Waarom loont beleggen in small caps?

Waarom loont beleggen in small caps?

09 oktober 2017
Een tijdje geleden zijn mijn partner en ik verhuisd. Met een tweede kind op komst hadden we behoefte aan iets meer ruimte. Ons kleine appartement met een nog kleiner balkon voldeed niet meer. Inmiddels wonen we met zn vieren in een leuke eengezinswoning met een tuin waar de kinderen lekker kunnen spelen. Heerlijk!

Een tijdje geleden zijn mijn partner en ik verhuisd. Met een tweede kind op komst hadden we behoefte aan iets meer ruimte. Ons kleine appartement met een nog kleiner balkon voldeed niet meer. Inmiddels wonen we met z’n vieren in een leuke eengezinswoning met een tuin waar de kinderen lekker kunnen spelen. Heerlijk!

Deze verhuizing kostte ons behoorlijk wat inspanning en voorbereiding. Een van de eerste aankopen was een nieuwe keuken. Na een bezoek aan een drietal grote ketens op de meubelboulevard en een tas vol brochures rijker, hadden we nog steeds niet het juiste gevoel en bleven veel vragen onbeantwoord. Dus liepen we aan het einde van de middag nog even een kleine zaak binnen. Een familiebedrijf waarvan de eigenaar letterlijk en figuurlijk opgroeide tussen de keukens. Al snel werd duidelijk dat wij hier onze keuken zouden bestellen. Zijn diepgaande kennis en passie voor het vak waren voor ons doorslaggevend.

Focus

Ik moest hieraan denken tijdens het analyseren van beleggingsfondsen die in zogenoemde small caps beleggen. Dat zijn kleine bedrijven met een marktkapitalisatie van minder dan € 1 miljard. Kenmerkend voor small caps is hun duidelijke focus en hun specifieke competenties zoals een uitgebreide product- en marktkennis en een grote mate van flexibiliteit. Hierdoor kunnen deze bedrijven goed inspelen op de specifieke behoeften van de klant. Veelal zijn deze bedrijven marktleider in de niches waarin ze opereren. Dit laatste gold wat minder voor het familiebedrijf dat we die middag bezochten.

Klein maar fijn denk ik bij dit soort bedrijven. Onderzoek toont namelijk aan dat bedrijven met een kleine marktkapitalisatie een hoger rendement behalen dan die grote reuzen. Waar komt dit vandaan? Heb ik dan toch teveel betaald voor die keuken?

Hoger rendement

Een mogelijke verklaring voor de hogere rendementen van small caps is dat ze nog niet zijn opgemerkt door analisten en de waarde op de beurs veelal niet de correcte waarde van het bedrijf weerspiegelt. Oftewel: er zit nog verborgen waarde in deze bedrijven. Een andere verklaring is dat small caps door hun beperkte omvang flexibeler zijn en beter kunnen inspelen op veranderende marktomstandigheden. Of is het simpelweg dat het hogere rendement een vergoeding is voor het extra risico dat wordt gelopen? Zo hebben small caps kleinere kapitaalbuffers, zijn de kredietvoorwaarden voor hen minder aantrekkelijk en is hun liquiditeit beperkter. Hierdoor hebben deze bedrijven en daarmee hun aandelen meer te lijden in tijden van een economische malaise.

Eén ding is zeker, een eenduidig antwoord op de gestelde vraag is niet te geven. Maar dat is ook niet nodig. Wij zijn zeer tevreden over onze keuken. Dat is ook een belangrijk rendement.

Meer weten?

Bent u benieuwd naar de beleggingsmogelijkheden die Van Lanschot biedt op het gebied van small caps? Neem dan contact op met een van onze private bankers of beleggingsadviseurs

Jeroen Wahlen is specialist Beleggingsfondsen bij Van Lanschot.

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel