Veilig gebruik - Online Bankieren

Door de volgende adviezen op te volgen maakt u veilig gebruik van Online Bankieren.

Controleer de beveiligde verbinding

Controleer wanneer u bent ingelogd of het internetadres in de adresregel begint met https: // login. vanlanschot. com / authentication /... De 's' in 'https' staat voor secure en geeft aan dat u zich in een beveiligde omgeving bevindt. Staat er alleen ‘http’ (zonder ‘s’) dan is de internetverbinding niet beveiligd.

Een beveiligde verbinding is ook te herkennen aan de aanwezigheid van een hangslotje (vaak in combinatie met een gekleurde adresbalk):

Internet Explorer 9 en 10

Als u gebruik maakt van Internet Explorer 9 of 10 verschijnt er rechts van de groene adresbalk een hangslotje met de naam ‘F. van Lansc…’

IE 9 en 10.jpg

Internet Explorer 8

Als u gebruik maakt van Internet Explorer 8, verschijnt er rechts van de adresbalk een hangslotje.

Mozilla Firefox

Als u gebruik maakt van Mozilla Firefox, verschijnt links van de adresbalk in een groen veld de naam ‘F. van Lanschot Bankiers N.V. (NL)’ met ervoor een hangslotje.

Mozilla Firefox.jpg

Apple Safari

Als u gebruik maakt van Apple Safari, verschijnt rechts van de adresbalk in het groen de naam ‘F. van Lanschot Bankiers N.V.’ met daarnaast een hangslotje.

Google Chrome

Als u gebruik maakt van Google Chrome verschijnt er links van de adresbalk in een groen veld een hangslotje met de naam ‘F. van Lanschot Bankiers N.V. [NL]’.

Controleer het hangslotje

Wanneer u dubbelklikt op het hangslotje, verschijnt een certificaat. Een certificaat bevat een sleutel die de gegevens van en naar Van Lanschot versleutelt. Dit certificaat moet verleend zijn aan login. vanlanschot. com

Controleer uw betaalopdrachten

Betaalopdrachten die u hebt ingevoerd, komen eerst in het overzicht ‘Verzenden betalingen’ te staan. In dit overzicht kunt u uw opdrachten controleren voordat u deze definitief naar de bank verzendt.
Nadat u de opdrachten hebt verzonden, kunt u deze direct raadplegen in Online Bankieren. Hiervoor klikt u in de navigatiebalk op ‘Status betalingen’ en vervolgens op de functie ‘Geagendeerd’. In dit overzicht worden het bedrag, de naam en het rekeningnummer van de begunstigde vermeldt. Eventuele onregelmatigheden kunt u direct constateren.

Log altijd uit

Bent u klaar met Online Bankieren? Log altijd uit door op de button ‘uitloggen’ te klikken. Op deze wijze sluit u de beveiligde verbinding. Zo kan niemand op een onbewaakt moment verder gaan met Online Bankieren.

Als extra beveiliging wordt u automatisch uitgelogd als u langer dan een bepaalde periode geen handelingen verricht in de door u geopende sessie van Online Bankieren.

Wees voorzichtig met gebruik van e-mail

• Open nooit een bestand of programma dat u hebt ontvangen van onbekenden.
  • Installeer nooit zomaar een programma dat u via e-mail, chatbox of uit een nieuwsgroep hebt ontvangen. Verwijder deze direct van uw computer (ook uit de map Verwijderde items).
  • Van Lanschot distribueert nooit software via e-mail.
  • Van Lanschot zal u nooit telefonisch, via e-mail of in een pop-up scherm vragen om vertrouwelijke informatie te verstrekken, zoals de pincode van uw bankpas of digipas.
  • Van Lanschot zal u nooit telefonisch, via e-mail of in een pup-up scherm vragen om een (beveiligings)update van Online Bankieren uit te voeren.

Bescherm uw pc

• Zorg voor een actieve en up-to-date virusscanner en firewall
  • Installeer geen illegale en onbekende software
  • Verwijder spyware
  • Houd uw besturingssysteem en internetbrowser up-to-date door de automatische updatefunctie aan te zetten

Meer informatie

De Nederlandse Vereniging van Banken, waarbij onze bank ook is aangesloten, heeft een eigen website waarop u meer leest over veilig betalingsverkeer. U ziet er welke maatregelen banken nemen, welke manieren criminelen gebruiken en hoe u hen voor kunt zijn. Voorkom misbruik van uw gegevens. Lees meer op www.veiligbankieren.nl.

Van Lanschot maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site, voor tracking en voor het bijhouden van statistieken. Gaat u verder op de site? Dan stemt u erin toe dat wij cookies plaatsen. Lees meer over cookies bij Van Lanschot