Indexbeleggen: hoe doe je dat succesvol?

Indexbeleggen: hoe doe je dat succesvol?

27 maart 2017

Vorig jaar kocht ik voor het eerst in mijn leven een huis. Het vergde enige fantasie, maar mijn verloofde en ik zagen veel potentie in de sterk verouderde woning en besloten het project aan te pakken. Verbouwen dus.

Die verbouwing was omvangrijk. Het huis moest min of meer worden afgebroken om vervolgens weer opnieuw opgebouwd te worden. De offertes van verschillende aannemers zorgden bij ons thuis al snel voor discussies in het licht van ‘wat kunnen we zelf doen?’ Als het even kan, geef ik namelijk niet meer geld uit dan noodzakelijk is.

Dat laatste principe pas ik ook toe wanneer ik beleggingsfondsen selecteer voor de klanten van Van Lanschot. Met bovengemiddelde aandacht volg ik bijvoorbeeld de toenemende populariteit van het indexbeleggen.

Het is natuurlijk niet vreemd dat indexbeleggen zo populair is:

  1. Managers van actief beheerde fondsen slagen er niet in om op structurele basis hun benchmarkindex te verslaan.
  2. De kosten van een indexbelegging zijn doorgaans (aanzienlijk) lager dan van een actief beheerd fonds.

Geen walk in the park

In mijn dagelijkse werk als specialist beleggingsfondsen merk ik dat de selectie van een indexbelegging, ondanks de eenvoud van de belegging zelf, zeker geen walk in the park is. Alleen al gezien de hoeveelheid indexbeleggingen is het nagenoeg ondoenlijk om door de bomen het spreekwoordelijke bos nog te zien.

Om de aantrekkelijkheid van een indexbelegging te bepalen, stel ik de volgende vragen:

  1. Sluit de indexbelegging aan bij de behoeften en wensen?
  2. Wat zijn de expliciete en impliciete kosten van de belegging?
  3. Op welke manier probeert de aanbieder het indexrendement na te bootsen?

Dat laatste kan via fysieke replicatie (de aanbieder koopt alle beleggingen die ook in de overeenkomstige index zitten) of via synthetische replicatie (met opties of andersoortige afgeleide instrumenten wordt gepoogd een rendement te realiseren dat identiek is aan de overeenkomstige index).

Ik beoordeel deze drie aspecten niet afzonderlijk, maar vooral als één geheel. Zeker als een aanbieder één specifiek voordeel uitlicht. Grote kans dat dit specifieke voordeel ergens anders weer ingeleverd wordt.

Terug naar mijn huis. Elk scenario om ook maar een paar euro’s uit te kunnen sparen is voorbijgekomen. Met als resultaat dat we uiteindelijk besloten om, los van enig breek- en sloopwerk, alles uit te besteden aan de aannemer. Waarom? Omdat voor ons de kwaliteit van de verbouwing niet ter discussie staat. Een aannemer weet precies waar de uitdagingen zitten en kan daarop anticiperen. En om eerlijk te zijn: het combineren van onze banen en de verbouwing zou op enig moment ten koste gaan van de kwaliteit of de planning van een van de twee.

We wonen ondertussen een halfjaar in ons nieuwe huis. Het is ongelooflijk wat de aannemer aan werk heeft verzet om ons droomhuis te realiseren. Ik besef dat wij nooit in staat zouden zijn geweest om zonder betrokkenheid van een specialist een vergelijkbaar resultaat te realiseren.

Belangrijke afwegingen

Dit zijn de afwegingen die beleggers ook moeten maken als het gaat om de selectie van bijvoorbeeld indexbeleggingen. Beleggen doet u, net als het verbouwen van een huis, meestal voor de lange termijn. In beide gevallen mag de kwaliteit dus niet ter discussie staan. Dat betekent dat u, als u ervoor kiest om zelf uw beleggingsfondsen te selecteren, op elk moment voldoende tijd moet kunnen besteden aan het noodzakelijke onderhoud van uw beleggingsportefeuille.

Meer weten?

Wilt u meer weten over indexbeleggen of over hoe wij beleggingsfondsen voor u selecteren? Neemt u dan contact met uw private banker of een van onze beleggingsadviseurs. Of lees meer over beleggen bij Van Lanschot.

Ralph Engelchor is specialist beleggingsfondsen.

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel