Beurzen: Meer tegenwind voor Philips Lighting

De Europese aandelenmarkten bewegen zich zijwaarts. Chemiereus BASF stelde licht teleur. En het Amerikaanse Qualcomm mocht hoger, nu het management plotseling wil onderhandelen met belager Broadcom.

  • Tegenwind voor Philips Lighting

  • Europa: BASF voorziet terugval in basis-chemietak
  • VS: in de ban van overnames

Tegenwind voor Philips Lighting

De geschetste vooruitzichten van Philips Lighting voor 2018 waren al gematigd en het bedrijf gaf zelf aan een zwakke start van 2018 te hebben. Wij zien de marktomstandigheden voor de traditionele lampendivisie sneller verslechteren dan gedacht en dat heeft een negatieve impact op de kasstroom uit deze activiteiten. Dat noopt ons om de projecties voor de vrije kasstromen voor Philips Lighting voor de komende jaren te verlagen.

In 2017 liet Philips Lighting een sterke margeverbetering zien, maar we zijn niet blind voor wat er in de verlichtingsmarkt gebeurt. Diverse concurrenten (Zumtobel, Hubbell, Eaton) waarschuwden zelfs al meerdere malen voor verslechterende marktomstandigheden de afgelopen tijd. En het is te verwachten dat die trend aanhoudt in 2018. Er treedt met name prijsdruk op en dat staat margeverbeteringen in de weg. We denken dat het concern moeite heeft om verdere winstmargeverbeteringen in 2018 door te voeren. Ook de gestelde margedoelstelling voor 2019 van 11% tot 13% achten wij niet realistisch.

Het concern is fors gewaardeerd en we merken op dat in 2017 de winst sterk ondersteund werd door incidentele meevallers. Dat brengt druk met zich mee. Als laatste punt merken we op dat ex-moederbedrijf Philips zijn aandelenbelang wederom verkleint, van 30% naar zo’n 18%. De ontvangen prijs bedraagt € 32,10 per aandeel. Ja, de verkoop past in de strategische oriëntatie, maar het geeft toch indirect een signaal af naar de markt. De beleggingscasus bij Philips Lighting boet duidelijk aan kracht in.

AMG krijgt cadeautje van Trump

Gisteravond nabeurs kwam AMG (-0,3%) met het bericht dat het metaal vanadium (onder andere voor legering van roestvrij staal) op een voorlopige lijst voor critical materials is geplaatst door president Trump. Op de lijst staan metalen die van vitaal belang zijn voor de veiligheid en economische welvaart van de VS. Het voornemen van Trump is om het ondernemingsklimaat in de VS voor deze metalen te beschermen en te stimuleren.

Vorige week meldde AMG al dat het concern zijn (vanadium)activiteiten uitbreidt (+30%) in de VS. We gaan ervan uit dat deze uitbreiding tot winstgroei (+3%) zal leiden. Het nieuws uit de politieke hoek ondersteunt de beleggingscasus van AMG nog eens extra. Verder benadrukken we dat de hoogrenderende Lithium-activiteiten van het bedrijf volgens plan verlopen. Uitbreiding van andere activiteiten (zoals vanadium) geeft aan dat AMG zijn toekomstige winst ook elders kan uitbreiden. We vinden (verdere) diversificatie van de productportefeuille een positieve ontwikkeling.

ACM kondigt regulatie van kabel aan…

..en dat is slecht nieuws voor KPN (-1,0%). De regelgevende instantie (ACM) wil een duopolie (VodafoneZiggo & KPN) in de Nederlandse markt voorkomen. Wij zijn van mening dat - mocht de markt voor internet, vast bellen en tv gereguleerd worden - dit negatief is voor het prijsstellingsvermogen van KPN. Dit zal zijn weerslag hebben op de organische omzetgroei en winstgroei van het concern. Telecombedrijven hebben zes weken om te reageren op het voorstel van de waakhond, waarna de Europese Commissie nog feedback zal geven. De ACM wil de regulering in de zomer van 2018 doorvoeren. Wij gaan ervan uit dat beide partijen (VodafoneZiggo & KPN) het er niet bij laten zitten en tegen het besluit zijn.

Europa: BASF voorziet terugval in basischemietak

Het Duitse chemieconcern BASF schetste een magerder vooruitzicht voor de chemietak voor 2018. Verder zien we dat de Engelse bank Standard Chartered goed op weg is, maar inmiddels een erg pittige waardering kent. En de fusie van brillenverkoper Luxottica en de Franse lenzenmaker Essilor ligt op koers.            

BASF leunt meer op energie

De trading-update van BASF (-1,3%) was gemengd te noemen vanwege de kwaliteit van winst. Op omzetniveau werd de belofte aan analisten van € 16 miljard ingelost. De geschoonde EBIT-winstmaatstaf lag op € 1,86 miljard en dat was iets boven de gemiddelde analistentaxatie. De post incidentele lasten was veel kleiner  (circa € 200 miljoen) dan voorzien. Een tegenvaller was het voorgestelde dividend van € 3,10 per aandeel, waar gerekend werd op een lichte verhoging tot zo’n € 3,20 per aandeel.

Voor wat betreft 2018 was BASF duidelijk. De piek in de basischemie is voorbij, aldus BASF en het bedrijf voorziet zelfs een aanzienlijke terugval van het winstresultaat in 2018. De EBIT-winst moet op peil worden gehouden door de olie- en gasdivisie en de materialen voor de auto-industrie en coatings. Dat zal lukken bij een olieprijs van $ 65,- per vat Brent en een euro/dollarverhouding van 1,20, dan voorziet BASF een lichte stijging van de geschoonde EBIT-winstmaatstaf. Verder gaat BASF ervan uit dat de overname van de zaden-agrochemieportefeuille van Bayer ($ 7 miljard) in de eerste jaarhelft wordt afgerond. De beleggingscasus van BASF verschuift en is afhankelijker van energieprijzen en gevoelig voor valutawijzigingen. Een duurdere euro levert een fors negatief effect op. Wij zien niet veel triggers die de koers van BASF hoger kunnen wegzetten.

Standard Chartered wint aan kracht

De Engelse bank, Standard Chartered (+1,4%), met een zware focus op opkomende landen, boekt eindelijk vooruitgang. De bank laat een paar zware jaren achter zich. De balansproblemen zijn opgeruimd net als het percentage aan slechtlopende leningen. In 2017 verdrievoudigde de onderliggende winst voor belastingen. De kapitaalratio, uitgedrukt in de CET1-ratio, zit op 13,6% en dat is voldoende goed.

Waar schort het nog aan in deze beleggingscasus? Het rendement op het aandelenvermogen. Dat is met 3,5% nog aan de zeer magere kant. CEO Winters heeft de lat op 8% gelegd. Om beleggers te paaien keert de bank $ 0,11 dividend per aandeel uit. De beleggingscasus wint zeker aan kracht, maar is stevig vooruitgelopen op verder herstel.

Brillenverkoper Luxottica geeft voorzichtige outlook af

De resultaten van brillenverkopen Luxottica over 2017 waren conform verwachting. Maar de voorziene omzetgroei voor 2018, 2% tot 4% (exclusief valuta-effecten) was aan de zuinige kant. Ook de marge blijft steken op hetzelfde niveau. Belangrijker is dat Luxottica (-2,0%) verwacht dat de fusie met Essilor in de eerste jaarhelft wordt afgerond. Deze fusie zal aanzienlijke schaalvoordelen opleveren voor beide partijen en dat kan een koerstrigger zijn.  

VS: in de ban van overnames

Wederom een prima beursdag in de VS, waarbij de S&P500-index 1,2% hoger sloot. Qualcomm mocht hoger nu het management plotseling wil onderhandelen met belager Broadcom. Comcast heeft een bod gedaan op het Britse Sky en de overnamespeculatie rond Mondelez laait weer op. Vanavond presenteert Booking Holdings de cijfers over het vierde kwartaal.

Qualcomm wil onderhandelen met Broadcom, maar waarom?

Het management van Qualcomm (+5,8%) maakte gisteren bekend te willen onderhandelen met belager Broadcom. Hiermee lijkt op het eerste gezicht een doorbraak in de soap rondom de vijandige overnamepoging van de Singaporese chipmaker op Qualcomm dichterbij te komen. Volgens de Financial Times zou Qualcomm een prijskaartje van $ 90,- per aandeel plakken op de onderneming.

Het management van Broadcom heeft laten weten niet overtuigd te zijn van de goede bedoelingen van Qualcomm. De draai van Qualcomm zou namelijk haaks staan op de eerdere opstelling van Qualcomm. Volgens Broadcom wil het management van Qualcomm een stemming op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering voorkomen over het vervangen van zes commissarissen in de RvC door commissarissen van Broadcom. Kortom, de soap is nog niet ten einde. Temeer omdat de deal ook de aandacht trekt van de Amerikaanse autoriteiten, die gaan beoordelen of de Amerikaanse staatsveiligheid in het geding is. 

Comcast doet bod op aandelen Sky

Comcast liet vanochtend weten het Britse mediabedrijf Sky over te willen nemen voor £ 12,50 per aandeel in contanten. Daarmee wil de grootste kabeltv-maatschappij van de VS rivalen Fox en Walt Disney een loef afsteken. Sky is namelijk voor 39% in handen van Fox en Fox wordt grotendeels overgenomen door Walt Disney. Fox deed eerder een bod op Sky van £ 10,75 per aandeel op de andere 61% van de aandelen, om het belang vervolgens door te verkopen aan Walt Disney. Het aandeel Sky opende vanochtend 18% hoger op de Londense beurs op £ 13,07. Een hogere koers dus dan het bod van Comcast. Waarschijnlijk sorteren beleggers daarmee voor op een overnamestrijd.

Overnamespeculatie rond Mondelez laait weer op

Ook overnamespeculatie rondom Mondelez (+2,3%). Warren Buffett kondigde vrijdag aan op te stappen als commissaris van voedingsgigant Kraft Heinz en dit voedt de geruchten dat Kraft Heinz agressiever wordt in het doen van overnames. Mondelez is al langer onderwerp van speculatie dat het een overnameprooi is voor Kraft Heinz. Maar Warren Buffett liet na de mislukte poging van Kraft Heinz om Unilever over te nemen weten dat een overname van Mondelez niet aan de orde zou zijn. Buffett staat er namelijk ook om bekend tegen vijandige overnames te zijn.

Nieuwszender CNBC laat echter weten dat het vertrek van Buffett uit het bestuur van Kraft Heinz niet betekent dat de voedingsreus vrij is om vijandige overnames te gaan doen. Hierbij baseert CNBC zich op goed ingevoerde, anonieme bronnen. Broker Susquehanna ziet dit anders. De analisten van Susquehanna houden rekening met een verlaging van het 27%-belang van Buffetts investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway in Kraft Heinz, wat een agressievere strategie van de voedingsproducent waarschijnlijker maakt.

Booking Holdings presenteert cijfers

Booking Holdings, voorheen bekend als Priceline, presenteert vanavond nabeurs de resultaten over het vierde kwartaal. Het management van de onderneming staat bekend in het schetsen van conservatieve verwachtingen en dit resulteert regelmatig in tijdelijke negatieve koersreacties. Nu het aandeel van concurrent Expedia flink onderuit ging (-15%) bij de presentatie van de kwartaalcijfers op 9 februari, zijn de verwachtingen extra hoog gespannen. Wij hebben vertrouwen in de beleggingscasus van Booking Holdings, maar koersreacties na de publicatie van de cijfers zijn niet uit te sluiten.

Van Lanschot maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site, voor tracking en voor het bijhouden van statistieken. Gaat u verder op de site? Dan stemt u erin toe dat wij cookies plaatsen. Lees meer over cookies bij Van Lanschot