Showtime bij de ECB

Showtime bij de ECB

26 oktober 2017
Vandaag ontvouwt de ECB het toekomstige monetaire beleid. Gaat dat echt rentespektakel opleveren? Wij denken van niet. Verder waren er economische cijfers die klonken als een klok. De Duitse indicator voor het ondernemersvertrouwen, de Ifo-index, zette een recordstand op de boorden van 116,7 punten. In de VS trokken de investeringen verder aan in september. Eindelijk trekken ondernemers meer de portemonnee en dat genereert een extra groeipijler onder de VS-economie.

Vandaag ontvouwt de ECB het toekomstige monetaire beleid. Gaat dat echt rentespektakel opleveren? Wij denken van niet. Verder waren er economische cijfers die klonken als een klok.

De Duitse indicator voor het ondernemersvertrouwen, de Ifo-index, zette een recordstand op de boorden van 116,7 punten. In de VS trokken de investeringen verder aan in september. Eindelijk trekken ondernemers meer de portemonnee en dat genereert een extra groeipijler onder de VS-economie.

De grote ECB-vraag

Hoe en met hoeveel wordt het obligatie-opkoopprogramma afgebouwd? Wij verwachten een uiterst voorzichtige Draghi mede door de nog altijd zeer gematigde inflatie in de eurozone. Dat aspect zal Draghi zeker benadrukken in zijn toelichting. Ook elders in de wereld zien we een uiterst tam inflatiebeeld, waardoor er geen directe haast is om in de monetaire ankers te gaan. Wel interessant kan de wijze zijn waarop en hoe de afbouw van de obligatie-inkoop plaatsvindt. De ECB is grootopkoper van bedrijfsobligaties, gaat dit zo blijven?

Duitse ondernemersvertrouwen op recordniveau

Het optimisme in het Duitse bedrijfsleven steeg onverwachts sterk in oktober. Er is gerekend op een onveranderde stand van 115,3 punten. De huidige en toekomstige verwachtingen bij het bedrijfsleven tikten fors hoger. Kijken we naar de bedrijfstakken dan zien we een breed gedragen verbetering optreden. De detailhandel gaf bijzonder krachtige signalen af. De Duitse consument zit uitstekend in zijn vel en dat leidt tot meer uitgaven. Het vertrouwen bij de Duitse fabrikanten piekte zelfs op de hoogste stand ooit!

Het bovengemelde Ifo-cijfer komt zelfs overeen met een economische groei van rond de 4,0%. Dat is wal al te gortig, maar een  toename van 2,5% voor de Duitse economie in 2017 moet haalbaar zijn. Ook voor 2018 wordt de groeicasus steeds sterker gezien de robuuste verwachtingen. Momenteel voorzien we een 2,0%-groei voor komend jaar voor Duitsland.

Amerikaanse investeringen schieten de lucht in

De duurzame orders in de VS stegen met 2,2% op maandbasis, een zeer fraaie vooruitgang die wel positief werd gestuurd door volatiele componenten als transport en defensie. Geschoond voor deze beweeglijkheid lieten de kernorders (investeringen) een 0,7% stijging zien. Als we de derdekwartaalcijfers van de investeringen pakken dan zien we een stijging  van bijna 11% ten opzichte van het derde kwartaal 2016. Het is weer een extra signaal dat de economische groei in het afgelopen kwartaal prima op de rails bleef en zo rond de 2,7% op jaarbasis zal uitkomen voor dit tijdvak. Ook in het vierde kwartaal zet de Amerikaanse groei onverdroten door.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel