Beurzen in de ban van de VS

Door de ondertekening van de importheffingen door Trump en het komende arbeidsmarktrapport uit de VS deze middag nemen beleggers een afwachtende houding aan. Er wordt gerekend op een loongroei van 2,8% op jaarbasis en een cijfer boven de 3% jaagt direct de inflatievrees aan. Overigens denken we dat het niet zo’n vaart zal lopen. Verder is er aandacht voor ABN Amro deze ochtend en voor het prima presterende BMW. 

  • Philips en Samsung trekken samen op in de gezondheidszorg

  • Europa: Trump zaait onrust

  • VS: opluchting na bekendmaking details importtarieven

Philips en Samsung trekken samen op in de gezondheidszorg

Philips wil groeien in de divisie ‘connected care & healthdivisie’. Over het afgelopen kwartaal zagen we al een sterke groei van het orderboek in deze divisie. Net als CEO Van Houten waren wij hierover te spreken. Gisteren meldde het concern een samenwerkingsverband met de medische tak van Samsung. De gezondheidszorg IT-systemen van beide ondernemingen worden aan elkaar gekoppeld (Philips HealthSuite Digital Platform & Samsung’s ARTIK Smart IoT Platform). Beide applicatieontwikkelaars in de gezondheidszorg voegen waarde toe aan hun klantenbasis door geïntegreerde datasets en geavanceerde gezondheidsanalyses vanaf nu met elkaar te delen. Wij juichen deze innovatie binnen gezondheidszorgdiensten toe. De ‘samensmelting’ van deze data komt de zorg rond de patiënt namelijk ten goede.

Opinie en koersdoel ABN Amro neerwaarts bijgesteld

De analisten van Kempen kwamen gisteren met een opinieverlaging op het aandeel ABN Amro van positief naar neutraal. Bovendien verlagen we ons koersdoel van € 28,- naar € 27,-. De focus bij de vierdekwartaalcijfers lag op de kapitaalratio (CET1) en de impact van Basel IV hierop. Conclusie is dat er voldoende kapitaal aanwezig is, maar het management temperde daarbij wel de verwachtingen over de toekomstige kapitaalteruggave. Dat betekent dat beleggers zich meer focussen op de operationele resultaten bij de bank. Wij zijn van mening dat juist hier de grote uitdaging ligt gezien de competitieve (Nederlandse) markt. Hier haalt de bank zo’n 80% van zijn omzet vandaan. Zo verwachten we beperkte groei in het leningenboek, en bij de hypotheekverstrekking zelfs geen groei. De nettorentebaten zullen slechts beperkt groeien.

Fietsenfabrikant Accell scherpt strategie aan

Een forse winsttegenvaller bij de 2017 jaarcijfers van Accell (Sparta- en Batavus-fietsen). Het bedrijfsresultaat daalde met circa 37% door (eerder aangekondigde) tegenvallende prestaties in de VS en hoger dan verwachte kosten (€ 30 miljoen tot € 40 miljoen) voor het implementeren van de (hernieuwde) groepsstrategie. De omzet van het concern nam licht toe en was in lijn met analistenconsensus. Vooruitkijkend lijkt de zon voorzichtig weer te gaan schijnen. Zo kan het bedrijf profiteren van zijn toonaangevende positie binnen de groeimarkten (e-bikes). Ook kan Accell zijn vruchten plukken van zijn aangescherpte strategie. Het management definieerde zes kernregio’s die centraal aangestuurd gaan worden.

Europa: Trump zaait onrust

Trump kondigde importheffingen op staal en aluminium af en die gaan de komende twee weken in. Dat raakt diverse industrietakken en het is de vraag of er tegenreacties komen. In ieder geval brengt het onzekerheid met zich mee. Vooralsnog trekken de Europese aandelenmarkten zich er weinig van aan, maar op individueel vlak zijn er wel degelijk verschuivingen, zoals bijvoorbeeld bij Vestas. Verder bracht BMW de voorlopige cijfers naar buiten die onze goedkeuring konden wegdragen.

Mijnbouwers in beweging

De beleggingscasus voor de grote mijnbouwers als BHP Billiton (+0,8%) en Rio Tinto (-0,1%) is flink in beweging door de handelsdiscussie. IJzererts is goed voor 43% van het operationele resultaat en de importtarieven op staal zijn geen zegen voor de ijzerertsprijs. Staalprijzen buiten de VS komen onder druk te staan en dat zien we nu al terug in China. Door de enorme recordvoorraden aan ijzererts in China, het remmende beleid voor de vastgoedsector en de lagere staalopbrengstprijs kan China de ijzerertsinvoer weleens even indammen de komende tijd. De verwachting is dat de gemiddelde ijzerertsprijs in het tweede kwartaal 25% lager ligt dan in het eerste kwartaal. De beleggingscasus van BHP en Rio Tinto maakt volgens ons een verslechtering door. Wij benadrukken onze negatieve opinie op deze aandelen.

BMW meldt voorlopige jaarcijfers

De operationele winst (EBIT) van BMW (-0,7%) kwam in 2017 uit op € 9,88 miljard en dat was ruwweg in lijn der verwachtingen. Het dividend ging omhoog naar € 4,00 per aandeel, waar analisten rekenden op € 3,75. Het gedeelte van de nettowinst dat naar aandeelhouders gaat, ligt nu op 30,2% en dat is aan de onderkant van BMW’s range van 30% tot 40%. Dat geeft aan dat bij de verwachte voortgaande positieve ontwikkeling er verdere dividendverhogingen in het vat zitten. Operationeel gezien deed BMW het uitstekend. De operationele marge bij de grootste divisie auto’s handhaafde zich op 8,9% ondanks de sterk opgevoerde kosten voor research & development. Daar werd € 900 miljoen meer uitgeven (op € 6,2 miljard) als in 2016. Ook in 2018 zal deze kostenpost stevig stijgen, mogelijk met een soortgelijk bedrag. De beleggingscasus van BMW is sterk, maar de dreigende handelsoorlog brengt enige onzekerheid met zich mee. Auto's zijn het meeste verhandelde eindproduct op het mondiale vlak. En Trump heeft al meerdere malen de Duitse autobouwers genoemd als grote profiteurs van de huidige handelsafspraken. Dat kan voor turbulentie zorgen. Wij hebben een positieve opinie op het aandeel BMW mede vanwege de lage waardering van 7,1 maal  de verwachte winst per aandeel voor 2018 en het fraaie dividendrendement van 4,7%.      

Tegenwind voor windturbinebouwer Vestas 

Vestas (-2,3%), dat een aanzienlijk deel van de omzet behaalt in de VS, krijgt last van mogelijk duurdere staal- en aluminiumprijzen in dat land. Een Amerikaanse windturbine bestaat voor ruwweg 85% uit aluminium en is bepalend voor 10% tot 14% van de totale kostprijs. Een 10%-prijsstijging van grondstoffen als staal en aluminium zorgt bij onveranderde prijzen voor een margeverkrapping van 1,0% tot 1,4%. De verwachting is dat dit grotendeels door Vestas kan worden doorberekend in de eindprijzen, maar het effect is wel nadelig. Voor 2018 heeft Vestas het orderboek afgedekt tegen dergelijke prijsstijgingen, maar voor toekomstige orders geldt dit niet. De beleggingscasus voor Vestas ondervindt daardoor wel enige tegenwind, maar blijft wel sterk overeind staan. Wij hebben een positieve opinie op Vestas en het aandeel staat op onze convictielijst aandelen.     

VS: opluchting na bekendmaking details importtarieven

De beurzen in de VS mochten hoger nadat details van de voorgestelde importtarieven bekend werden gemaakt. Mexico en Canada werden uitgesloten van de importtarieven en voor andere landen is er ruimte voor onderhandeling. IBM profiteerde echter niet na een tegenvallende strategie-update. En supermarktketen Kroger ging fors onderuit na de bekendmaking van de kwartaalresultaten en de overname van Express Scripts Holding is bevestigd.

Kasstroomdoelstelling IBM tegenvallend

Het aandeel IBM moest 1,3% prijsgeven nadat het management een strategie-update gaf. De doelstelling van een vrijekasstroomontwikkeling van 90% van de nettowinst was daarbij een tegenvaller. Want dat is duidelijk lager dan de 104% die IBM over de afgelopen drie jaar heeft gerealiseerd. Maar daarbij dient wel genoemd te worden dat de winstgroei per aandeel volgens het management over de langere termijn uit zal komen op 7% tot 9%. En dat is een stuk hoger dan waar analisten op rekenden. Die gingen namelijk uit vaneen groei van 2% in 2019 en 4% in 2020. Vooral omzetgroei in winstgevende innovatieve technologie zal bijdragen aan de sterke winstgroei.

Kroger hard afgestraft na tegenvallende resultaten

Het aandeel van supermarktconcern Kroger (-12,4%) kreeg harde klappen na het bekendmaken van de cijfers over het vierde kwartaal. Net als concurrenten Walmart, Target en Dollar Tree boekte Kroger een prima omzetgroei uit de identieke winkelverkopen, maar viel de winstgevendheid tegen en lagen de vooruitzichten beneden de verwachting. De omzet uit de geschoonde identieke winkelverkopen steeg met 1,5%, terwijl analisten gemiddeld rekenden op een stijging van 1,4%. De winst per aandeel lag met $ 0,63 in lijn met de verwachtingen. Maar de brutomarge van 21,9% viel ten opzichte van de 22,1% van de analistenconsensus tegen.

En die winstgevendheid zal volgens het management het komende jaar onder druk blijven liggen, waardoor de nettowinst naar verwachting uit zal komen tussen $ 1,95 en $ 2,15 per aandeel. Dat is ten eerste een forse tegenvaller vergeleken met de gemiddelde raming van analisten van $ 2,20. Maar omdat de tegenvallers onder andere veroorzaakt worden door ‘investeringen in verkoopprijzen’ (een mooie benaming van het management voor kortingen) en volgt op de vergelijkbare tegenvallers bij de concurrentie, lijkt een oplaaiing van de supermarktoorlog in de VS realiteit te worden. Die vrees trok het aandeel stevig neerwaarts.

Overname Express Scripts Holding bevestigd

Gisterochtend gingen de geruchten al de ronde dat zorgplanbeheerder Express Scripts Holding (+8,6%) zou worden overgenomen door zorgverzekeraar Cigna. Voorbeurs maakten de partijen het nieuws officieel. Cigna betaalt $ 92,- voor een aandeel Express Scripts Holding, waarvan $ 48,75 in contanten. Daarmee ligt de overnamepremie op circa 31% ten opzichte van de slotkoers van woensdag. Inclusief de overname van $ 15 miljard aan schuld komt de totale waarde van de deal op $ 67 miljard. Cigna verwacht meer dan $ 600 miljoen aan synergieën te kunnen realiseren en verhoogt daarom zijn doelstelling van $ 18,- nettowinst per aandeel naar $ 20,- tot 21,-.

Gezien het feit dat het aandeel Express Scripts Holding ruim onder de overnameprijs sloot ($ 79,72), lijken beleggers weinig vertrouwen te hebben in een doorgang van de overname. Dit zal te maken hebben met eerdere blokkades door de toezichthouder van fusies in de Amerikaanse zorgsector.

Van Lanschot maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site, voor tracking en voor het bijhouden van statistieken. Gaat u verder op de site? Dan stemt u erin toe dat wij cookies plaatsen. Lees meer over cookies bij Van Lanschot