Een zwaluw maakt nog geen zomer

Een zwaluw maakt nog geen zomer

09 oktober 2017
Het was vooral het Amerikaanse macrofront dat zich afgelopen vrijdag roerde. De hele wereld was vrijdag in afwachting van de officiële banengroei in de VS. En die viel tegen, of beter gezegd er was van groei geen sprake. Maar niet getreurd. Het werkloosheidspercentage daalt en de uurlonen stijgen.

Het was vooral het Amerikaanse macrofront dat zich afgelopen vrijdag roerde. De hele wereld was vrijdag in afwachting van de officiële banengroei in de VS. En die viel tegen, of beter gezegd er was van groei geen sprake. Maar niet getreurd. Het werkloosheidspercentage daalt en de uurlonen stijgen.

Banengroei? Niks ervan

Tegen de verwachtingen in daalde het aantal banen in de VS in de maand september. De daling bedroeg 33.000 banen, waar een groei van 90.000 banen was voorzien. En daarmee is de eerste daling sinds september 2010 een feit. Vooral de horeca liet een flinke daling van het aantal banen zien. Maar ook in andere sectoren  was verval zichtbaar. Die dalingen worden door economen voor een groot deel toegeschreven aan de orkanen Irma en Harvey.

Zo’n eerste daling sinds tijden rechtvaardigt de vraag of dit ‘die ene zwaluw is’. Wij zijn van mening van wel. De fundamenten van de Amerikaanse economie zijn nog altijd intact. Een beeld dat de afgelopen weken door de inkoopmanagersindices is bevestigd.

Geen banengroei, wel dalende werkloosheid

Het klinkt gek, maar het is toch echt zo. Het Amerikaanse werkloosheidspercentage kwam eind september uit op 4,2%. In de voorgaande maand lag dit percentage nog op 4,4%. Daarmee is niet alleen de gemiddelde marktverwachting overtroffen. Die 4,2% is het laagste werkloosheidspercentage sinds februari 2007.

Het aantal werkzoekenden daalde in september met 331.000 tot 6,8 miljoen. En dat terwijl de arbeidsparticipatie met 0,2% steeg tot 63,1%. En dat is het hoogste niveau sinds maart 2014. We kunnen concluderen dat het met die Amerikaanse arbeidsmarkt nog altijd goed gaat.

Looninflatie op komst?

Als we kijken naar de stijging van het gemiddelde uurloon – deze steeg in september met 2,9% jaar op jaar – dan beantwoorden we die vraag voorzichtig met ja. In augustus was sprake van een uurloongroei van 2,7%.

De septembergroei is de grootste sinds december vorig jaar, maar een kleine nuance is hier wel op zijn plaats. De stijging van het uurloon is deels veroorzaakt doordat er in september vooral de slechter betaalde banen verloren gingen.

Dus het antwoord op de vraag of er looninflatie komt, kan niet volmondig met ja beantwoord worden. Ook hier hebben de gepasseerde orkanen ongetwijfeld een negatief effect gehad. Wij zijn benieuwd hoe de cijfers eruitzien als dit effect wegebt.

Chinese inkoopmanagers onverwacht negatiever

Dat blijkt uit de daling van de inkoopmanagersindex voor de dienstensector. Deze index hield eind september halt op een stand van 50,6 indexpunten. Een behoorlijke aderlating aangezien de augustusstand 52,7 indexpunten bedroeg.

Er is dus nog altijd sprake van groei van de dienstensector, maar met 50,6 indexpunten is deze wel erg schamel te noemen. Daarmee is gelijk de zwakste groei sinds december 2015 een feit.

Zoals gezegd, de ondervraagde inkoopmanagers kijken met minder vertrouwen naar hun eigen toekomst en we zien dat het aantal nieuwe orders daalt.

Wat zegt dit cijfer ons? Dat de transitie wellicht even stokt? De dienstensector is vooral binnenlands gericht en naar nu blijkt is de groei er even uit. Even, want het moet nog blijken of dit slechts een incident is, of de voorbode van iets geheel anders. Toch maar even de vinger aan de pols houden.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel