Beurzen: goede bedrijfscijfers versterken sentiment

De vrees voor de Amerikaanse inflatie wordt door aandelenbeleggers snel bij het grofvuil gezet. Het zijn opnieuw prima bedrijfsberichten die het positieve sentiment versterken. Aegon, Cisco Systems, en Schneider waren stuk voor stuk sterk. Dat Nestlé worstelt was vele beleggers al bekend. Rommelig waren helaas de cijfers van NN Group.

  • Aegon boekt mooie resultaten

  • Europa: Schneider Electric maakt de goede aansluiting

  • VS: positief ondanks hoger dan verwachte inflatie

Aegon boekt mooie resultaten

Door beter dan verwachte resultaten in de VS boekt Aegon (+3,8%) een sterk onderliggend resultaat (€ 525 miljoen, +1% boven onze verwachting). Deze betere Amerikaanse resultaten waren vooral te danken aan gunstige vorderingen in Health. In Europa en Azië presteerde de verzekeraar licht onder consensus. Zo maakte de verzekeraar in Europa extra kosten voor herstructureringen. Aegon zag zijn solvabiliteitsratio (S2) met 6% (kwartaal-over-kwartaal) toenemen naar 201%. Desinvesteringen en het afstoten van risico’s binnen Nederland waren hiervoor de belangrijkste drijver. Wij zijn vooral te spreken over de impact van de belastingverlaging (35% naar 21%) in de VS. Dit heeft positieve impact op de toekomstige winstgevendheid en de vrije kasstroomgeneratie. De aanwezige kaspositie binnen de holding van € 1,4 miljard voldoet aan de verwachting. Het management herhaalde dat het € 2,1 miljard wil teruggeven aan de aandeelhouders over 2016-2018 en dat stemt tevreden. De belangrijke aanjager van Aegon’s toekomstige winsten en kasstromen is de oplopende rente in de VS en Europa. En daarmee zit het wel snor op dit moment. De onderliggende beleggingscasus van Aegon lijkt daarmee aantrekkelijker te worden.

Gemende resultaten bij NN Group

De vierdekwartaalresultaten van NN Group (-2,1%) laten een gemengd beeld zien. Zo komt het operationeel resultaat uit op € 345 miljoen, een stuk onder onze raming van € 382 miljoen. Deze misser is te verklaren door eenmalige posten binnen Leven Nederland. Incidentele lasten en de negatieve impact van het sterftecijfer drukten het Levenresultaat in Nederland. Deze zaken hebben in onze ogen weinig impact op de langetermijnbeleggingscasus van NN Group. Als we corrigeren voor deze eenmalige posten presteert het concern (het operationeel resultaat) in lijn met onze verwachting. De solvabiliteitsratio van de verzekeraar (199%) is nog altijd sterk te noemen, maar blijft achter bij de verwachting (-3%). Desondanks zijn we zeer te spreken over kapitaalgeneratie van het bedrijf. De vrije kasstroomgeneratie ligt met circa 12% ruim boven het gemiddelde van Europese (con)cullega’s (circa 8%). Dit is een solide basis om dubbelcijferige dividendgroei te (blijven) bewerkstelligen.

Toevoeging aandeel Intertrust aan Kempen Local Alpha Favorites list

Intertrust wint het beleggersvertrouwen terug door over het vierde kwartaal omzet en winstcijfers te realiseren die ruimschoots de verwachtingen overtroffen op zowel omzet- als winstgebied. Het nieuwe management brengt de juiste focus aan in het bedrijfsmodel en krijgt hiervoor ons vertrouwen. De sceptische houding van beleggers vanwege de wisselvallige kwartaalcijfers en de miscommunicatie van het vorige management is naar onze mening onterecht. Een herwaardering van het aandeel kan optreden nu de focus weer komt te  liggen op het aantrekkelijke verdienmodel en kasstroomgeneratie. Wij verhogen het koersdoel van € 18,00 naar € 22,00. Wij hebben een positieve opinie op het aandeel. De analisten van Kempen plaatsen Intertrust tevens op de Kempen Local Alpha Favorites List.

Europa: Schneider Electric maakt de goede aansluiting

Schneider, fabrikant van elektrische componenten, blijft boven verwachting presteren qua omzet. En voedingsfabrikant Nestlé zet de lijn van matige kwartaalprestaties in de sector voort. De omzet nam zeer matig toe, vooral door zwakke volumegroei, de opbrengstprijzen waren wel in lijn. Daarnaast verraste Nestlé met berichtgeving over het aandelenbelang in L’Oréal.   

Schneider Electric maakt de goede aansluiting

Het Franse Schneider (+3,4%) zag de organische omzetgroei met 4,6% toenemen in het vierde kwartaal, de peiling onder analisten voorzag slechts een groei van 3,5%. Vooral de divisie energiemanagement (slimme elektriciteitscentrales) maakte een stevige omzetprogressie door, de divisie Industriële automatisering presteerde in lijn. Voor 2018 is Schneider Electric positief gestemd. De organische omzetgroei zal tussen de 3% tot 5% liggen, waar de markt uitging van gemiddeld 3,6%. De verwachte margeverbetering zal daarbij tussen de 0,20% tot 0,50% bedragen. Hier zit enige voorzichtigheid bij het management, het bedrijf ondervindt last van de duurdere euro. Schneider heeft de reputatie om conservatief te zijn en gaandeweg het jaar positief te verrassen. Wij stellen dat Schneider goed op koers ligt en de juiste strategische stappen zet. De beleggingscasus verbetert zich operationeel verder en de voortgang in de herschikking van de activiteitenportefeuille gaat verder in 2018. De standaard ‘medium voltage’ activiteiten zijn daarbij in de etalage gezet. Verkoop hiervan zou een prima stap zijn.

Nestlé worstelt verder

De omzetgroei over het vierde kwartaal kwam uit op 1,9% bij Nestlé (-2,2%).  Zeer teleurstellend, want analisten rekenden op een groei van 2,7%. De volumegroei bleef met 1,2% fors achter bij de raming van 2,2%. Vooral de regio Noord-Amerika presteerde matig en dat is een trend die we ook bij veel andere voedings- en drankenconcerns terugzien in de vierdekwartaalcijfers. Op margegebied zette Nestlé wel een stapje en krikte deze omhoog met 0,4% tot 16,40%. Dit kwam vooral door besparingen op verkoop- en administratiekosten. Voor 2018 gaf Nestlé een organische omzetgroeidoelstelling af van 2% tot 4% waar de marktconsensus op 3,5% lag. De beleggingscasus blijft er een van strategisch hervormen en kosten besparen.

In dat kader kwam ook de mededeling naar buiten dat Nestlé niet voornemens is het 23% belang in L’Oréal op te hogen. Tot 23 maart is er een wapenstilstand tussen Nestlé en L’Oréal, beide partijen kunnen geen actie ondernemen om hun belang uit te breiden. L’Oréal zelf heeft aangeven de wens én de financiële capaciteit te hebben om de aandelen van Nestlé in L’Oréal over te nemen. Een eventuele verkoop door Nestlé maakt veel kapitaal vrij om overnames te doen of terug te geven aan de aandeelhouders. Vooral dat laatste kan de fantasie van beleggers prikkelen bij Nestlé.

Airbus vliegt weg

En dan praten we over de aandelenkoers van Airbus (+9,4%). Vooral de winstvooruitzichten voor 2018 paaiden de beleggers. De orderboeken zitten stampvol. Dat is misschien ook wel reden tot vrees. Er zijn een aantal probleemdossiers waaronder een met betrekking tot de vliegtuigmotoren van Pratt & Whitney, een dochter van United Technologies. Vooralsnog trekken aandeelhouders van Airbus hier zich nog weinig van aan. De beleggingscasus van Airbus verbetert zich sterk, maar de waardering wordt wel pittig.

VS: positief ondanks hoger dan verwachte inflatie

Ondanks de hoger dan verwachte inflatie sloten de beurzen in de VS positief. De S&P500-index liet een overtuigende plus zien van 1,3%. Onder andere RSP Permian was gevraagd. Nabeurs kreeg United Technologies een koopadvies van Barclays en leverde Cisco prima kwartaalresultaten op.

RSP Permian profiteert van lager dan verwachte olievoorraden

De olievoorraden in de VS bleken een stuk minder hard te zijn gestegen dan verwacht. Analisten hadden gerekend op een stijging van 2,8 miljoen vaten, maar dat bleek een miljoen vaten meer te zijn dan in werkelijkheid. En dat was gunstig voor de olieprijs. De prijs van een vat Amerikaanse olie liep dan ook 2,6% op en noteerde weer boven de $ 60,-. Olieproducenten profiteerden hiervan. RSP Permian mocht 5,1% hoger.

Nabeurs liet de activistische aandeelhouder 3G Capital weten het belang in RSP Permian te hebben vergroot naar 0,8%. Deze schalieolieproducent behoort tot de meest winstgevende producenten in de VS.

United Technologies op kooplijst Barclays

Barclays heeft United Technologies nabeurs op de kooplijst geplaatst. Dit laat zien dat de analisten van de Britse broker zich niet al te veel zorgen maken over het bedrukte sentiment als gevolg van problemen met vliegtuigmotoren van Pratt & Whitney, een dochter van United Technologies. Vliegtuigbouwer Airbus ondervindt deze problemen met het paradepaardje onder de straalmotoren van Pratt & Whitney bij de nieuwe A320neo-toestellen.

De overname van vliegtuigonderdelenproducent Rockwell Collins door de onderneming verbreedt de productportefeuille volgens ons aanzienlijk.

Cisco koopt voor monsterbedrag aandelen in

Cisco maakte gisteravond nabeurs sterke resultaten bekend over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar. De producent van netwerkapparatuur zag de omzet met 3% stijgen naar $ 11,89 miljard en boekte hierover een geschoonde winst per aandeel van $ 0,63. Daarmee waren de cijfers beter dan analisten hadden voorzien. Volgens een peiling onder analisten door Bloomberg rekenden zij op $ 0,59 winst per aandeel bij $ 11,81 miljard omzet.

Voor het eerst in vijf kwartalen boekte de onderneming omzetgroei met de verkopen van producten en de orders stegen met 5%. Op de verkochte hardware wist Cisco ook meer te verdienen, wat resulteerde in een met 90 basispunten opgelopen brutomarge. Deze kwam uit op 64,7%. Dit was bovendien meer dan de 63,3% die analisten hadden verwacht.

Over het derde kwartaal verwacht het management 3% tot 5% omzetgroei te boeken. Dat is fors hoger dan de analistenconsensus van 1,6%. Ook de verwachte winst per aandeel van $ 0,64 tot $ 0,65 lag boven de verwachte $ 0,63. Het management liet bovendien weten $ 67 miljard te repatriëren naar de VS. Dit vrijgekomen kapitaal gaat Cisco gedeeltelijk teruggeven aan aandeelhouders. Het dividend wordt met 14% verhoogd. Daarnaast gaat de onderneming voor maar liefst $ 25 miljard aan aandelen inkopen. Het aandeel noteerde nabeurs 7% hoger.

 

Van Lanschot maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site, voor tracking en voor het bijhouden van statistieken. Gaat u verder op de site? Dan stemt u erin toe dat wij cookies plaatsen. Lees meer over cookies bij Van Lanschot