Industrie eurozone blijft groeien

Industrie eurozone blijft groeien

13 oktober 2017
Er komen bemoedigende geluiden van het Europese macrofront. De eurozone-industrie voerde de productie stevig op in augustus. We zien ook dat het Duitse consumentenprijspeil nauwelijks veranderde in september. Ook vanuit China een bemoedigend geluid. Het handelstekort is geslonken. Is dat bemoedigend? Ja, wel als je de uitleg verkiest die wij er aan geven.

Er komen bemoedigende geluiden van het Europese macrofront. De eurozone-industrie voerde de productie stevig op in augustus. We zien ook dat het Duitse consumentenprijspeil  nauwelijks veranderde in september. Ook vanuit China een bemoedigend geluid. Het handelstekort is geslonken. Is dat bemoedigend? Ja, wel als je de uitleg verkiest die wij er aan geven.

Stijging van industriële productie in eurozone

Gisteren werd bekend dat de industrie in de eurozone de productie met 3,8% jaar op jaar heeft zien groeien in de maand augustus. Prima, want de gemiddelde marktverwachting lag op een jaargroei van 2,5%. Tel daarbij op dat de voorgaande maand juli de jaargroei 3,6% bedroeg en dan concluderen we dat de eurozone-industrie meer tractie krijgt. En die trend houdt naar verwachting aan als we naar de industriële PMI-cijfers en sentimentscijfers van september kijken.

De groei was in augustus vooral zichtbaar bij de productie van halffabrikaten, kapitaalgoederen en niet-duurzame consumentengoederen. Regionaal gezien waren het Duitsland, Italië en Spanje die het voortouw namen.

 

Duits prijspeil beweegt zijwaarts

Het wil nog altijd niet vlotten met de inflatieontwikkeling binnen de eurozone. Zeker niet als in grote landen als Duitsland het consumentenprijspeil voor de tweede achtereenvolgende maand blijft hangen op een jaargroei van 1,8%. Maand op maand stegen de Duitse prijzen met, het eveneens voorspelde, 0,1%. We kunnen gerust concluderen dat er niet veel beweging in zit. Vanuit deze hoek is er geen reden om direct op de monetaire rem te trappen door de ECB.  

Chinees handelsoverschot slinkt

In de maand september is het Chinese handelstekort uitgekomen op $ 28,47 miljard. Daarmee is het kleinste handelsoverschot sinds maart dit jaar een feit. Marktvorsers rekenden op een overschot van $ 39,50 miljard. Een flinke misser dus. Die misser is vooral te danken aan het feit dat de exporten minder hard groeiden dan de importen.

De exporten stegen met 8,1% ten opzichte van een jaar geleden, een fraaie toename overigens. De exporten naar Zuid-Korea en Taiwan bereikten zelfs recordniveaus. De Chinese importen stegen met maar liefst 18,7% op jaarbasis en dat was de snelste toename sinds maart. Het wijst erop dat de binnenlandse economie robuust blijft. Ook trekken we de conclusie dat China meer voorraden (grondstoffen) inkoopt om te kunnen voldoen aan de aanhoudende exportvraag.

 

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel