Beoogde Fed-baas Powell geeft zijn visie

Beoogde Fed-baas Powell geeft zijn visie

28 november 2017
Vandaag betreedt de beoogde nieuwe Fed-baas Powell het spreekgestoelte bij de Senaat. Hij zal zijn visie geven hoe het toekomstig monetaire beleid van de Fed eruit gaat zien. Verder is er weer aandacht voor de vlakkere rentecurve in de VS en wordt er verder koortsachtig gewerkt aan het nieuwe belastinggeschenk dat onder de kerstboom moet komen van Trump.

Vandaag betreedt de beoogde nieuwe Fed-baas Powell het spreekgestoelte bij de Senaat. Hij zal zijn visie geven hoe het toekomstig monetaire beleid van de Fed eruit gaat zien. Verder is er weer aandacht voor de vlakkere rentecurve in de VS en wordt er verder koortsachtig gewerkt aan het nieuwe belastinggeschenk dat onder de kerstboom moet komen van Trump. 

Powell: geen omslag verwacht van Fed-beleid

In de reeds vrijgegeven speech van Powell staat weinig opzienbarends. Hij voorziet een aantal beleidsrenteverhogingen en geeft in zijn verhaal aan niet te willen afwijken van het beleid van voorganger Yellen. Toch heeft Yellen een breinbreker achtergelaten. Ze gaf aan dat de gestelde inflatiedoelstelling van 2% door de Fed omgeven is door steeds meer onzekerheid. En dat is nieuw. Eerder ging Yellen ervan uit dat het realiseren van deze 2% een kwestie van tijd was.

Maar hoe zit Powell in deze race? Dat hopen we vandaag te horen. Als we kijken naar de tienjaarsrente in de VS, die nu al een paar maanden rond de 2,3% beweegt, hebben financiële markten hun conclusies al getrokken. De inflatie blijft vooralsnog tam.

Vlakkere rentecurve in aantocht

Volgens broker Morgan Stanley zal het verschil tussen de korte en lange rente nog verder gaan afnemen. Enerzijds aan de korte kant werken de beleidsrenteverhogingen door, anderzijds blijft de lange rente onder druk staan door beperkte inflatie en voortdurend ruim monetair beleid. De broker gaat er zelfs vanuit dat het verschil terugvalt tot nul eind 2018 nu bedraagt het verschil iets meer dan 0,6%. Een vlakkere rentecurve wordt vaak in relatie gebracht met een aankomende mindere economische groei. Dus de obligatiemarkt lijkt hier al op voor te sorteren. Wij gaan er vanuit dat de economische groei in de tweede jaarhelft van 2018 wat afzwakt maar niet dramatisch.

Trumps kerstcadeau

Vorige week beloofde Trump het Amerikaanse volk een fraai fiscaal kerstgeschenk. En daar wordt nu de laatste hand aangelegd. Deze week moet de Senaat het belastingplan afhameren zodat het samen met het al gepasseerde plan van het Huis van Afgevaardigden 'samengesmolten' kan worden tot één pakket. Dat wordt nog spannend gezien de verschillen.

En of de Amerikaanse bevolking echt zal profiteren, is nog de vraag. De 1% rijkste toplaag van de bevolking gaat er met 61,8% van de belastingvoordelen vandoor bij het voorstel van de Senaat, aldus het Tax Policy Center. De economische groei zal kortstondig opleven, luidt de verwachting. Veel Amerikanen hebben (hoge) verwachtingen van het belastingplan en een teleurstelling kan mogelijk het consumentenvertrouwen schade toebrengen. Dat is een risico.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel