Amerikaanse burger vol goede moed

Amerikaanse burger vol goede moed

16 oktober 2017
De Amerikaanse detailhandelsverkopen herstelden zich fors in september. Het consumentenvertrouwen, gemeten door Universiteit van Michigan, bereikte het hoogste niveau sinds begin 2004 in oktober. En in China stegen de producentenprijzen veel harder dan voorzien aangevuurd door de aantrekkende economische groei in het land.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen herstelden zich fors in september. Het consumentenvertrouwen, gemeten door Universiteit van Michigan, bereikte het hoogste niveau sinds begin 2004 in oktober. En in China stegen de producentenprijzen veel harder dan voorzien aangevuurd door de aantrekkende economische groei in het land.

Amerikaanse burger vol goede moed

De 1,6% stijging van de detailhandelsverkopen in september was bijzonder krachtig, maar daarin zaten de nodige orkaaneffecten. Geschoond voor allerlei volatiele componenten bleef er nog steeds een fraaie 0,4% plus over op maandbasis. De detailhandelsverkopen zijn naar verwachting met 2,5% toegenomen op jaarbasis in het afgelopen kwartaal en dat is prima. De gevreesde daling van de economische groei tot onder de 2,0% kan hierdoor uitblijven.

Ook voor de nabije toekomst mogen we optimistisch zijn. Het door de Universiteit van Michigan gemeten consumentenvertrouwen steeg zeer krachtig in oktober. De arbeidsmarkt blijft daarbij de kar trekken. Burgers voorzien nog meer banen en wij gaan ervan uit dat de banencreatie zich boven de 150.000 stuks per maand kan handhaven. Grosso modo zijn er 100.000 banen nodig om de toestromende arbeidskrachten te kunnen opnemen. Daarnaast beginnen stijgende salarissen eveneens voor meer extra koopkracht zorgt.

Gisteren schetste Fed-baas Yellen een rooskleurig plaatje van de Amerikaanse economie op een internationaal centralebankenseminar. De orkanen hebben een beperkte invloed op de Amerikaanse economie en de komende wederopbouw zal de economische groei in het vierde kwartaal aanjagen. De huidige lage inflatie zal langzamerhand gaan toenemen begin 2018 aldus Yellen. Kortom, de ingeslagen weg van monetaire verkrapping zet door en de kans op een renteverhoging eind dit jaar is levensgroot. Dat was de boodschap van Yellen. 

Chinese consumentenprijzen stijgen gematigd

Op jaarbasis namen de Chinese consumentenprijzen met 1,6% toe in september. Dat is een zeer beperkte stijging, in augustus werd er een cijfer van 1,8% gepresenteerd. De producentenprijzen stegen wel forser door dan verwacht tot 6,9%, waar gerekend was op 6,3%. Het zijn vooral de overheidsinvesteringen in infrastructuur die de prijzen omhoog drukken in diverse sectoren. Ook de Chinese economie groeit harder dan voorzien, volgens de Chinese centrale bank. De groeivoet voor de tweede jaarhelft kan weleens op 7,0% uitkomen aldus deze bankiers.  

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel