1. Help
 2. Mijn Van Lanschot
 3. Handleiding MT940 Effectenrekeningen
mijn van lanschot

Handleiding MT940 voor Effectenrekeningen

MT940 is een bestandsformaat waarmee u gemakkelijk transactiegegevens van betaalrekeningen uitwisselt tussen uw bank en uw eigen boekhoudsoftware. U kunt het MT940-bestandsformaat nu ook gebruiken om transactiegegevens van de Van Lanschot Effectenrekening eenvoudig te importeren in uw boekhoudsoftware.

Het downloaden van MT940-bestanden voor effectenrekeningen gebeurt op dezelfde manier als voor betaalrekeningen, namelijk per individuele rekening of voor meerdere rekeningen. Op deze pagina leest u hoe u dit doet en hoe de boekhoudsoftware van Exact en Twinfield hiermee omgaat.

Belangrijk om te weten

De Van Lanschot Effectenrekening bevat de mogelijkheid om in verschillende valuta te handelen. Niet elk boekhoudpakket kan echter een MT940-bestand met meerdere valuta importeren. Daarom wordt er per valuta een MT940-bestand aangemaakt.

Daarnaast is het van belang te weten dat MT940 op dit moment geen gebruikmaakt van daadwerkelijke afschriftennummers. In plaats daarvan wordt het dagnummer van het jaar gebruikt (1 tot en met 366, 2 februari is bijvoorbeeld dagnummer 33). Wees u hiervan bewust als u bij het boeken van een transactie aanvullende informatie van de transactie wilt raadplegen. Dit houdt dus ook in dat de afschriftennummers voor MT940 bij Effectenrekeningen niet oplopend zijn.

 • MT940 downloaden voor een individuele rekening

  U kunt per rekening een transactieoverzicht in MT940-formaat downloaden. Volg deze stappen: 

  Stap 1
  Log in bij Mijn Van Lanschot. Open de rekening in het rekeningoverzicht door op de witte balk met het rekeningnummer te klikken.

  Stap 2
  Kies voor ‘Transacties’ en vervolgens voor ‘Alle transacties’.

   MT940 Effectenrekeningen - individuele rekening - stap 2

  Stap 3 
  Aan de linkerkant van het transactiescherm kunt u de transacties filteren. Dit kan in verschillende bestandsformaten, waaronder MT940. Selecteer het gewenste bestandsformaat. U kunt ook een tijdsperiode selecteren. Daarna kunt u de transacties downloaden.


   
   
 • MT940 downloaden voor meerdere rekeningen (multi-export)

  U kunt de transactiegegevens van al uw betaal-, spaar- en effectenrekeningen in één keer exporteren. Volg deze stappen:

  Stap 1 
  Log in bij Mijn Van Lanschot. Kies in het hoofdmenu voor ‘exporteren’.

  Stap 2 
  Doorloop het stappenplan en selecteer daarbij de Effectenrekening(en) waarvan u de transacties wilt downloaden. Selecteer het bestandsformaat dat u nodig heeft, hier MT940. Geef een tijdsspanne aan bij ‘Filter op datum’. De knop ‘Volgende’ wordt blauw wanneer u verder kunt gaan.

  Stap 3 
  Download het zip-bestand. Dit bestand moet u eerst apart openen voordat u het MT940-bestand kunt importeren in uw boekhoudsoftware.

 • Importeren MT940 voor Effectenrekening in Exact

  Bij Exact is het niet mogelijk om meerdere MT940-bestanden bij één bank te uploaden. Daarom is het nodig om eerst een bestand te uploaden waarbij u als bank ‘Van Lanschot’  selecteert. Zijn er meerdere valuta en dus bestanden, dan moet u deze daaropvolgend importeren, waarbij u bij bank ‘overige Nederlandse banken’ selecteert. Vergeet daarbij niet om de juiste valuta te selecteren in het programma van Exact. Instructies hiervoor vindt u bij stap 3.

  Stap 1
  Kies in het menu voor 'Financial'. Kies voor ‘Import’ en daarna voor Van Lanschot.

  MT940 Effectenrekeningen - Exact - stap 1

  Stap 2
  Importeer het MT940-bestand via ‘Bestand kiezen’ en de knop ‘Import’.

  Stap 3
  Een bestand voor een rekening in USD of andere vreemde valuta importeert u op dezelfde manier. U moet de rekening, in de correcte valuta, eerst opvoeren. Let hierbij op de volgende punten:

  • Bank: Overige Nederlandse Banken
  • Bank account number: Het IBAN-nummer van uw Effectenrekening bij Van Lanschot
  • BIC code: FVLBNL22
  • Currency: de valuta die van toepassing is op het bestand
 • Importeren MT940 voor Effectenrekening in Twinfield

  Bij het importeren van een MT940 in Twinfield wordt nagenoeg dezelfde werkwijze gehanteerd als bij een betaalrekening. Echter, u dient voor elke valuta een apart MT940-bestand te importeren. Voor EUR, USD, GBP en/of andere valuta gebruikt u dus een apart bestand. Ook dient u voor het invoeren van het betreffende bestand de valuta in het dagboek aan te passen. 

Hulp en suggesties

Meer informatie
Lukt het niet om uw beleggingstransactiedata te importeren in uw boekhoudsoftware? Dan horen we dat graag van u. Op die manier kunnen wij inventariseren welke problemen er zijn en hoe we deze kunnen verhelpen. U kunt hiervoor contact opnemen met Van Lanschot Client Services. U bereikt deze afdeling op telefoonnummer 0800 1737 (vanuit het buitenland +31 73 687 18 97) op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdagen van 9.00 tot 17.00 uur.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel