Amerikaanse inkoopmanagers nog optimistischer

Amerikaanse inkoopmanagers nog optimistischer

03 oktober 2017
De Amerikaanse industrie doet er nog eens een schepje bovenop. Die conclusie trekken we na bestudering van het uitmuntende industriële inkoopmanagersindexcijfer (ISM) over de maand september. De data uit de eurozone arbeidsmarkt over de maand augustus stelden licht teleur. Maar niet getreurd, de vooruitzichten blijven rooskleurig.

De Amerikaanse industrie doet er nog eens een schepje bovenop. Die conclusie trekken we na bestudering van het uitmuntende industriële inkoopmanagersindexcijfer (ISM) over de maand september. De data uit de eurozone arbeidsmarkt over de maand augustus stelden licht teleur. Maar niet getreurd, de vooruitzichten blijven rooskleurig.

Industriële ISM-indexcijfer VS klimt fors hoger

Met een indexgetal van 60,8 punten is deze inkoopmanagersindex aanbeland op de hoogste stand sinds dertien jaar. In augustus stond de index nog op 58,8 punten. De Amerikaanse industrie heeft de wind vol in de zeilen door de lagere dollar en de aantrekkende wereldeconomie. Ook op het gebied van werkgelegenheid zagen we lichte vooruitgang. In deze cijfers is er weinig impact te bespeuren van de gepasseerde orkanen. We verwachten dat het goede klimaat voor de industrie ook de komende maanden aanhoudt. De nieuwe orderinstroom was bijzonder krachtig en voorraden namen fors af in september. Wel zagen we dat de betaalde prijzen stevig omhoog schoten. Wederom een klein signaaltje dat inflatie binnensluipt.         

Werkloosheid eurozone stabiliseert

Met 9,1% bleef het werkloosheidspercentage in de eurozone voor de tweede maand op rij onveranderd. Economen rekenden op een daling tot 9,0%. Het aantal werklozen daalde met 42.000 stuks. Geografisch bekeken deed Duitsland het goed waarbij de werkloosheid zakte tot 3,6%. Meer uitdaging kent Frankrijk, voor de derde maand op rij steeg de werkloosheid, nu tot 9,8%. Het gaat op het arbeidsvlak langzaam de goede kant op in de eurozone. Op basis van de huidige condities zal de werkloosheid eind 2018 rond de 8,0% staan en de loongroei zal zelfs aantrekken tot 3% op jaarbasis. Goede voortekenen dus en ook voor de ECB genoeg reden om een zeer geleidelijke afbouw van het obligatie-inkoopprogramma door te voeren.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel