Beurzen: Prima verloop van het cijferseizoen


We zien dat het bedrijfscijferseizoen naar tevredenheid verloopt. De verwachtingen op omzet- en winstvlak waren laag gespannen en dat geeft een toenemende kans op positieve verrassingen. En dat zien we nu ook gebeuren. Daarnaast laten ook opvallend veel bedrijven zich positief uit over de toekomst. Verder zagen we dat in Nederland de cijfers van Wolters Kluwer voldeden en farmaceut Galapagos gaat mogelijk meer geld ontvangen uit royalties. Het aandeel Qualcomm lag onder vuur doordat Apple mogelijk het bedrijf links laat liggen in de toekomst.

  • Galapagos winnaar op rustige beursochtend

  • Europa bezig aan prima cijferseizoen

  • Voedingssector in trek

Galapagos winnaar op rustige beursochtend

Beursplein 5 opende overwegend positief deze ochtend. De cijfers van ASMI worden gematigd positief ontvangen, die van Wolters Kluwer gematigd negatief. En Galapagos is de winnaar van de ochtend.

Derdekwartaalcijfers ASMI laten gemengd beeld zien

Dat is de conclusie van menig analist nadat ASMI (+0,8%) gisteren nabeurs de cijfers over het derde kwartaal naar buiten bracht. De derdekwartaalomzet kwam uit op € 185,3 miljoen. Jaar op jaar is dat een stijging van maar liefst 28,5%, maar ten opzichte van vorig kwartaal is er sprake van een omzetdaling van 8,3%. En met deze omzet overtrof ASMI maar fractioneel de gemiddelde omzetverwachting van € 184,1 miljoen. Een groot deel van de genoemde omzetdaling is volgens het management te wijten aan negatieve valuta-effecten.

Verder zien we dat de brutomarge in het afgelopen kwartaal van 40,0% maar liefst 363 basispunten (= 3,63%) lager is dan waar analisten gemiddeld op rekenden. Het management noemt productintroducties en kosten die gepaard gaan met zogenaamde start-ups als oorzaak voor deze margedaling. Overigens verwacht het management van ASMI dat dit in de loop van 2018 weer rechtgetrokken wordt. Iets waar menig analist nog wel vraagtekens bij zet. Een deel van de analisten die het bedrijf volgt, verwacht dat de margedruk in de eerste zes maanden van 2018 aanhoudt. En dat kan betekenen dat de margeverwachting voor 2018 – deze ligt momenteel op een marge van 44,5% - wel eens neerwaarts bijgesteld kan worden.

Ondanks de margeperikelen is de verwachting voor de omzet in het lopende vierde kwartaal prima. Jaar op jaar denkt ASMI in het vierde kwartaal een omzetgroei van 16,0% te kunnen realiseren en kwartaal op kwartaal een groei van circa 8,0%. Eerst zien en dan geloven.

Wolters Kluwer ziet kasstromen stijgen

Ook Wolters Kluwer (-0,2%) gaf openheid van zaken. In de eerste negen maanden van dit jaar realiseerde de onderneming een omzetgroei van 3,0%. Dat betekent dat er in het laatste kwartaal sprake is geweest van een versnelling van de omzetgroei. In de eerste zes maanden bedroeg de omzetgroei 2,0%.

Ondanks dat het management aangeeft dat de reorganisatiekosten aan de bovenkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomen, herhaalt het de verwachting dat de geschoonde operationele marge dit jaar zal uitkomen tussen de 22,5% en 23,0%.

Naast de margegroei wist Wolters Kluwer in de eerste negen de kasstromen te verbeteren. Dat blijkt uit de ontwikkeling van de cash conversion, ofwel het werkkapitaalmanagement. In de eerste negen maanden van dit jaar wist Wolters Kluwer 96,0% van de inkomsten om te zetten in kasgeld. In de eerste zes maanden van 2016 lag dat percentage nog op 93,0%. Daardoor durft het management het aan de verwachting uit te spreken dat de vrije kasstroom dit jaar aan de bovenkant van de eerder uitgesproken range van € 675 miljoen en € 725 miljoen uit gaan komen.

Meer potentieel voor Galapagos?

Uit documenten die Galapagos (+3,3%) bij de Amerikaanse SEC heeft ingeleverd blijkt dat de - onder de overeenkomst die het biotechnologiebedrijf met het Amerikaanse Gilead Sciences heeft lopen - royaltyvergoedingen voor het medicijn filgotinib tussen de 20,0% en 30,0% kunnen bedragen. Eerder sprak Galapagos van een vergoedingenniveau dat startte bij 20,0%.

Hoewel niet bekend is bij welk omzetniveau Gilead overgaat tot de betaling van de vergoeding van 30,0% - wij vermoeden bij een omzetniveau van filgotinib tussen de $ 5 miljard en $ 6 miljard – is ons wel duidelijk dat  het koerspotentieel van het aandeel Galapagos hoger ligt dan wat de markt nu voor mogelijk houdt.

Europa bezig aan prima cijferseizoen

We zijn meer dan halfweg met het cijferseizoen in Europa. Tot op heden zijn de winst- en omzetverwachtingen behoorlijk beter dan verwacht. Opvallend is dat de cyclische aandelen het daarbij beter doen dan de defensieve soortgenoten. Niet gek, gezien het meer en meer aan kracht winnende economische herstel. Farmaceut Novo Nordisk maakt gewaag van moeilijke marktomstandigheden. Kogellagerfabrikant SKF ziet de inputkosten oplopen en Siemens gaat door met reorganiseren. Dit keer wordt de gezondheidsdivisie naar de beurs gebracht.             

Novo Nordisk opereert in moeilijke omstandigheden

De operationele winst bij fabrikant van diabetesmedicijnen Novo Nordisk (-2,9%) zal dit jaar met 6% groeien. Eerder had het bedrijf de doelstelling op 5% gezet. De omzet neemt daarbij met 2% toe en ook dat is een verhoging van een 1%-punt. De markt voor diabetesmedicijnen in de grote Amerikaanse markt is zeer concurrerend. Het nieuwe middel Victoza verliest marktaandeel aan Eli Lilly en het nieuwe middel Trulicity krijgt op 5 december mogelijk goedkeuring van de Amerikaanse FDA. Voor 2018 blijft de beleggingscasus troebel voor Novo Nordisk. De winst- en omzetgroei zal op hetzelfde tempo liggen als in 2017. Weinig inspirerend en voor ons reden genoegen om een negatieve opinie aan te houden op het aandeel.     

Kogellagerfabrikant SKF geeft solide vooruitzichten

De gisteren gemelde cijfers bij SKF (+1,1%) waren ijzersterk. Zowel de organische omzetgroei alsmede de winstgevendheid trok stevig aan. SKF is een belangrijke onderneming omdat het bedrijf in alle haarvaten van de economie zit en daardoor de economische cyclus op de voet volgt. Voor het vierde kwartaal voorziet SKF een hogere omzet (+4,0 tot +8,0%) dan het vergelijkbare kwartaal in 2016. Ook voor 2018 is SKF optimistisch gestemd mede vanwege de hogere mondiale economische groei. 

Toch steekt er een tegenwind op. SKF meldt dat stijgende inputkosten de operationele marge kunnen aantasten. Het is de vraag of deze kosten direct en een-op-een kunnen worden doorberekend aan eindklanten en/of er elders genoeg besparingen behaald kunnen worden om de hogere kosten te compenseren. Wij zien dat steeds meer bedrijven te maken krijgen met kosteninflatie en dat is wel een signaal dat uiteindelijk inflatie mogelijk meer de kop gaat opsteken. In markten waar fabrikanten geen prijsstellend vermogen hebben, gaat het ten koste van de winstmarge. Deze ‘kostentrend’ wint aan belang is onze mening en dat noopt tot extra selectiviteit.

Siemens brengt gezondheidszorgdivisie naar de beurs

De turnaround bij Siemens is nog in volle gang. Gisteren kwamen er - via het informele circuit - meer gegevens naar buiten over de beursgang van de gezondheidszorgdivisie. Die is mogelijk tussen de € 30 tot 40 miljard waard. Dat stuwt vandaag de koers van het Siemens (+1,2%). Deze beursgang zou gepland staan voor begin 2018. Afgelopen maanden werd het samengaan met Alstom (treinenbouw) aangekondigd en zijn er aandelen in de lichtdivisie Osram verkocht. De beleggingscasus van Siemens kent de nodige ups and downs naar onze mening. De overnames in de energiehoek waren qua timing ongelukkig. En de berichten van de grote concurrent General Electric in deze hoek waren op zijn zachts gezegd niet goed. Ook de gezette stappen van Siemens op het gebied van duurzame energie dragen niet ieders goedkeuring weg.

Op 9 november komen de cijfers van Siemens en daar is niet iedereen gerust op. Met name de orderinstroom zal daarbij centraal staan. Na de derdekwartaalcijfers in augustus daalde het aandeel tot onder de € 110,-. Op een huidige herstelde koers van bijna € 125,- kunnen beleggers overwegen het zekere voor het onzekere te nemen en afscheid nemen van het aandeel Siemens.

Voedingssector in trek

Ondanks de aanslag die gisteren plaatsvond in New York wisten de belangrijkste aandelenindices in de VS wederom een hoger niveau te bereiken. Dat had te maken met de nette cijfers die Pfizer liet zien, de positieve commentaren op de gisteren gepubliceerde cijfers van Mondelez. Qualcomm moest een gevoelige koerstik incasseren op geruchten dat Apple niet verder gaat met de chips van het technologiebedrijf.

Beleggers waarderen derdekwartaalcijfers Pfizer

Dat kan gezegd worden als we zien dat de koers van het aandeel Pfizer in de nabeurshandel 5,1% opveerde. Net daarvoor liet het management van de Amerikaanse farmaceut weten dat in het afgelopen derde kwartaal de winst per aandeel $ 0,67 bedroeg. Dat is $ 0,02 meer dan de gemiddelde analistenverwachting.

De derdekwartaalomzet is uitgekomen op $ 13,17 miljard. Ten opzichte van vorig jaar betekent dat een groei van 1,0%. Overigens hadden analisten die dit bedrijf volgen gemiddeld genomen gerekend op dit omzetniveau.

Nu het jaar er bijna op zit, kan het management nauwkeuriger aangeven waar de jaaromzet en de winst per aandeel op uit zullen komen. De jaaromzet komt volgens het management uit tussen de $ 52,4 miljard en $ 53,1 miljard. Eerder was het uitgangspunt een omzet tussen de $ 52,0 miljard en $ 54,0 miljard. De winst per aandeel zal liggen tussen de $ 2,58 en $ 2,62. Hier lag de eerder afgegeven verwachting een winst per aandeel tussen de $ 2,54 en $ 2,60.

Al met al prima cijfers.

Voedingssector stijgt door

Een dag na de prima cijfers van Mondelez (+5,4%) is de Amerikaanse voedingssector the place to be. Over de volle breedte van de sector gingen koersen hoger. Dit leidde er uiteindelijk toe dat de S&P Supercomposite Packaged Food-index de grootste stijging van de afgelopen zestien maanden doormaakte.

De cijfers van Mondelez waren voor het analistenteam van Morgan Stanley aanleiding om een positief rapport naar buiten te brengen.

Laat Apple Qualcomm vallen?

Die vraag doemt steeds vaker op. Gisteren leidden geruchten hieromtrent tot een forse koersdaling van het aandeel Qualcomm (-6,7%). The Wall Street Journal van gisteren besteedde aandacht aan dit vraagstuk. Anonieme bronnen melden dat Apple bij de ontwikkeling van nieuwe iPhones en iPads geen gebruik gaat maken van de modemchips van Qualcomm. Apple overweegt de chips van Intel (+2,5%) als vervanger te gebruiken. Die overweging is ingegeven omdat, in de ogen van Apple, Qualcomm niet voornemens is om zijn chips in prototypes te testen.

Het is geen geheim dat Apple en Qualcomm al maanden niet echt goed met elkaar overweg kunnen. Een conflict dat in de kern gaat over de flinke vergoedingen die Qualcomm vraagt voor het gebruik van hun producten. Overigens sprak de topman van Qualcomm half oktober de verwachting uit dat dit conflict uiteindelijk een goede afloop zal krijgen.

Van Lanschot maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site, voor tracking en voor het bijhouden van statistieken. Gaat u verder op de site? Dan stemt u erin toe dat wij cookies plaatsen. Lees meer over cookies bij Van Lanschot