China maakt werk van afkoeling huizenmarkt

China maakt werk van afkoeling huizenmarkt

22 november 2017
De hand van de Chinese president Xi Jinping wordt zichtbaarder op de Chinese huizenmarkt. Hij stelde recent dat woningen er zijn om in te wonen, niet om mee te speculeren. De Amerikaanse bedrijfsobligaties zijn steeds meer het onderwerp van gesprek bij vermogensbeheerders waarbij vooral de minder kredietwaardige bedrijfsleningen in de verkoop gaan.

De hand van de Chinese president Xi Jinping wordt zichtbaarder op de Chinese huizenmarkt. Hij stelde recent dat woningen er zijn om in te wonen, niet om mee te speculeren. De Amerikaanse bedrijfsobligaties zijn steeds meer het onderwerp van gesprek bij vermogensbeheerders waarbij  vooral de minder kredietwaardige bedrijfsleningen in de verkoop gaan.

Chinese huizenmarkt koelt af

De prijzen van woningen daalden in oktober in de tien hotspotsteden. Het omzetvolume nam jaar-op-jaar af met 1,7% afgelopen maand.  Dit als gevolg van strenge overheidsregulering. De verwachting is dat een verdere afkoeling van de huizenmarkt plaatsvindt in het vierde kwartaal. De groei van uitstaande hypotheekleningen neemt af, maar staat inmiddels wel op een bedrag van $ 4,7 triljard. Wij verwachten dat de overheid ook de komende tijd ferme grip wil houden op de vastgoedsector en dat gaat de economische groei licht drukken in 2018.

Positief nieuws is dat Chinese staatsbedrijven steeds winstgevender worden. De omzet nam in de eerste tien maanden met 15,4% toe op jaarbasis, de operationele kosten groeiden 14,6%. Er wordt flink gesaneerd bij deze ondernemingen. Het zijn allemaal tendensen die erop wijzen dat de Chinezen vaart maken met de hervorming van hun economie. En dat is een goed teken. 

Amerikaanse highyieldobligaties gaan in de verkoop

De afgelopen paar weken zwellen de verkoopadviezen voor highyieldbedrijfsobligaties aan. Goldman Sachs was daarbij een van de laatste vermogensbeheerders die dit statement maakte. Goldman verwacht dat de economische groei gaandeweg 2018 meer onder druk komt in de VS en dat de kapitaalmarktrente sneller oploopt dan verwacht tot richting de 3,0%. Ook de mogelijk wijzigende fiscale renteaftrek voor bedrijven in het Trump-belastingplan kan vooral de mindere solvabele bedrijven hard raken en dat is niet gunstig voor deze leningen. Een niet aantrekkelijk scenario voor highyieldbedrijfsobligaties dus. We zien de uitstroom van highyieldfondsen fors groeien. In de week van 8 tot en met 15 november bedroeg deze zelfs $ 6,8 miljard. Wij merken op dat de markt voor highyieldobligaties zeer gevoelig is voor wijzigende vraag-en aanbodverhoudingen. Dat heeft ons mede doen besluiten om de posities in highyieldobligatiefondsen verder af te bouwen in ons beleggingsbeleid.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel