Beurzen: Cijfermolen draait op volle toeren

Vanochtend voorbeurs waren het de managementteams van ASML en AkzoNobel die hun derdekwartaalresultaten presenteerden en tevens een blik vooruit wierpen. Ook in Europa kwamen er kwartaalcijfers naar buiten. Vanochtend die van Reckitt Benckiser. En in de VS draait de cijfermolen inmiddels op volle toeren.

  • Het Nederlandse cijferspel is op de wagen

  • Reckitt Benckiser stelt enigszins teleur

  • Is IBM turning the corner?

Het Nederlandse cijferspel is op de wagen

Vanochtend voorbeurs waren het de managementteams van ASML en AkzoNobel die hun derdekwartaalresultaten presenteerden en tevens een blik vooruit wierpen. En daar houdt elke vergelijking tussen beide bedrijven op. In Veldhoven vrolijke gezichten, maar op het Amsterdamse hoofdkantoor van AkzoNobel enkel somberheid. En Altice ondervindt weerstand bij de overname van een Portugees mediabedrijf.

Wederom sterk kwartaal voor ASML

Dat blijkt uit de derdekwartaalcijfers die het Veldhovense bedrijf vanochtend voorbeurs openbaarde. De derdekwartaalomzet kwam uit op € 2,4 miljard. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de omzet nog € 1,8 miljard en in het tweede kwartaal € 2,1 miljard. Niet alleen ten opzichte van voorgaande periodes wist ASML (-0,5%) groei te realiseren, ook de eigen verwachting van € 2,2 miljard werd overtroffen.

Van die omzet hield ASML uiteindelijk € 557 miljoen over. Ook hier werd ten opzichte van het verleden progressie geboekt.

De goede resultaten zijn het gevolg van de toegenomen vraag naar machines die draaien op de moderne EUV-technologie. Klanten als Intel, Samsung en TSMC willen steeds kleinere en krachtigere geheugenchips maken en verkopen. De machines van ASML maken dit mogelijk.

Of ASML het groeitempo vast kan houden is de vraag. Zelf denkt het management dat de vierdekwartaalomzet op € 2,1 miljard gaat uitkomen. Dat is minder dan de marktconsensus. Maar kijkt het management verder vooruit, naar 2018, dan is men tevreden. En waarom ook niet? Het orderboek is momenteel € 5,7 miljard groot. Geen situatie om zich echt zorgen over te maken. Dat doet men in Veldhoven dan ook niet. Ook niet omdat datzelfde management verwacht dat de winstmarge in het vierde kwartaal van 2017 kan stijgen van 42,9% naar 44,0%.

AkzoNobel bladdert verder af

Het management van AkzoNobel (-1,7%) verwacht dat het brutobedrijfsresultaat dit jaar nagenoeg gelijk zal zijn aan dat van 2016. En dat mogen we voorzichtigheidshalve teleurstellend noemen. Ongunstige wisselkoersen, hogere grondstofprijzen, een dalende vraag naar coatings en orkaan Harvey eisen hun tol.

Die blik op de nabije toekomst schetste het management tijdens de presentatie van de derdekwartaalcijfers. De winst voor rente en belasting (EBIT) kwam uit op € 383 miljoen, 13,0% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Hiervan bleef onder de streep € 216 miljoen over, een daling van ruim 20,0%.

Geen prettige cijferupdate. Aandeelhouders krijgen nu een jaar zonder winstgroei voorgeschoteld. Eerder in het jaar hield het management de hoop levend dat die groei € 100 miljoen ging bedragen.

Als doekje voor het spreekwoordelijke bloeden, meldde de nieuwe topman Vanlancker de toehoorders dat er behoorlijke belangstelling is voor de tak speciaalchemie. Volledige afsplitsing staat voor april volgend jaar op de agenda.

Beren op de overnameweg van Altice

Beren in de vorm van diverse Portugese toezichthouders. Zij kunnen zich niet vinden in de overname van het Portugese Media Capital door kabelaar Altice (+0,2%). Nadat de toezichthouder voor de telecom al op de rem drukte is het nu mediawaakhond ERC die niet tot een sluitend oordeel kan komen. Deze toezichthouder is er niet over uit wat de risico’s zijn voor het Portugese medialandschap als Altice Media Capital overneemt.

Altice en Media Capital schudden elkaar in juli de hand over de overname van een 94,7% belang in Media Capital door Altice.

Reckitt Benckiser stelt enigszins teleur

Een positieve start voor de Europese beurzen. Toch staan ’s werelds grootste mijnbouwers onder druk. Dat geldt ook voor Reckitt Benckiser, dat vanochtend met de derdekwartaalcijfers naar buiten kwam.

Minder ijzererts voor BHP Billiton

Een van ’s werelds grootste mijnbouwers laat deze ochtend weten dat het in het eerste kwartaal van hun gebroken boekjaar 55,6 miljoen ton ijzererts heeft geproduceerd. Dat is 3,0% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Onderhoud en de gevolgen van een brand in een Australische mijn liggen ten grondslag aan de gedaalde productie.

Eerder in de week liet concullega Rio Tinto nog weten dat daar de productie 6,0% hoger uitviel in het afgelopen kwartaal.

BHP Billiton (+0,1%) heeft dus niet kunnen profiteren van de stijgende Chinese importen. Deze lagen afgelopen september op recordniveau.

Rio Tinto verzet zich hevig tegen aanklacht

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) klaagt twee voormalig topfunctionarissen van Rio Tinto (onv.) aan voor frauduleus handelen. Voormalig bestuursvoorzitter Albanese en financieel topman Elliott hebben volgens de SEC de waarde van een in 2011 overgenomen steenkoolmijn in Mozambique opgeblazen. In 2014 werden deze activiteiten voor $ 50 miljoen verkocht nadat beide topmannen akkoord waren met een miljardenafschrijving op deze activiteiten in de jaren ervoor. In diezelfde periode haalde de onderneming nog $ 5,5 miljard uit de markt door uitgifte van obligaties.

Dat deze zaak stinkt, is niet alleen voor de SEC, maar ook voor Australische en Britse toezichthouders duidelijk. Zij doen beide onderzoek naar deze zaak. Opmerkelijk detail is dat Rio Tinto £ 27,4 miljoen overmaakt naar de Britten voor het te laat verstrekken van informatie in deze zaak.

Het is dus nog niet gedaan met deze zaak. En ook niet met een andere zaak die handelt om een ijzerertsproject, $ 20 miljard groot, in Guinea.

Wel of geen goed kwartaal voor Reckitt Benckiser?

Die vraag mogen we best stellen nadat Reckitt Benckiser (-1,2%) ons vanochtend voorbeurs liet weten dat de omzet in het afgelopen derde kwartaal met 30,0% aandikte tot £ 3,206 miljard. De 30% omzetgroei is het gevolg van positieve valuta-effecten en van de overname van Mead Johnson.

Een mooie prestatie, maar kijken we naar de vergelijkbare omzetgroei dan is er sprake van een omzetdaling van 1,0%. Dat er sprake is van een daling van de vergelijkbare omzetgroei lijkt het management geen echt grote zorgen te baren. De marktomstandigheden waren, zijn en blijven uitdagend.

In een toelichting op de cijfers liet topman Kapoor weten tevreden te zijn met de gang van zaken. De overname van Mead Johnson kon eerder dan verwacht afgewikkeld worden, en kan zodoende eerder bijdragen aan het totaalresultaat van de onderneming. Daarnaast gaf Kapoor aan dat de onderneming in de afgelopen vijf jaar een behoorlijke transformatie heeft ondergaan, maar dat er nog veel te doen is. Begin volgend jaar moeten de twee divisies, RB Health (inclusief Mead Johnson) en RB Hygiene Home volledig operationeel zijn. Kortom, de resultaten stellen enigszins teleur, maar het management is vol vertrouwen.

Is IBM turning the corner?

De kwartaalomzet bij IBM daalt al 22 kwartalen op rij, maar nu belooft IBM beterschap voor het vierde kwartaal. Gaat IBM eindelijk weer de goede kant op? Wij denken voorzichtig van wel. Bij Johnson & Johnson werd de winstverwachting verhoogd en de winst bij Goldman Sachs is van ‘mindere’ kwaliteit.    

IBM geeft omzetgroei af!

De omzet bij IBM zal naar verwachting 1,5% hoger uitkomen in het vierde kwartaal dan in de vergelijkbare periode in 2016. Analisten hadden ingezet op een nagenoeg gelijkblijvende omzet. Nieuwe producten dragen hieraan bij en met name de nieuwe server. Wij kijken vooral naar de verkoop van nieuwe technologieën - de cognitieve solutions - bij IBM. Die verkopen trekken over een steeds breder front aan. Cloudgerelateerde diensten en software producten maken nu al 40% van de omzet uit. Tja, de ‘oudere’ producten raken steeds meer terrein kwijt, maar dat is ingecalculeerd. Verder bevestigde IBM de winstverwachting voor geheel 2017. In de nabeurshandel mocht IBM 4,0% hoger.   

Johnson & Johnson verhoogt winstverwachting 2017

Het farmabedrijf Johnson & Johnson (J&J, +3,4%) verhoogde de winstverwachting voor geheel 2017 naar de range van $ 7,25 tot $ 7,30 per aandeel. Eerder was een stijging tot $ 7,16 voorzien. Zowel de omzet als de winst ging met meer dan dubbele cijfers omhoog, mede door de overname van Actelion. De positieve verrassing zat in de farmaciedivisie zelf. Het succesvolle middel Remicade wist de invloed van het patentverlies te beperken. Generieke producenten kregen vooralsnog beperkt voet aan de grond. Verder weet J&J de kosten goed te beheersen, de algemene- en verkoopkosten gingen met een vol procentpunt naar beneden. Minder verging het de consumentendivisie en medische apparatuur. Analisten waren echter zeer te spreken over de prestaties en dat zorgde voor een stevige koerssprong.

Kwaliteit winst Goldman Sachs laat te wensen over 

De nettowinst per aandeel steeg in het derde kwartaal door tot $ 5,02 bij Goldman Sachs (-2,6%), waar gerekend was op een toename tot slechts $ 4,25. Ook de omzet piekte ruim boven de verwachting. Beleggers waren niet onder de indruk van de kwaliteit van de cijfers. De omzetcijfers uit de handel in grondstoffen, obligaties en valuta gingen meer omlaag (-26%) dan bij de concurrentie. Daarnaast zorgden de volatiele winsten op aandelenbelangen voor een aanzienlijk deel van de inkomsten. Goldman Sachs heeft recent plannen naar buiten gebracht om de omzet bij de bank met $ 5 miljard op te krikken. Het is even afwachten hoe dat zich ontwikkelt, vooralsnog moet er zwaar geleund worden op het succes van stijgende aandelenbelangen.

Van Lanschot maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site, voor tracking en voor het bijhouden van statistieken. Gaat u verder op de site? Dan stemt u erin toe dat wij cookies plaatsen. Lees meer over cookies bij Van Lanschot