Agressievere tapertaal in notulen ECB-vergadering

Agressievere tapertaal in notulen ECB-vergadering

06 oktober 2017
Er komt op 26 oktober een plan waarin de ECB de afbouw inkoop obligaties uitlegt. De aanvang hiervan is gepland begin volgend jaar. Dat is andere koek dan de vage indicaties die Draghi eerder meldde. Verder heeft Trump de eerste slag binnen om belastingverlagingen door te voeren en het Amerikaanse handelstekort neemt af.

Er komt op 26 oktober een plan waarin de ECB de afbouw inkoop obligaties uitlegt. De aanvang hiervan is gepland begin volgend jaar. Dat is andere koek dan de vage indicaties die Draghi eerder meldde. Verder heeft Trump de eerste slag binnen om belastingverlagingen door te voeren en het Amerikaanse handelstekort neemt af.

Hardere tapertaal bij de ECB

De ECB-notulen bevestigen de afbouw van de obligatie-inkoop en daarnaast is er meer vertrouwen in de inflatieontwikkeling richting de toekomst. Samen met de voortgaande economische groei vallen de stukjes van de monetaire puzzel eindelijk in elkaar, iets wat ruimte geeft om het ECB-geldinfuus te temperen. Die opvatting heerst nu bij de ECB-leden. Stevige taal dus. Verder uitten diverse ECB-leden zorgen over het snelle oplopen van de euro. Dit moet gradueel gebeuren anders loopt het economische herstel gevaar. De ECB zal zeer geleidelijk het monetaire beleid terugschroeven. 

Met de wijsheid die er nu is, mogen we ervan uitgaan dat over een jaar de ECB obligatie-inkoop volledig gestopt zal zijn. En dat is een stuk agressiever dan gedacht. De kans op een komende rentestijging in de kapitaalmarkt groeit. En die wakkert nog verder aan als aan de overzijde van de Atlantische Oceaan de geldkraan ook verder dicht gaat. 

The road to ‘belastingverlagingen’ 

Met de hakken over de sloot keurde het Huis van Afgevaardigden de begroting goed. Belangrijk want dit is de eerste stap naar de gewenste belastingherzieningen van Trump. Nu nog de begroting door de Senaat zien te loodsen op 16 oktober. De goedkeuring zorgde gisteren voor oplopende rentestanden in de VS, de tienjaarsrente voor staatsleningen tikte boven de 2,35%. Ook Wall Street kijkt uit naar deze belastingverlagingen. De belastingfantasie ondersteunt het goede aandelensentiment en in het bijzonder de financiële waarden.

Handelstekort VS neemt af

Uiteraard is dit cijfer verstoord door het orkaangeweld, maar er is toch een rode draad te herkennen. De exporten van de VS groeien, terwijl de importen min of meer stabiliseren. De aantrekkende economische groei en de 7%-daling van de dollar ten opzichte van het gewogen mandje handelsvaluta geeft de export steeds meer rugwind. Die steun houdt ook de komende paar kwartalen aan en gaat naar verwachting positief bijdragen aan de economische groei in de VS.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel