Cash is King

Cash is King

13 november 2017
Begint u net als ik s ochtends met een kop koffie van Nespresso? Doet u uw boodschappen bij Albert Heijn? En tankt u ook nog eens regelmatig bij Shell? De kans is groot dat u deze vragen instemmend beantwoordt, en dat laat zien dat deze ondernemingen stuk voor stuk erg succesvol zijn.

Begint u net als ik ’s ochtends met een kop koffie van Nespresso? Doet u uw boodschappen bij Albert Heijn? En tankt u ook nog eens regelmatig bij Shell? De kans is groot dat u deze vragen instemmend beantwoordt, en dat laat zien dat deze ondernemingen stuk voor stuk erg succesvol zijn.

Inkomstenbron bij lage rente

Maar er is nog iets wat Nestlé, Ahold Delhaize en Royal Dutch Shell met elkaar verbindt. Deze beursgenoteerde ondernemingen keren een hoog en stabiel dividend uit aan aandeelhouders: volgens de peilingen door Bloomberg onder analisten gemiddeld meer dan 4% over de komende twaalf maanden. Dat is voor beleggers een aardige inkomstenbron, zeker als uw spaargeld met de huidige lage rente weinig oplevert.
Die lage rente is dan ook een van de verklaringen waarom dividendbeleggingen de afgelopen jaren populair zijn. Over de afgelopen twintig jaar heeft de wereldwijde index voor hoogdividendaandelen (MSCI World High Dividend Yield-index) volgens Bloomberg een bruto totaalrendement opgeleverd van ongeveer 300%. Dit is 80 procentpunten meer dan de brede MSCI World-index!

Kapitaaldiscipline

Een andere, veel gehoorde verklaring voor dit bovengemiddelde rendement op hoogdividendaandelen is de kapitaaldiscipline. Bestuurders die een groot deel van de beschikbare kasstromen uitkeren in de vorm van dividend, kunnen datzelfde kapitaal niet besteden aan verkeerde strategische keuzes. Iets wat helaas nogal eens voorkomt in tijden van overvloed. Bovendien verplicht de schaarste aan kapitaal bestuurders verstandiger om te gaan met het resterende kapitaal en is een voortdurende focus op de kasstromen in het bedrijf noodzakelijk. Want uit deze kasstromen moet uiteindelijk het dividend worden betaald. Cash is dus King.

Dividend Top 10

Vooral kapitaaldiscipline en een stabiele dividendpolitiek zijn naar mijn mening belangrijke redenen waarom ondernemingen als Nestlé, Ahold Delhaize en Royal Dutch Shell door de tijd heen succesvol zijn. Dat is dan ook de reden waarom de aandelen van deze bedrijven met regelmaat zijn opgenomen in onze Dividend Top 10. Dit zijn onze favoriete aandelen met een minimum verwacht dividendrendement van 3%, gespreid over verschillende sectoren. En alleen die aandelen waarvan de koers niet boven ons koersdoel noteert komen in aanmerking. Want ook voor ons is kapitaaldiscipline belangrijk.

Risico’s

Het beleggen in solide ondernemingen met een stabiel en hoog dividendrendement is niet zonder risico. Ondanks het feit dat ondernemingen streven naar een stabiel dividendbeleid, bestaat de kans dat een onderneming door omstandigheden wordt gedwongen minder of geen dividend uit te keren. Ook moet u er als belegger rekening mee houden dat het dividendrendement op hoogdividendaandelen weliswaar vaak groter is dan de rente op een spaarrekening of een obligatie, maar dat daar ook een groter risico tegenover staat.

Wilt u weten of onze geselecteerde aandelen uit de Dividend Top 10 ook voor u een geschikte belegging zijn? Maak dan een afspraak met een van onze beleggingsspecialisten.

Emile Broesterhuizen is specialist aandelen bij de afdeling Investment Research & Communicatie.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel