Chinese president Xi Jinping versterkt zijn machtspositie

Chinese president Xi Jinping versterkt zijn machtspositie

25 oktober 2017
De Chinese president Xi Jinping maakte zijn regeringsploeg bekend. Het is duidelijk dat hij zijn macht heeft versterkt en het ingezette beleid kan uitrollen. De voorlopige inkoopmanagersindices (Markit) uit de eurozone en de VS wijzen op een voortgaande stevige economische groei. Gek genoeg vertonen beide onderzoeken verrassend veel overeenkomsten, een teken dat de economische cycli in de diverse regio's steeds meer naar elkaar toe tenderen.

De Chinese president Xi Jinping maakte zijn regeringsploeg bekend. Het is duidelijk dat hij zijn macht heeft versterkt en het ingezette beleid kan uitrollen. De voorlopige inkoopmanagersindices (Markit) uit de eurozone en de VS wijzen op een voortgaande stevige economische groei. Gek genoeg vertonen beide onderzoeken verrassend veel overeenkomsten, een teken dat de economische cycli in de diverse regio's steeds meer naar elkaar toe tenderen.

President Xi Jinping versterkt machtspositie

Het nieuwe zevenkoppige politieke topechelon van China geeft Xi Jinping meer ruimte om zijn beleid door te voeren. Belangrijk want in China zijn vaak compromissen noodzakelijk om tot beleid te komen. Minder sterke mannen aan boord maakt het beleidvoeren makkelijker. Met de huidige leider weten we wat we mogen verwachten. De economische transformatie gaat door en de huizenspeculatie wordt aangepakt. Dat laatste is een doorn in het oog van Xi Jinping. Komende maanden zijn er ook benoemingen op belangrijke financiële en economische posities. Opmerkelijk in dat licht waren de recente uitlatingen van het vertrekkende opperhoofd van de centrale bank, Zhou. Die waarschuwde openlijk dat de Chinese economie gevaar loopt vanwege de excessieve schuldenopbouw. Een zeldzaam statement van een baas van een centrale bank. Mogelijk dat het schuldenprobleem nu echt aangepakt gaat worden, dat kan zeker nu de Chinese economie voldoende groeit.

Samengestelde inkoopmanagersindexcijfer eurozone ondermaats

In oktober zakte het samengestelde inkoopmanagersindexcijfer licht terug tot 55,9 punten en daarmee werd niet voldaan aan de marktverwachting van 56,5 indexpunten. Het was vooral de dienstensector die achterbleef deze maand, de industrie blijft uitstekend presteren. Overigens geen directe ramp, want de eurozone economie zal naar verwachting met 0,6% groeien in het vierde kwartaal. En dat is fraai. Die groei concentreert zich wel meer in de kernlanden. De nieuwe orderinstroom in Duitsland piekte deze maand op het hoogste niveau sinds 2007. Het is te verwachten dat Spanje en Italië economisch een tandje lager schakelen om diverse redenen. Op inflatiegebied was er ook nog een boodschap. Die is stijgende als we kijken naar de in-en verkoopprijzen bij het inkoopmanagersonderzoek. Toch nog steeds zeer beperkt. Het is te verwachten dat de ECB morgen bevestigt dat de beleidsrente ongewijzigd blijft tot 2019.

Sterk economische herstel in de VS

Het voorlopige samengestelde inkoopmanagersindexcijfer in oktober tikte een negenmaandshoogtepunt aan op 55,7 punten in de VS. Het geeft aan dat de private sector sterk herstelt, waarbij de industrie het voortouw neemt. Dat was te verwachten na de orkaanellende. Net als in de eurozone blijft ook in de VS de dienstensector iets achter. Uit het Amerikaanse rapport maken we op dat de werkgelegenheid sterk in de lift zit deze maand. Over een breed front blijft de inflatie onder controle, vooral in de omvangrijke dienstensector kwam de prijsstijging uit op het laagste niveau van de afgelopen zes maanden. We mogen ons opmaken voor een sterk economisch vierde kwartaal in de VS, is onze conclusie.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel