Beurzen: AkzoNobel, ASML en TomTom verrassen

Volop bedrijfscijfers vanuit de VS, daar rapporteerden diverse grootbanken ‘meevallende’ cijfers die geen beloning kregen. Beursplein 5 is deze ochtend grotendeels positief geluimd. Beleggers werden verrast door het plotse vertrek van AkzoNobels topman Buchner. De goede tweedekwartaalresultaten van ASML verrasten in positieve zin, dat gold niet zozeer voor de resultaten die TomTom liet zien, maar deze zijn in onze ogen wat gekleurd.

  • AkzoNobel, ASML en TomTom verrassen
  • Daimler neemt de juiste voorzorgsmaatregelen
  • Bankenwinsten VS (aflevering twee)

Topman AkzoNobel vertrekt

AkzoNobel’s topman Buchner vertrekt met onmiddellijke ingang bij het chemiebedrijf. Om gezondheidsredenen zo laat het bedrijf via een persbericht weten. De grote baas van het af te stoten bedrijfsonderdeel Specialty Chemical, Thierry Vanlancker, volgt Buchner op.

Vervelend en saillant

Dat kan gezegd worden over deze situatie. Buchner was al eerder uit de running in verband met een burn-out. Tegelijkertijd is zijn vertrek ook saillant. In de zin dat het bedrijf belaagd werd door PPG Industries en dat een vertrek van de topman ten tijde van de strijd met PPG Industries (en op de achtergrond met Elliot Advisors) de positie van AkzoNobel (+0,1%) flink had verzwakt. Kijkend naar het persbericht en naar de snelheid waarmee het bedrijf een opvolger heeft klaarstaan, leert ons dat dit al langer speelde.

Goed tweede kwartaal voor ASML

Vrolijke gezichten in Veldhoven bij de publicatie van de jongste kwartaalcijfers. Deze waren namelijk beter dan verwacht. De tweedekwartaalomzet kwam uit op € 2,2 miljard, waar analisten van een gemiddeld omzetniveau van € 2,16 miljard uitgingen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar bedroeg de omzetstijging circa 8,0%. Het management van het Veldhovense bedrijf verwacht dat de omzet dit jaar met circa 25% groeit.

TomTom verliest terrein

TomTom sluit het tweede kwartaal af met een verlies van € 160 miljoen. Een jaar eerder boekte de onderneming nog een winst van € 12 miljoen. Deze enorme discrepantie wordt veroorzaakt door een afschrijving van € 169 miljoen op de consumentendivisie. Bij deze afdeling, onder andere verantwoordelijk voor de verkoop van de alom bekende navigatietoestellen, staan de resultaten al langer onder druk. Ook qua omzet. De concernomzet daalde in een jaar tijd van € 265 miljoen naar € 253 miljoen. Grotendeels met dank aan de genoemde en geplaagde divisie. Bij deze consumentendivisie daalden de verkopen met circa 20,0% tot € 126 miljoen.

TomTom wil zich volledig toeleggen op alles wat met auto’s van doen heeft en dus worden alle strategische opties voor de consumentendivisie tegen het licht gehouden.

Het management van de onderneming verwacht dat de jaaromzet aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachte bandbreedte – deze loopt van € 925 miljoen tot € 950 miljoen – zal uitkomen. Geen prettige vooruitzichten dus.

Positieve elementen cijferupdate

Maar waarom koerst het aandeel TomTom (+4,5%) dan toch flink hoger deze ochtend? Dat heeft in onze ogen alles te maken met het vooruitzicht op een hogere brutomarge, de herhaling van de verwachting voor de winst per aandeel. Deze zal waarschijnlijk op € 0,25 per aandeel uitkomen en niet op de verwachte € 0,24 per aandeel. Verder gaat TomTom voor € 50 miljoen aan eigen aandelen inkopen. Dat is circa 2,5% van het uitstaande aandelenkapitaal.

Daimler neemt de juiste voorzorgsmaatregelen

De Duitse autobouwer Daimler doet aan actief crisismanagement en dat wordt beloond met een kleine koersstijging. Bij truckbouwer Volvo ziet men een sterkere orderinstroom en ook dat is positief voor de beleggingscasus van Daimler wat een omvangrijke truckdivisie heeft. Het Zweedse Electrolux ziet in de VS de markt voor consumenten elektronica aantrekken en Reckitt Benckiser krijgt de hoofdprijs voor de voedingsdivisie.

Daimler neemt voorzorgsmaatregelen

Daimler (+0,5%) haalt uit voorzorg drie miljoen dieselauto’s terug naar de garage voor een software-update. Dit om een ‘diesel-emissieschandaal’ te voorkomen. De kosten van deze hele operatie worden ingeschat op € 220 miljoen. Dat lijkt overigens wat aan de zuinige kant, eerder hadden analisten een bedrag ingecalculeerd van € 500 miljoen. Hiermee wil Daimler zijn goede wil tonen en iedere vorm van discussie wegnemen. Het is goed crisismanagement van Daimler om proactief te reageren.

Sterke orderinstroom bij Volvo

Truckbouwer Volvo (-3,1%) zag de operationele winst met 39% stijgen in het tweede kwartaal. Het zijn vooral de interessante vergezichten die de aandacht trekken. De orderinstroom is krachtig te noemen met 22% in het tweede kwartaal, gerekend was op slechts een toename van 18%. Ook de verwachte verkopen voor Noord-Amerika en China werden opgehoogd. En ook over Europa is Volvo enthousiaster. Kortom, de vooruitzichten voor trucks zijn goed te noemen.

Markt voor Amerikaanse consumentenelectronica in de lift

Electrolux (+5,2%) ziet de markt voor consumentenelectronica aantrekken in de VS, de groei komt te liggen op 3% tot 4% en dat ligt een volle procent hoger. Voor Europa blijven de omstandigheden gematigd met een groei van 1% voor dit jaar. Het concern weet naast een hogere omzet ook een betere marge te bereiken in Noord-Amerika.

Reckitt Benckiser verlost van voedingsdivisie

Reckitt Benckiser (+1,8% ) krijgt de hoofdprijs voor zijn voedingsdivisie. Die is verkocht voor $ 4,2 miljard aan het Amerikaanse bedrijf McCormick. We praten dan over een slordige 20 maal de EBITDA-winst voor een Amerikaanse voedingstak. Tja, dat is zeer pittig, maar geeft de teneur aan binnen de sector. Er is veel geld voorhanden en dan gebeuren ‘vreemde’ dingen in onze ogen. Het is zaak dat overnemende partijen het hoofd koel houden en zich niet laten verleiden tot veel te dure overnames. Voor Reckitt een goede zaak.

Bankenwinsten VS (aflevering twee)

De grootbanken Goldman Sachs en Bank of America gingen met de billen bloot aangaande de tweedekwartaalprestatie. Daarbij gold de slogan: bezit van de zaak is einde van het vermaak. Bij IBM kwam er voor de 21e maal op rij een omzetdaling uit de bus rollen. Langzamerhand wordt dat een erg lastig verhaal. En Johnson&Johnson (JNJ) belooft beterschap voor de tweede jaarhelft in de farmaciedivisie.

Twijfels over toekomst spelen banken parten

Bank of America (-0,5%) meldde beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal. De omzet kwam een dik miljard boven de verwachte $ 21,7 miljard uit en de winst-per-aandeel was met $ 0,46 per aandeel hoger dan de ingeschatte $ 0,43. Toch vonden analisten een aantal stokken om mee te slaan.

Allereerst waren de voorzieningen voor slechtlopende leningen aanzienlijk lager dan verwacht, dat klopte de winst-per-aandeel op dit kwartaal. Met een stijgend aantal wanbetalers in de VS zetten analisten vraagtekens over de houdbaarheid hiervan. Ten tweede vielen de nettorente-inkomsten tegen met een slordige $ 350 miljoen. Een oplopende rentestand moet de rentemarge vergroten, maar daarvan was onvoldoende sprake. En nu het rentebeleid van de Fed wijst op niet al te veel verhoging op korte termijn, is de fantasie van een oplopende rentemarge even weg. Ten derde wordt de groei van de toekomstige kredietverlening bij de banken wat lager ingeschaald. Kortom, er zijn even minder koerskatalysatoren aanwezig bij het aandeel, concluderen analisten en beleggers. Time to move on dus. Verbeterende macrovooruitzichten, minder regelgeving of een hogere kapitaalmarktrente kunnen de boel weer vlot trekken.

Goldman Sachs ziet handelsomzet sterk dalen

Op zowel winst- als omzetvlak voldeed Goldman Sachs ruimschoots aan de verwachtingen. Toch waren analisten niet onder de indruk. De hulp van een lagere belastingvoet was nodig om de winst te stutten. En ook de tegenvallende handelsomzet werd uitdrukkelijk genoemd. Ook Goldman Sachs kon even geen goed doen. Er zijn te veel vraagtekens en dat zorgde voor winstnemingen.

Licht aan het eind van de farmacietunnel bij Johnson&Johnson?

Johnson&Johnson (JNJ) boekte een tweedekwartaalomzet van $ 18,84 miljard (+1,9%), waar gerekend was op een toename tot $ 18,95 miljard. Het ging vooral beter bij de consumententak en medical devices. De omzet in de farmacietak bleef achter, doordat de oudere medicijnen terrein verliezen.

Maar geen nood. JNJ (+1,8%) voorziet door de succesvolle introductie van nieuwe medicijnen als Darzalex en Imbruvica extra omzetgroei in de tweede jaarhelft. En dat geeft JNJ voldoende comfort om de winst-per-aandeel op te hogen van de range $ 7,00 tot $ 7,15 naar $ 7,12 tot $ 7,22. Niet expliciet vermeld, maar de gewijzigde valutaverhoudingen spelen zeker een rol hierbij. JNJ gaat meer rugwind voelen van de lagere dollar vanwege het internationale karakter.

De prijsstelling van de nieuwe, veelal dure behandelingen, blijft een issue. JNJ heeft aangegeven deze prijzen in toom te houden, dat wil zeggen minder dan 10% te laten stijgen. De beleggingscasus bij JNJ is vooral gericht op het succes van nieuwe medicijnen. Daar sorteren beleggers al op voor.

IBM boekt weer omzetdaling

Het blijft aanmodderen bij IBM. De omzet in de belangrijke technologie- en clouddivisie lag 5,1% lager als in dezelfde periode een jaar eerder. Het geduld bij beleggers was al op en de gedane beloften van de CEO dat dit kwartaal een aantal grote contracten zouden landen, maken de toon niet vrolijker. De operationele gang van zaken is nog niet onder controle en het concern verliest steeds meer terrein op de cloudmarkt. Een doekje voor het bloeden was de beter dan verwachte operationele winst per aandeel, $ 2,97 per aandeel in plaats van $ 2,74. Dit werd echter weer opgeleukt door een belastingvoordeel van $ 0,18. Helaas zijn er weinig positieve woorden te melden over IBM. In de nabeurshandel dook het aandeel 3,1% lager.

Van Lanschot maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site, voor tracking en voor het bijhouden van statistieken. Gaat u verder op de site? Dan stemt u erin toe dat wij cookies plaatsen. Lees meer over cookies bij Van Lanschot