Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit - week 40

Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit - week 40

02 oktober 2017
Onduidelijkheid troef in Spanje. Hoe nu verder na het Catalaans referendum? Er zijn drie mogelijkheden: de Catalaanse onafhankelijkheid uitroepen, nieuwe regionale verkiezingen uitschrijven of een dialoog tussen Barcelona en Madrid. Iedere optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hoe dan ook, iedereen zou belang hebben bij een de-escalatie van de grimmige sfeer. Ook financiële markten. Een Spaanse politieke crisis kan de eurocrisis opnieuw aanwakkeren. De euro maakt alvast een duikje vanochtend tot $ 1,176. De tienjaarsrente in Spanje ging licht hoger op het referendumnieuws tot 1,66%. Op de obligatiemarkten zal de ECB vandaag ongetwijfeld een extra pakketje Spaanse staatspapier inslaan om de rentestijging te beperken.

Onduidelijkheid troef in Spanje. Hoe nu verder na het Catalaans referendum? Er zijn drie mogelijkheden: de Catalaanse onafhankelijkheid uitroepen, nieuwe regionale verkiezingen uitschrijven of een dialoog tussen Barcelona en Madrid. Iedere optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hoe dan ook, iedereen zou belang hebben bij een de-escalatie van de grimmige sfeer. Ook financiële markten. Een Spaanse politieke crisis kan de eurocrisis opnieuw aanwakkeren. De euro maakt alvast een duikje vanochtend tot $ 1,176. De tienjaarsrente in Spanje ging licht hoger op het referendumnieuws tot 1,66%. Op de obligatiemarkten zal de ECB vandaag ongetwijfeld een extra pakketje Spaanse staatspapier inslaan om de rentestijging te beperken.

Aan de andere kant is een zwakkere euro natuurlijk goed nieuws voor Europese exporteurs. Daarnaast is het grote verschil met de eurocrisis van vijf jaar terug, dat er toen nog geen kwantitatieve verruiming van de ECB was. Wellicht dat aandelenbeurzen daarom vanochtend de schouders ophalen. De Spaanse electorale furie is op dit moment geen bedreiging voor het algehele economische plaatje. Wat niet wegneemt dat de politieke angel best zo snel mogelijk uit het conflict moet verdwijnen.

Strenge Fed

In de VS gaf Janet Yellen (Fed) vorige week best een opmerkelijke speech. De Fed-baas herhaalde nogmaals ‘niet achter de curve te willen lopen.’ Dat betekent dat centrale bankiers zich niet in slaap mogen laten wiegen door de lage inflatie. Als die op enig moment alsnog oploopt, bijvoorbeeld omdat lonen een versnelling vertonen, dan dreigt de Fed sneller dan goed is de rente te moeten optrekken. Volgens Yellen is het raadzaam te anticiperen en de beleidsrente alvast hoger te zetten voordat er acuut gevaar is op een al te forse versnelling in de inflatie.

Financiële markten reageerden op deze uitspraken. Tot voor een paar weken dachten beleggers gemiddeld genomen dat de Fed haar rentebeleid tot eind 2018 slechts één keertje opwaarts zou aanpassen. Langzaamaan worden er méér renteverhogingen ingeprijsd. Zodat de lange rente in de VS de voorbije dagen opliep en de dollar aantrok.

In dit kader is het deze week uitkijken naar het ISM-ondernemersvertrouwen, maar vooral naar het nieuwe arbeidsmarktrapport in de VS: hoeveel banen zijn er in september bijgekomen? En ook: komt er wat meer beweging in de Amerikaanse uurlonen? Dat laatste zou de inflatie hoger kunnen duwen en bijgevolg de kansen op effectieve actie van de Fed verhogen. Wat op zijn beurt bovenvermelde bewegingen in de obligatierente en dollar kan versterken.

Afwachten dus wat de arbeidsmarktcijfers zullen zeggen. Onderliggend blijft de Amerikaanse banenmachine sterk. Alleen is het dit keer vervelend dat de cijfers ‘vervuild’ zullen zijn door het orkanengeweld van de voorbije weken. Zodat het algehele plaatje, en dus de conclusies die we eruit kunnen trekken, misschien wat onduidelijker overkomen. Vooralsnog is het vertrouwen in de Amerikaanse economie rotsvast en met Trumps belastingagenda in het verschiet, denken wij dat hierin nog niet snel verandering komt. 

Belastingplan blijft vaag

Hoe dan ook, wie alvast het volste vertrouwen in de Amerikaanse economie uitstraalt, is natuurlijk president Trump. Vorige week kondigde hij een belastingplan aan. Dat zal de komende tijd een centrale rol spelen in het politieke debat én op financiële markten.

Ondanks de aankondiging is de situatie geenszins duidelijker geworden. Zowel Trump als de Republikeinse Congresleden hebben weliswaar dringend behoefte aan een succesje. En iedereen is ook vóór lagere belastingen. Maar niet iedereen wil hiervoor het begrotingstekort laten oplopen. Over de financiering van een herzien belastingstelsel hebben we tot op heden geen enkel antwoord gekregen.

Dat wordt interessant om volgen. Relevant ook. Hoe groter de kansen op een uiteindelijk belastingakkoord, hoe sterker de dollar, hoe hoger de Amerikaanse obligatierente en hoe meer rugwind voor de beurs in New York. Met in het bijzonder voor de (relatief) kleinere aandelen. To be continued.

Economisch momentum eurozone trekt aan

In Europa lijken alle economische seinen op groen te staan, sterker nog; steeds groener te worden. Definitieve PMI-cijfers zullen dat deze week bevestigen.

Europa ondervindt de positieve invloed van het wereldwijde groeimomentum, maar ook de interne dynamiek is best goed. Wat zich bijvoorbeeld weerspiegelt in de particuliere consumptie. Die ging de voorbije maanden een versnelling hoger. Komende woensdag verwelkomen we de bestedingscijfers over de maand augustus. We rekenen op een toename op jaarbasis met ten minste een mooie 2,5%.

Toch is er nog een weg te bewandelen voordat de crisis helemaal verteerd is. Zo ligt de werkloosheid nog 2%-punt boven het niveau van tien jaar terug. Maar het gaat de goede kant op. In 2013 lag de werkloosheid nog boven de 12%, om ondertussen de kaap van de 9% in zicht te hebben. Later vandaag komt Eurostat met het meest recente cijfer. Wat we opnieuw iets beter verwachten dan een maand terug. Daarnaast zien we meer opwaartse loondynamiek in de arbeidsmarkt van de eurozone. Dat gaat de eerdergenoemde consumptie mede ondersteunen de komende tijd.

 

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel