ECB benadrukt noodzaak aanhoudend ruim monetair beleid

ECB benadrukt noodzaak aanhoudend ruim monetair beleid

27 oktober 2017
De belangrijkste boodschap van ECB-baas Draghi tijdens zijn persconferentie was dat een ruim monetair beleid noodzakelijk blijft om de beoogde inflatiedoelstelling van rond de 2% te bereiken op termijn. Een duidelijk signaal dat we nog lang niet toe zijn aan de eerste beleidsrenteverhoging in de eurozone en dat het ruime monetaire beleid langer dan verwacht van kracht blijft. De belastingplannen van Trump hebben weer een horde genomen. De Amerikaanse werkgelegenheid ontwikkelt zich onverminderd krachtig.

De belangrijkste boodschap van ECB-baas Draghi tijdens zijn persconferentie was dat een ruim monetair beleid noodzakelijk blijft om de beoogde inflatiedoelstelling van rond de 2% te bereiken op termijn. Een duidelijk signaal dat we nog lang niet toe zijn aan de eerste beleidsrenteverhoging in de eurozone en dat het ruime monetaire beleid langer dan verwacht van kracht blijft. De belastingplannen van Trump hebben weer een horde genomen. De Amerikaanse werkgelegenheid ontwikkelt zich onverminderd krachtig.

ECB start met afbouw obligatie-inkoopprogramma

Dit afbouwbesluit was allang voorgekookt. De vermindering van de maandelijkse inkoop van €  60 miljard naar € 30 miljard vanaf januari 2018 en de voorlopige eindperiode van september 2018 was bijna een zekerheidje. De opmerking van Draghi om de obligatie-inkoop niet zomaar abrupt te stoppen deed de wenkbrauwen fronsen. Mogelijk toch een verlenging na september 2018? Meestal geeft de ECB wel een einddatum aan bij dit soort communicatie.

Lekker langer laag die beleidsrente!

De ECB blijft de vrijvallende gelden uit de bestaande obligatieportefeuille - door aflossingen- gewoon herinvesteren. Hoe groot dat bedrag op maandbasis is de komende tijd, wordt begin november bekendgemaakt. Als klap op vuurpijl herhaalde de ECB dat de beleidsrente na beëindiging van het opkoopprogramma nog voor langere tijd ongewijzigd zal blijven. Daarmee denken wij dat een eerste beleidsrenteverhoging op zijn vroegst pas medio 2019 zal plaatsvinden. Als gevolg van de   gematigde taal van Draghi daalde de euro tot 1,1635 per dollar, de tienjaarsrente in Duitsland schoot onder de 0,4%  

Belastingplannen Trump weer een ronde verder

Met een krappe meerderheid keurde het Huis van Afgevaardigden in de VS de voorgelegde 2018-begroting goed. Hiermee wordt het pad verder geëffend om de nieuwe belastingplannen van Trump te kunnen indienen. Die volgen mogelijk al binnen de komende twee weken. Belangrijke momenten voor de financiële markten, want een goed- of afkeuring gaat beweging geven. Het positieve sentiment op Wall Street is mede gebouwd op de doorgang van de belastingplannen. Diverse sectoren als banken en technologie gaan hiervan bovengemiddeld profiteren. De tienjaarsrente in de VS schoot gisteren al richting de 2,5% door de positieve stemming over de begroting. Een onverhoopt afwijzen of sterk wijzigen van de belastingplannen voor bijvoorbeeld ondernemingen kunnen een trigger zijn voor winstnemingen op Wall Street.

IJzersterke ontwikkeling werkgelegenheid VS

Het aantal initiële aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS lag afgelopen week op 233.000 stuks. Dit wijst erop dat de orkanen op dit vlak niet al te veel schade hebben veroorzaakt. Ook in de rapporten van de inkoopmanagersindices over oktober zien we terug dat de werkgelegenheidscomponenten zich sterk ontwikkelen. Het zou ons niet verbazen dat de banencreatie in oktober weleens dik boven de 300.000 kan uitkomen volgende week vrijdag en daarmee wordt de daling van september volledig weggepoetst. Kortom, ook op dit vlak gaat het crescendo. 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel