Beoogd nieuw Fed-opperhoofd stelt 'gerust'

Beoogd nieuw Fed-opperhoofd stelt 'gerust'

20 oktober 2017
De verkiezing van een nieuwe Fed-baas nadert zijn climax. Begin november wordt de benoeming verwacht. Ingewijden stellen dat de gematigde Jerome Powell het meeste kans maakt om Janet Yellen op te volgen op deze zeer belangrijke post. Het aantal initiële aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS viel afgelopen week terug tot het laagste niveau van de afgelopen 44 jaar en in de regio Philadelphia draaien de fabrieken op volle toeren.

De verkiezing van een nieuwe Fed-baas nadert zijn climax. Begin november wordt de benoeming verwacht. Ingewijden stellen dat de gematigde Jerome Powell het meeste kans maakt om Janet Yellen op te volgen op deze zeer belangrijke post. Het aantal initiële aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS viel afgelopen week terug tot het laagste niveau van de afgelopen 44 jaar en in de regio Philadelphia draaien de fabrieken op volle toeren.

Wordt het nieuwe Fed-opperhoofd Powell?

Het enorme belang van het monetaire beleid van de Fed hoeven wij niet uit te leggen. Een eventuele 'havik' op deze post kan de kapitaalmarktrente in de VS opjagen en daarmee stevige turbulentie veroorzaken op de financiële markten. Daar zit Wall Street niet op te wachten. De keuze gaat mogelijk vallen op Jerome Powell en dat is een veilige. Hij behoort tot het 'duivenkamp' en zal de monetaire lijn van Yellen doorzetten. Dat geeft ook duidelijkheid richting de markten en Trump zal zijn ‘Wall Street succes’ van oplopende aandelenkoersen, sinds zijn aantreden, willen koesteren. Nogmaals gezegd de benoeming van het nieuwe Fed-opperhoofd is belangrijk en iets waarvoor meer aandacht gaat komen.

Arbeidsmarktherstel na orkaanseizoen

Slechts 222.000 Amerikanen vroegen een eerste WW-uitkering aan afgelopen week. Gerekend was op een cijfer van 240.000 aanvragen. Het bevestigt wederom dat die Amerikaanse arbeidsmarkt in opperbeste staat is. Een cijfer van 300.000 aanvragen of minder is normaliter een indicatie dat er banencreatie plaatsvindt in de VS. Het aantal mensen dat structureel een WW-uitkering ontvangt, blijft eveneens gestaag afnemen. Al deze zaken wijzen op een steeds krapper wordende arbeidsmarkt waar - ondanks dit gegeven - de loongroei nog zeer gematigd blijft. Zo bleek uit het recente Beige Book rapport van de Fed.

Ook de Philly Fed-index klimt hoger

De Philly Fed-index, de graadmeter voor het industriële activiteitenniveau in de regio Philadelphia, klom gestaag verder in oktober. De instroom van nieuwe orders viel daarbij iets terug van een hoog niveau. Verrassend sterk was de werkgelegenheidscomponent, die klom zelfs door tot een recordniveau. 31% van de ondervraagde bedrijven zag de werkgelegenheid toenemen, geen enkel bedrijf meldde een afname! Verder zien fabrikanten de bezettingsgraad van hun productiecapaciteit  stevig oplopen. Verder zijn zij voornemens meer te gaan investeren de komende tijd. Recente rapporten (Empire State index en ISM-cijfers) uit de industriële hoek wijzen eveneens op voortgaande sterke groei van de Amerikaanse industrie in het vierde kwartaal.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel