Orkanen deren Amerikaanse economie niet

Orkanen deren Amerikaanse economie niet

05 oktober 2017
Een kortstondig negatieve impact op de Amerikaanse economie voorzagen wij door de orkaanschade. Maar zelfs dat effect lijkt er niet te zijn. Sterker nog, het inkoopmanagersindexcijfer voor de belangrijke Amerikaanse dienstensector tikte het hoogste niveau aan sinds 2005. Ook de schade aan de Amerikaanse arbeidsmarkt valt mee, dat leert het ADP-banenrapport ons. In de eurozone waren er de detailhandelsverkopen over de maand augustus en het definitieve samengestelde inkoopmanagersindexcijfer van september.

Een kortstondig negatieve impact op de Amerikaanse economie voorzagen wij door de orkaanschade. Maar zelfs dat effect lijkt er niet te zijn. Sterker nog, het inkoopmanagersindexcijfer voor de belangrijke Amerikaanse dienstensector tikte het hoogste niveau aan sinds 2005. Ook de ‘schade’ aan de Amerikaanse arbeidsmarkt valt mee, dat leert het ADP-banenrapport ons.

In de eurozone waren er de detailhandelsverkopen over de maand augustus en het definitieve samengestelde inkoopmanagersindexcijfer van september.

Amerikaanse dienstensector presteert robuust

Het inkoopmanagersindexcijfer voor september kwam uit op het hoge niveau van 59,8 punten. Enige nuancering is op zijn plaats, de component 'leveringstijden' is fors omhoog geschoten als gevolg van de orkanen. Dat zette het getal incidenteel een paar punten hoger.

Maar dan nog, veel componenten, waaronder de nieuwe orderinstroom, gingen stevig in de lift. Speciale aandacht is er voor de component ‘betaalde prijzen’. Afgezien van de brandstofprijzen zien we de onderliggende inflatie steeds meer aantrekken in de dienstensector. Eerder deze week zagen wij al stevige prijsstijgingen optreden bij het industriële inkoopmanagersindexcijfer.

Samengevat; afgaand op de inkoopmanagersindices (diensten en industrie) won de economie duidelijk aan kracht in september. Dit belooft ook veel goeds voor het lopende vierde kwartaal.

ADP-banenrapport stelt gerust

Een gematigde stijging van het aantal banen in de private sector, dat vertelt het banenrapport van salarisstrookverwerker ADP ons. De stijging van 135.000 stuks was beter dan verwacht en ook hier is het orkaaneffect beperkt. Morgen komt het officiële banenrapport van de overheid naar buiten. Daarbij is een banencreatie van 100.000 stuks geprognosticeerd. Maar wat als er toch onverwachts een stevige misser uit de bus rolt? Geen paniek, dan hebben we nog altijd een hoofdschuldige die we kunnen aanwijzen; de orkanen. Diverse economische data uit de VS zijn dermate krachtig dat financiële markten makkelijk over een ‘banenuitglijder’ heen zullen stappen. Met een extra wederopbouwvraag in het verschiet voor de komende kwartalen, ligt de Amerikaanse economie er als een dijk bij, waarbij het momentum lijkt te versnellen.

Onverwachte daling detailhandelsverkopen eurozone

De 0,5%-daling van de detailhandelsverkopen in de eurozone week behoorlijk af van de verwachte 0,3%-stijging. Ook juli was al niet al te sterk. Wij voorzien wel dat september een lichte verbetering brengt, maar dat zal het kwartaal niet meer redden. Een kleine tegenvaller maar dat doet geen geweld aan onze groeiprojectie voor het derde kwartaal. Die blijft tussen de 2,25% tot 2,5% liggen op jaarbasis. Wij voelen ons bij de aanname gesterkt  door het definitieve samengestelde inkoopmanagersindexcijfer over de maand augustus, die kwam uit op 56,7 punten.  Voor het gehele derde kwartaal bedraagt het cijfer 56,0 punten en dat wijst erop dat bovengenoemde groeirange van (2,25% tot 2,5%) reëel is.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel