Premier Abe behaalt klinkende overwinning

Premier Abe behaalt klinkende overwinning

23 oktober 2017
De Japanse premier Abe heeft zijn machtspositie uitgebreid en daarmee kan zijn coalitie het huidige economische beleid doorzetten. In China blijft het koorddansen geblazen om de economie goed op de rails te houden. Er zijn de nodige uitdagingen.

De Japanse premier Abe heeft zijn machtspositie uitgebreid en daarmee kan zijn coalitie het huidige economische beleid doorzetten. In China blijft het koorddansen geblazen om de economie goed op de rails te houden. Er zijn de nodige uitdagingen.

Voortzetting van Japans economisch en monetair beleid

De overwinning van Abe betekent ook dat de gevolgde economische en monetaire politiek wordt voortgezet. Extra investeringen en hogere lonen voor Japanse burgers moeten zorgen voor een uiteindelijke opleving van de binnenlandse economie, aldus Abe. Het huidige extreem ruime monetaire beleid is daarbij zeer behulpzaam. De overwinning van Abe(nomics) wordt positief ontvangen op de Japanse aandelenmarkt waar de Nikkei-225 index 1,2% hoger noteerde. De Japanse yen verzwakte tot bijna 114 yen per dollar.

Chinese economie houdt uitdagingen

Niet alleen de rijzende schuldenberg baart enige zorgen, maar ook de werkgelegenheid kent zijn uitdagingen. Dat stelden de beleidmakers op het partijcongres. De transitie van een productie- naar een diensten/consumptie-economie stelt ook andere eisen aan werknemers. De massale ontslagenen in de staalindustrie moeten worden omgeschoold. Ook het aantal banen moet voldoende hoog blijven en van betere kwaliteit zijn. Jaarlijks studeren er acht miljoen Chinezen af aan universiteiten. En zijn er ruwweg vijftien miljoen nieuwe banen nodig om de totale toestroom van arbeidskrachten op te vangen. Het is noodzakelijk om de economische groei op peil te houden. Ieder procentpunt extra groei in de economie betekent 1,8 miljoen extra banen en vice versa. Op een oplopende werkloosheid zit China niet te wachten, dat kan direct leiden tot sociale onrust. Al met al genoeg redenen om de economie te herstructureren en de groei stabiel te laten groeien.

Chinese huizenprijzen koelen af

Het overheidsbeleid om de huizenspeculatie in te dammen, werpt zijn vruchten af. In de vijftien grootste steden daalden of stabiliseerden de prijzen van nieuwbouwwoningen in september. Veel Chinezen hebben de afgelopen jaren in huizen geïnvesteerd met het oog op voortgaande waardestijgingen. En dat heeft onwenselijke effecten opgeleverd. President Xi Jinping herhaalde bij het partijcongres dat huizen er zijn om in te wonen en niet om mee te speculeren. Een vervelend probleem is dat de vastgoedmarkt indirect bijna 20% van de economie bepaalt. Een teruggang van de huizenmarkt zal de overheid pareren door meer te investeren in infrastructuur.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel