Actueel
Categorie
 • Veelgestelde vragen
  • Waarom krijg ik een melding over een 10%-waardedaling van mijn portefeuille?

   In deze roerige tijden kunt u als klant mogelijk een bericht van ons ontvangen over de waardedaling van 10% (of een veelvoud daarvan) van uw vermogensbeheer- of beleggingsadviesportefeuille. Bij de dienstverlening Beleggingsadvies Specifiek en  Zelf beleggen krijgt u een bericht van ons bij een 10%-waardedaling (of een veelvoud daarvan) bij een optie en turbobelegging.

   De berichtgeving gaat via een automatisch gegenereerde e-mail die wij verplicht zijn te sturen in het kader van wet- en regelgeving. Dit is vastgelegd in de richtlijn ‘MiFID II’, die mede ten doel heeft beleggers te beschermen en tijdig te informeren over het waardeverloop.  Wij vinden het belangrijk u in dergelijke turbulente marksituaties op de hoogte te houden, zodat u eventueel contact kunt opnemen met uw adviseur of private banker om stappen te ondernemen. 

   Dienstverlening bij Vermogensbeheer en Beleggingsadvies
   Via een e-mail brengen wij u op de hoogte als uw portefeuille met 10% of meer is gedaald ten opzichte van de waarde aan het einde van het voorgaande kwartaal (startwaarde). In het bericht noemen we ook de peildatum. Dit is de datum waarop uw portefeuille met 10% of meer is gedaald. Als uw portefeuille in hetzelfde kwartaal nog verder daalt ten opzichte van de startwaarde, dan ontvangt u bij elke volgende 10%-daling opnieuw een bericht. U ontvangt dit bericht op de dag na de peildatum. 

   Dienstverlening bij Beleggingsadvies specifiek en Zelf beleggen
   Via een e-mail berichten wij u als een beleggingsproduct (optie of turbo) met 10% of meer is gedaald. De 10%-daling meten we ten opzichte van de initiële waarde van de belegging op het moment van aankoop of - als de aankoop in een vorige rapportageperiode plaatsvond - de slotkoers aan het einde van het vorige kwartaal (startwaarde).

   Meer informatie

   Uw private banker of beleggingsspecialist helpt u graag verder. 

  • Ik heb een verdacht bericht ontvangen uit naam van Van Lanschot. Weten jullie daar al van?

   Hebt u een e-mail, sms of ander bericht ontvangen met een verdachte inhoud? Mail dit naar valse-email@vanlanschot.com. U helpt ons hiermee de schade van phishing* te beperken. 

   Wat doet Van Lanschot met uw melding?
   Om phishing tegen te gaan proberen wij phishingmails, -sms-berichten en -websites te traceren en de sites zo snel mogelijk uit de lucht te (laten) halen. We doen er alles aan om klanten zo goed mogelijk te informeren en waarschuwen.

   Belangrijk om te weten

   Hebt u persoonlijke gegevens achtergelaten op een verdachte website of denkt u slachtoffer te zijn geworden van phishing? Neemt u dan contact op met uw adviseur of Van Lanschot Client Services. Deze afdeling is op werkdagen van 08.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

   Contact

   * Phishing is de verzamelnaam voor alle digitale activiteiten waarmee criminelen u proberen persoonlijke informatie te ontfutselen. Met deze informatie kunnen zij fraude met internetbankieren, pinpassen, creditcards of uw identiteit plegen. Lees hoe u phishing kunt herkennen en wat u ertegen kunt doen.

  • Welke apps heeft Van Lanschot?
   Momenteel zijn de volgende apps beschikbaar:

   Van Lanschot Betalen App 

     Icoon Van Lanschot Betalen App
   • Met de Betalen App hebt u altijd direct toegang tot uw betaal-, spaar- en effectenrekeningen. U kunt met de app het saldo en de transacties op uw rekeningen bekijken en (geagendeerde) overboekingen doen.
   • De Betalen App is beschikbaar in de Apple App Store en de Google Play Store.
   • Meer informatie over de app vindt u in deze Veelgestelde vragen onder Betalen (in het menu) en vervolgens onder het kopje Betalen App.

   Van Lanschot Login App 

    Icoon Van Lanschot Login App
   • De Login App is een eenvoudige en veilige manier om via uw smartphone of tablet in te loggen op Mijn Van Lanschot. Daarnaast kunt u met de Login App een betaling ondertekenen in Mijn Van Lanschot, een iDeal-betaling goedkeuren en een Tikkie sturen.
   • De Login App is beschikbaar in de Apple App Store en de Google Play Store.
   • Meer informatie over de app vindt u in deze Veelgestelde vragen onder Login App (in het menu). 

   Van Lanschot Beleggen App 

    Icoon Van Lanschot Beleggen App
   • Met de Beleggen App kunt u op uw smartphone uw portefeuille inzien, uw rendement bekijken, de regio- en/of risicospreiding in uw portefeuille volgen, het laatste beursnieuws lezen en contact hebben met uw beleggingsspecialist.
   • De Beleggen App is beschikbaar in de Apple App Store en de Google Play Store
   • Meer informatie vindt u in deze Veelgestelde vragen onder Beleggen (in het menu) en vervolgens onder het kopje Beleggen App.

   Evi App

   Icoon Evi van Lanschot app 
  • Hoe geef ik telefonisch een effectenorder door aan de Centrale Orderdesk?

   Om telefonisch een effectenorder door te geven belt u onze Centrale Orderdesk op telefoonnummer +31 73 548 37 38. De orderdesk is bereikbaar op beursdagen van 8.30 tot 17.30 uur. Uitzonderingen hierop vindt u op de pagina Openings- en sluitingstijden

  • Hoe vraag ik een standaardbankverklaring aan?
   Laat u uw jaarrekening opmaken door een accountant? Dan heeft hij of zij een overzicht nodig van een aantal bankzaken van uw bedrijf. Voor dat overzicht gebruikt u een standaardbankverklaring. Met bijgaand aanvraagformulier kunt u een standaardbankverklaring aanvragen.
  • Wat houdt de regelgeving rond PSD2 in en van welke nieuwe betaaldiensten kan ik gebruikmaken?

   De Europese richtlijn Payment Services Directive 2 (PSD2) is regelgeving rondom betaaldiensten. De PSD2 introduceert nieuwe betaaldiensten waarvan u gebruik kunt maken. Met deze nieuwe diensten kunt u uw rekeninggegevens beschikbaar stellen aan andere bedrijven (zowel banken als niet-banken) en u kunt via de nieuwe diensten betalingen doen ten laste van uw betaalrekening. U bepaalt zelf of u hiervan gebruik wilt maken. Deze bedrijven moeten hiervoor een vergunning hebben.

   Meer informatie

   Lees de veelgestelde vragen onder Betalen: 'Toegang geven tot mijn rekening (PSD2)'.

Beleggen
Categorie
 • Beleggen App
  • Hoe koppel ik de Beleggen App aan mijn beleggingsrekening?
   Volg de handleiding 'Registratie Beleggen App' en koppel de app veilig en snel aan uw rekening.
  • Ik ben mijn pincode van de Beleggen App vergeten. Wat nu?

   U krijgt weer toegang tot de app door eerst de registratie van de app ongedaan te maken en de app daarna opnieuw te registreren via Mijn Van Lanschot.

   U kunt de registratie op twee manieren ongedaan maken:

    

   Manier 1

   • log in bij Mijn Van Lanschot
   • ga naar ‘Zelf regelen’
   • ga naar ‘Mijn apps’
   • klik op ‘Registraties beheren’; hier ziet u een overzicht van uw huidige app-registraties
   • om een registratie ongedaan te maken, klikt u naast de desbetreffende geregistreerde app op ‘Verwijderen’

   Manier 2

   • voer drie keer een verkeerde pincode in op de app; hiermee wordt de registratie uit veiligheidsoverwegingen ongedaan gemaakt

   Daarna kunt u de Beleggen App opnieuw registreren via Mijn Van Lanschot.

    

   Meer informatie 

  • Wat kan ik doen met de Beleggen App?

   Met de Beleggen App kunt u op uw smartphone eenvoudig uw portefeuille inzien, uw rendement bekijken, de regio- en/of risicospreiding in uw portefeuille volgen of het laatste beursnieuws lezen. Ook kunt u eenvoudig en snel contact hebben met uw beleggingsspecialist.

   Inloggen is veilig met Touch ID of Face ID.

  • Waar kan ik de Beleggen App downloaden?

   U kunt de Beleggen App downloaden in de App Store of Google Play.

   Belangrijk om te weten

   Wanneer de app is gedownload, is het van belang dat u uw portefeuille hieraan koppelt. De koppeling vindt plaats via Mijn Van Lanschot. (Zie Hoe koppel ik de Beleggen App aan mijn beleggingsrekening).

   Meer informatie

   Hebt u hulp nodig? Neem dan contact op met Van Lanschot Client Services. U bereikt ons op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

   Contact

  • De registratiecode in de Beleggen App werkt niet in Mijn Van Lanschot. Wat nu?

   De registratiecode in de Beleggen App blijft tien minuten geldig. Daarna werkt de code niet meer. U kunt een nieuwe code aanmaken. Sluit daarvoor de app af en start deze opnieuw op. Wij raden u aan eerst Mijn Van Lanschot te openen voordat u begint met de registratie.

   Meer informatie 

  • Hoe kan ik mijn toegangscode voor de Beleggen App veranderen?

   U kunt de toegangscode voor de Beleggen App eenvoudig wijzigen. Dit doet u als volgt:

   • open de Beleggen App
   • selecteer ‘Beveiliging’ in het menu
   • kies ‘Toegangscode wijzigen’
   • volg de instructies

   Meer informatie

   Neem contact op met uw private banker of met Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

   Contact
  • Ik heb een nieuwe smartphone. Wat nu?

   U kunt de Beleggen App op uw nieuwe smartphone opnieuw installeren en registreren.

   Ook raden we u aan om de registratie op uw oude smartphone ongedaan te maken. Ga hiervoor in de app in het hoofdmenu naar ‘Beveiliging’ en klik op ‘App deregistreren’. Het is ook mogelijk om via Mijn Van Lanschot uw app-registraties te beheren: log in bij Mijn Van Lanschot en selecteer in het linkermenu ‘Zelf regelen’. Ga naar 'Mijn apps’. Klik op ‘Registraties beheren’. Daar ziet u een overzicht van uw huidige registraties.

   Meer informatie 

  • Moet ik altijd uitloggen uit de Beleggen App?
   U mag wel, maar hoeft niet zelf uit te loggen. Wanneer u de Beleggen App verlaat zonder uit te loggen, zal deze na tien seconden automatisch uitloggen.
  • Hoe veilig is de Beleggen App?
   De app is beveiligd met een 5-cijferige toegangscode die u zelf kiest. Deel uw code niet met anderen. Wilt u de code ergens bewaren, doe dat dan op een veilige plek en zeker niet op uw smartphone. Via de app kan geen geld worden overgemaakt of opgenomen. Lees meer over veilig online bankieren.
 • Beleggingsinformatie
  • Ik kan niet inloggen op de Beleggingsinformatiesite (BIS). Wat nu?

   Wat u kunt doen om weer toegang te krijgen tot de website Beleggingsinformatie, is afhankelijk van uw situatie:

   Bent u uw gebruikersnaam of wachtwoord vergeten?
   Als u uw gebruikersnaam of wachtwoord bent vergeten, kunt u deze opnieuw aanvragen. De voorwaarde is, dat u toegang hebt tot het e-mailadres waarmee u geregistreerd staat bij de website Beleggingsinformatie.

   • Klik op de homepage op ‘Wachtwoord vergeten?’ of op ‘Gebruikersnaam vergeten?’
   • Vul hier de gevraagde gegevens in.
   • Daarna ontvangt u een e-mail met een link (let op: de e-mail kan in uw spamfilter terechtkomen).
   • Met deze link kunt u uw wachtwoord of gebruikersnaam wijzigen.

   Hebt u een ander inlogprobleem?
   Als u een ander inlogprobleem hebt, neemt u dan contact op met onze collega’s van Client Services. 

   Contact

  • Waar vind ik het Essentiële-informatiedocument (Eid) of de Essentiële Beleggingsinformatie (EBi) van een fonds?

   Essentiële-informatiedocumenten
   De Essentiële-informatiedocumenten (Eid) vindt u op deze pagina in het gedeelte 'Essentiële-informatie documenten voor Euronext-opties', 'Essentiële-informatiedocumenten voor Amerikaanse opties' en 'Essentiële-informatie documenten voor Eurex-opties'.

   Essentiële Beleggingsinformatie
   De Essentiële Beleggingsinformatie (EBi) van een fonds vindt u in Mijn Van Lanschot:

   • Log in bij Mijn Van Lanschot en open uw beleggingsportefeuille.
   • Klik op de betreffende fondsregel om de detailpagina over dit fonds te openen.  
   • Klik op 'Bekijk alle details'. U ziet nu een knop waarmee u de EBi van dit fonds kunt downloaden.  

   Belangrijk om te weten 

   Wat is het Essentiële-informatiedocument? 
   Het Essentiële-informatiedocument (Eid) geeft informatie over het beleggen in zogenoemde verpakte retail- en verzekeringsgebaseerde beleggingsproducten. Het geeft inzicht in de werking van het beleggingsproduct en de risico’s, de kosten en het rendement van het product. Met Eid’s van verschillende aanbieders kunt u de verschillende producten met elkaar vergelijken. 

   Wat is Essentiële Beleggingsinformatie? 
   De Essentiële Beleggingsinformatie (EBi) geeft inzicht in de aard en risico’s van het aangeboden beleggingsfonds, zodat u zelf op basis van de feiten kunt beslissen of u in het fonds wilt beleggen. Met de risicometer kunt u het risico van het beleggingsfonds inschatten en beleggingsfondsen onderling vergelijken.  

  • Waar vind ik koersinformatie?
   Koersinformatie vindt u op onze website Beleggingsinformatie (BIS) of in Mijn Van Lanschot, bij het plaatsen van een order. Ook op internet kunt u veel informatie vinden. Bijvoorbeeld op IEX.nl, Morningstar of De Financiële Telegraaf.
 • Dienstverlening
  • Op welke manieren kan ik bij jullie beleggen?

   We bieden de volgende beleggingsdiensten aan: 

   Vermogensbeheer  
   Bij Vermogensbeheer laat u uw beleggingen over aan de beleggingsspecialisten van Van Lanschot. Uw persoonlijke wensen, risicobereidheid, beleggingsdoelstellingen, kennis en ervaring met beleggen en uw financiële positie vormen het uitgangspunt voor het beheer.  U leest er meer over bij Vermogensbeheer A la CarteEvi Beheer en Evi Doelbeleggen

   Beleggingsadvies 
   Bij Beleggingsadvies krijgt u begeleiding van een beleggingsadviseur. De uiteindelijke aan- en verkoopbeslissingen neemt u zelf. Uw beleggingsdoelstellingen en uitgangspunten, uw kennis en ervaring met beleggen en uw financiële situatie liggen ten grondslag aan ons beleggingsadvies. U leest er meer over bij  Beleggingsadvies en Beleggingsadvies Specifiek

   Zelf Beleggen 
   Bij Zelf Beleggen bepaalt u zelf uw beleggingsbeleid, bewaakt u zelf of u met dit beleggingsbeleid uw doelstellingen behaalt en neemt u ook alle overige beleggingsbeslissingen zelf. U leest er meer over bij Van Lanschot Zelf Beleggen en Evi Go (execution only). 

   Meer informatie

   Afhankelijk van uw wensen over de manier waarop u wilt beleggen, kan een combinatie tussen bijvoorbeeld beleggingsadvies en vermogensbeheer voor u de best passende oplossing zijn. We adviseren u graag over alle combinaties. 

   Maak een afspraak

   Of doe de keuzehulp voor de verschillende soorten rekeningen en beleggingsconcepten

  • Hoe open ik een beleggingsrekening?

   Bent u al klant bij ons?
   Neemt u dan contact op met uw private banker.

   Bent u nog geen klant bij ons?
   Neemt u dan contact op met onze collega’s van Client Services, telefoon 0800-1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 21.00 uur.

   Contact

   Meer informatie

   Doe de keuzehulp voor de verschillende soorten rekeningen en beleggingsconcepten

  • Hoe kan ik een storting doen op mijn beleggingsrekening? (Beleggingsadvies)
   U kunt een storting doen op uw beleggingsrekening door een bedrag over te schrijven via uw vaste tegenrekening bij ons. 

   De vaste tegenrekening is een betaalrekening in euro’s die u bij ons aanhoudt.  

   U kunt het gewenste bedrag van uw vaste tegenrekening bij ons overschrijven via Mijn Van Lanschot (online bankieren). Hebt u (nog) geen Mijn Van Lanschot? Dan kunt u uw private banker opdracht geven het gewenste bedrag over te schrijven naar uw beleggingsrekening. 
  • Waarom kan ik niet muteren op mijn vermogensbeheerrekening?
   U kunt niet zelf muteren op uw vermogensbeheerrekening, omdat u onze specialisten het beheer van uw vermogen in handen hebt gegeven. Zij nemen voor u de aan- en verkoopbeslissingen voor uw portefeuille. 

   Wilt u geld onttrekken aan uw vermogensbeheerrekening? Neemt u dan contact op met uw private banker. 
  • Hoe pas ik mijn beleggingsprofiel aan?
   Neem contact op met uw private banker om samen de Intake beleggen opnieuw te doorlopen. 

   Na de intake ontvangt u altijd een bevestigingsrapport. Als de intake leidt tot een ander beleggingsprofiel, passen wij het beleggingsprofiel aan en krijgt u daarvan ook een bevestigingsbrief. 
  • Hoe meld ik me aan voor een aandeelhoudersvergadering?
   Als u zich wilt aanmelden voor een aandeelhoudersvergadering, neemt u dan contact op met uw private banker of beleggingsadviseur.  

   Hij/zij zorgt er vervolgens voor dat u aanwezig kunt zijn. 
  • Hoe krijg ik de buitenlandse bronbelasting terug die ik betaald heb?

   U kunt buitenlandse bronbelasting terugvragen op basis van het belastingverdrag dat Nederland met bepaalde landen heeft gesloten. De ondergrens voor de terugvordering is € 100 per regel na aftrek van externe kosten. 

   Voor de bronbelasting die is geheven door Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, België en Spanje kunt u ons machtigen om jaarlijks de terugvorderingsprocedure voor u te regelen. De condities die hiervoor gelden leest u in de machtiging. Die machtiging ontvangt u van Van Lanschot.

   Belangrijk om te weten 

   Het terugvorderen van bronbelasting verloopt vaak moeizaam. Soms vraagt de buitenlandse fiscale autoriteit aanvullende informatie of verzwaart zij de condities. Wij kunnen u daarom geen garantie geven voor het slagen van de terugvordering.  

   Meer informatie 

   • In de voorwaarden leest u meer over het terugvorderen van bronbelasting.
   • Neem contact op met uw private banker of met Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

    Contact
  • Waarin kan ik beleggen met Zelf Beleggen?

   Kijkt u voor een uitgebreid overzicht van de beschikbare beleggingen voor Zelf Beleggen in de Handleiding Zelf Beleggen.

   Belangrijk om te weten

   Niet alle transacties kunnen online worden uitgevoerd. Bel in die gevallen met onze Centrale Orderdesk op telefoonnummer +31 73 548 37 38. De orderdesk is bereikbaar op beursdagen van 8.30 tot 17.30 uur. Uitzonderingen hierop vindt u op de pagina Openings- en sluitingstijden

  • Waarom kunnen beleggingsfondsen geblokkeerd zijn? (Zelf Beleggen)

   Er zijn verschillende redenen waarom een beleggingsfonds geblokkeerd kan zijn. Bijvoorbeeld: 

   • het fonds is incourant (waardeloos); 
   • het fonds staat op onze uitsluitingslijst. 

   Is uw beleggingsfonds geblokkeerd en wilt u dit fonds verkopen? Neemt u dan contact op met uw beleggingsadviseur. U kunt ook bellen met onze Centrale Orderdesk op telefoonnummer +31 73 548 37 38. De orderdesk is bereikbaar op beursdagen van 8.30 tot 17.30 uur. Uitzonderingen hierop vindt u op de pagina Openings- en sluitingstijden

  • Hoe kan ik een geblokkeerd fonds verkopen? (Zelf Beleggen)

   Om een geblokkeerd fonds te verkopen neemt u contact op met de Centrale Orderdesk bij Van Lanschot of uw beleggingsadviseur. Zij gaan eerst voor u na of het mogelijk is het betreffende fonds te verkopen. Als dat het geval is, leggen zij de verkooporder voor u in. 

   U bereikt de Centrale Orderdesk op telefoonnummer +31 73 548 37 38 op beursdagen van 8.30 tot 17.30 uur. Uitzonderingen hierop vindt u op de pagina Openings- en sluitingstijden

  • Hoe kan ik geblokkeerde fondsen aankopen? (Zelf Beleggen)

   Geblokkeerde fondsen kunt u – als aankoop mogelijk blijkt – uitsluitend aankopen via uw beleggingsadviseur of via de Centrale Orderdesk van Van Lanschot.  

   Zij kunnen beoordelen waarom een fonds geblokkeerd is voor aankopen. Er kan bijvoorbeeld een blokkade op het fonds zijn, omdat het fonds op onze uitsluitingslijst staat.  

   De Centrale Orderdesk is bereikbaar op telefoonnummer +31 73 548 37 38 op beursdagen van 8.30 tot 17.30 uur. Uitzonderingen hierop vindt u op de pagina Openings- en sluitingstijden

 • Effectenorders doorgeven
  • Hoe geef ik telefonisch een effectenorder door aan de Centrale Orderdesk?

   Om telefonisch een effectenorder door te geven belt u onze Centrale Orderdesk op telefoonnummer +31 73 548 37 38. De orderdesk is bereikbaar op beursdagen van 8.30 tot 17.30 uur. Uitzonderingen hierop vindt u op de pagina Openings- en sluitingstijden

  • Welke soorten effectenorders kan ik opgeven?

   U kunt uw order op drie manieren aan ons doorgeven:

   Bestens-order
   Als u een bestens-order opgeeft, dan geeft u aan dat de order tegen de eerstvolgende koers tot en met volledige uitvoering uitgevoerd moet worden. Beleggingsfondsen kunnen alleen met een bestens-order opgegeven worden.

   Limietorder
   Als u een limietorder opgeeft, dan geeft u aan welke koers u minimaal wilt ontvangen bij verkoop of maximaal wilt betalen bij aankoop. Als u een limiet meegeeft aan uw order, dan kan het zijn dat wij uw opdracht niet direct uitvoeren. Zo’n opdracht blijft geldig tot het moment dat wij deze kunnen uitvoeren. Als de opdracht na een bepaalde periode nog niet is uitgevoerd, dan vervalt deze. Die periode bepalen wij. 

   Stop loss-order
   Als u een stop loss-order opgeeft, dan geeft u aan bij welke prijs uw order moet ingaan en niet eerder. Bij een verkooporder geeft u een trigger-limiet op die lager ligt dan de huidige koers. Op het moment dat de koers van het aandeel daalt tot de door u opgegeven trigger, wordt de order een bestens-order. Als het een aankooporder betreft, geeft u een trigger-limiet op die hoger ligt dan de huidige koers. Pas vanaf het moment dat de koers van het aandeel stijgt tot de door u opgegeven trigger handelt u en wordt de order een bestens-order.

   Meer informatie

   Meer informatie over het opgeven van orders vindt u in de voorwaarden.

 • Rendement en kosten
  • Ik wil mijn beleggingen overboeken naar een andere bank. Wat kost dat?

   Als u uw portefeuille laat overboeken naar een andere bank, dan betaalt u voor de girale leveringen van uw beleggingen naar het beleggingsdepot bij de andere bank. Deze kosten worden berekend per belegging (titel). Het maakt daarbij niet uit of de levering naar een bank binnen of buiten Europa plaatsvindt.

   Bekijk de exacte kosten voor het overboeken van uw beleggingen naar een andere bank op de pagina Tarieven Beleggen

  • Waarom incasseren jullie de adviesvergoeding, service fee of beheervergoeding niet van de betaalrekening?
   We incasseren de vergoeding van de effectenrekening (en niet van de betaalrekening) omdat deze vaste kosten worden meegenomen bij de berekening van het nettorendement van de portefeuille. 

   U kunt de berekende kosten zien op uw nota in Mijn Van Lanschot. 

   Meer informatie 

   In de voorwaarden voor onze beleggingsdiensten vindt u meer informatie over de berekening van de kosten.  
  • Wanneer krijg ik mijn dividenduitkering?

   Het is per bedrijf en belegging verschillend of en wanneer er dividend uitgekeerd wordt. De exacte dividenddata vindt u op verschillende internetsites, bijvoorbeeld dividendpagina.nl, en op de Beleggingsinformatiesite (BIS) van Van Lanschot.

   De Beleggingsinformatiesite bereikt u via Mijn Van Lanschot.

  • Wat gebeurt er als er te weinig geld op mijn effectenrekening staat?

   U spreekt met ons af of u op uw effectenrekening rood mag staan en hoeveel. Als u rood staat, hanteren wij een rentepercentage en betaalt u ons een rentebedrag. U mag niet méér rood staan dan we hebben afgesproken. Gebeurt dit onverhoopt toch, dan betaalt u een hoger rentebedrag. Het actuele rentepercentage kunt u opvragen bij uw beleggingsadviseur.

  • Wat is het verschil tussen directe en indirecte kosten?

   De belangrijkste directe kosten zijn de vaste kosten (adviesvergoeding, beheervergoeding of servicefee) en de variabele kosten voor transacties. 

   Indirecte kosten zijn de kosten die een productontwikkelaar van een belegging in rekening brengt. De indirecte kosten zijn verwerkt in het rendement of de koers van de belegging, u betaalt ze dus niet separaat.

   Meer informatie

   In de kostenbrochures op de pagina Tarieven Beleggen vindt u een uitgebreid overzicht van welke kosten onderdeel zijn van de verschillende kostensoorten. 
  • Wat zijn de kosten voor Zelf Beleggen, Beleggingsadvies en Vermogensbeheer?
   De kosten voor Zelf Beleggen, Beleggingsadvies en Vermogensbeheer bij Van Lanschot vindt u op de pagina Tarieven Beleggen

Betalen
Categorie
 • Bankpas
  • Ik ben de pincode van mijn Wereldpas kwijt. Wat moet ik doen?

   Neemt contact op met Client Services, dan sturen wij uw pincode opnieuw toe. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 21.00 uur op telefoonnummer 0800 1737 (vanuit het buitenland +31 73 687 1897).

   Contact

  • Mijn Wereldpas is beschadigd. Hoe vraag ik een vervangende pas aan?

   U vraagt een vervangende Wereldpas aan bij Van Lanschot Client Services. U ontvangt uw vervangende pas binnen vijf werkdagen.

   Vraagt u geen vervangende Wereldpas aan? Dan ontvangt u automatisch enkele maanden voor de expiratiedatum van uw pas een nieuw exemplaar thuis.

   U kunt contact opnemen met Client Services via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). Deze afdeling is op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 21.00 uur.

   Contact

  • Moet ik mijn Wereldpas activeren voor betalingen buiten Nederland?

   Om te pinnen in het buitenland is dat niet nodig, maar om contactloos te betalen wel:

   • Pintransacties
    U hoeft de pas niet eerst te activeren. U kunt de Wereldpas buiten Nederland direct gebruiken om transacties met uw pincode te doen (geld opnemen bij een geldautomaat of betalen bij een betaalautomaat). 
   • Contactloos betalen
    Om contactloos te betalen buiten Nederland moet u eerst minimaal één keer in Nederland of in het buitenland een transactie met uw pincode hebben gedaan. 
  • Wat kost het om met de Wereldpas geld op te nemen bij een geldautomaat (in binnen- en buitenland)?
   Opnames bij geldautomaten van banken in Nederland zijn gratis. Ook zijn opnames in euro’s bij banken in het buitenland gratis. In het buitenland betaalt u bij een bank voor een opname in vreemde valuta een toeslag van € 2,50 per transactie.  

   Daarnaast zijn er in binnen- en buitenland geldautomaten die een vergoeding rekenen per transactie. Dit wordt vooraf kenbaar gemaakt op het apparaat. U kunt de transactie dan nog afbreken. 
  • Hoe activeer ik contactloos betalen?
   U activeert contactloos betalen met uw Wereldpas door eerst een keer een transactie met uw pincode te doen in een geld- of betaalautomaat. Dat kan in Nederland of in het buitenland. 
  • Hoe deblokkeer ik mijn Wereldpas?

   Voor het deblokkeren van uw Wereldpas neemt u contact op met Client Services. Houdt u er rekening mee dat deblokkeren niet in alle situaties mogelijk is.  

   Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (vanuit het buitenland +31 73 687 18 97).  

   Contact

  • Hoeveel en hoe vaak kan ik geld opnemen in binnen- en buitenland?
   Dit zijn de opnamemogelijkheden van de Wereldpas:

   Betalen bij betaalautomaat: 

   In Transacties Limiet
   Nederland 99 transacties per dag Maximaal periodelimiet
   Buitenland 99 transacties per dag Periodelimiet € 2.000,- per dag

   Geld opnemen bij geldautomaat:

   In Transacties Limiet
   Nederland gastgebruik 5 transacties per dag € 1.000,- per dag
   Nederland Rabobank 99 transactiesper dag Periodelimiet € 5.000,- per dag
   Buitenland 2 transacties per dag Periodelimiet € 1.000,- per dag
  • Ik heb 3 keer een foutieve pincode ingevoerd. Wat nu?

   Hebt u bij een betaalautomaat 3 keer een foute pincode ingevoerd? 
   Dan is uw Wereldpas geblokkeerd. U kunt de pas deblokkeren door bij een geldautomaat de juiste pincode in te voeren.  

   Hebt u bij een geldautomaat 3 keer een foute pincode ingevoerd? 
   Dan is uw Wereldpas geblokkeerd. U kunt uw pas deblokkeren via Client Services.   

   Belangrijk om te weten

   Is uw Wereldpas nog niet geblokkeerd? Dan kunnen wij uw pincode nogmaals aan u verstrekken. U kunt uw pincode heraanvragen via Client Services. 

   Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw banker of Client Services. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur  via telefoonnummer 0800  1737 (vanuit het buitenland +31 73 687 1897).

   Contact

  • Kan ik contactloos betalen met mijn Van Lanschot Wereldpas?

   Ja, u kunt contactloos betalen met uw Wereldpas.  

   Belangrijk om te weten 

   Hebt u een nieuwe pas? Dan moet u contactloos betalen eerst activeren. Dit doet u door eerst een keer een transactie in een geld- of betaalautomaat te doen waarbij u uw pincode moet invoeren.  

   contactloos betalen

  • Kan ik contactloos betalen uitzetten?

   Ja, onze collega’s van Client Services kunnen contactloos betalen voor u uitzetten. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 21.00 uur via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

   Contact

 • Betalen App
 • Toegang geven tot mijn rekening (PSD2)
  • Wat is de Payment Services Directive 2 (PSD2)?

   De Europese richtlijn Payment Services Directive 2 (PSD2) is regelgeving rondom betaaldiensten. De PSD2 introduceert nieuwe betaaldiensten waarvan u gebruik kunt maken. Met deze nieuwe diensten kunt u uw rekeninggegevens beschikbaar stellen aan andere bedrijven (zowel banken als niet-banken) en u kunt via de nieuwe diensten betalingen doen ten laste van uw betaalrekening. U bepaalt zelf of u hiervan gebruik wilt maken. Deze bedrijven moeten hiervoor een vergunning hebben.

   De Europese richtlijn PSD2 betreft een herziening van PSD1, die in 2009 in werking is getreden. De PSD2 is 19 februari 2019 geïmplementeerd in de Nederlandse wet. Dit is gebeurd met de ‘Implementatiewet herziene richtlijn betaaldiensten’. 

  • Van welke nieuwe diensten kan ik gebruikmaken met PSD2?

   Vanaf 19 februari 2019 is de wet ‘Implementatiewet herziene richtlijn betaaldiensten’ in werking getreden. U kunt toestemming geven aan een bedrijf van uw keuze voor de volgende diensten: 

   • rekeninginformatiediensten
   • betaalinitiatiediensten
   • saldocheck van uw betaalrekening
  • Wat houdt de rekeninginformatiedienst in?
   Met een ‘rekeninginformatiedienst’ geeft u een bedrijf van uw keuze inzage  in het saldo en/of de transacties van uw betaalrekening in Mijn Van Lanschot. Het bedrijf krijgt deze toegang alleen wanneer u hen hiervoor zélf expliciet toestemming geeft. Dit bedrijf kan u bijvoorbeeld in één overzicht een beeld van al uw betaalrekeningen bij verschillende banken geven.
  • Wat houdt de betalingsinitiatiedienst in?
   Een ‘betalingsinitiatiedienst’ houdt in dat u een door u gekozen bedrijf toestemming geeft om namens u betalingen te doen ten laste van uw betaalrekening bij Van Lanschot. U moet voor elke betaling apart toestemming geven. Denkt u bijvoorbeeld aan webwinkels of andere banken die met uw toestemming een betaling vanaf uw betaalrekening doen.
  • Wat houdt de saldocheck van mijn betaalrekening in?
   Een ‘saldocheck’ houdt in dat u toestemming geeft aan een ander bedrijf om het saldo van uw betaalrekening bij Van Lanschot te controleren voor een kaartbetaling (creditcard of betaalkaart van andere partijen die u aan uw betaalrekening hebt gekoppeld). Daarbij geven wij op een vraag van dat bedrijf alleen met ‘ja’ of ‘nee’ aan of er op uw betaalrekening voldoende saldo aanwezig is.
  • Waar moet ik op letten als ik gebruikmaak van nieuwe diensten voor mijn betaalrekening?

   Als u gebruik wilt maken van een van deze nieuwe diensten, raden wij u aan om een zorgvuldige keuze te maken voor het bedrijf waarbij u een dienst wilt afnemen. U gaat namelijk uw persoonsgegevens en rekeninginformatie met deze partij delen. Bedrijven die deze diensten aanbieden, moeten beschikken over een vergunning. Als u dit zelf wilt nagaan, dan kunt u allereerst de website van het betreffende bedrijf raadplegen. Als u met een Nederlandse partij in zee gaat, dan kunt u ook de registers van DNB raadplegen

   Deze bedrijven krijgen alleen toegang tot uw gegevens als u hen daarvoor expliciet toestemming geeft. In het verzoek om toestemming moet het bedrijf duidelijk aangeven waarvoor het uw gegevens gaat gebruiken. Daarnaast moet het ook aangeven hoe u een gegeven toestemming kunt intrekken. Wij raden u aan om deze informatie goed te lezen, zodat u weet waarvoor u toestemming geeft. 

  • Wanneer kan ik gebruikmaken van de nieuwe diensten voor mijn betaalrekening?

   Als u een betaalrekening hebt én Mijn Van Lanschot gebruikt, kunt u vanaf de datum van inwerkingtreding van de Nederlandse wet van deze nieuwe diensten van andere bedrijven gebruikmaken. U bepaalt zelf of u dat doet of niet. Als u dat doet, dan moet dat uiteraard op een veilige manier plaatsvinden. Vanuit Europa zijn daarvoor regels opgesteld. Alle financiële instellingen moeten daar uiterlijk op 14 september 2019 aan voldoen. Zodra wij de toegang volgens de Europese regels gereed hebben, brengen wij u hiervan op de hoogte. Tot die tijd kunt u de nieuwe diensten nog niet via de beveiligde manier gebruiken.

   Dat betekent niet dat u geen toegang kunt of mag geven aan bedrijven die deze nieuwe diensten aanbieden. Wilt u ná inwerkingtreding van de Nederlandse wet en vóór 14 september 2019 een dienstverlener toegang geven tot uw betaalrekeningen bij Van Lanschot voor het doen van een betaling of voor het verkrijgen van uw betaalrekeninggegevens?  Dan kan dat bijvoorbeeld door in te loggen op Mijn Van Lanschot via een website of app van de dienstverlener zodat deze met u kan ‘meekijken’. Dit wordt ook wel ‘screenscraping’ genoemd.

   U bepaalt altijd zelf of u gebruik wilt maken van deze diensten of niet. Dat geldt ook tijdens de hierboven genoemde periode.

   Belangrijk om te weten

   Zolang de toegang voor deze nieuwe dienstverleners nog niet via een specifieke en beveiligde toegangsinterface kan plaatsvinden, zijn hier risico’s aan verbonden. Deze risico’s zijn onder meer:

   •  Na inwerkingtreding van de Nederlandse wet is het alleen aan partijen met een vergunning toegestaan om toegang te krijgen tot een betaalrekening. Van Lanschot is tot 14 september 2019 – of zoveel eerder als de beveiligde interface gereed is -  niet in staat om dit te controleren. U moet dus zelf nagaan bij de dienstverlener of deze beschikt over een vergunning;
   • Natuurlijk mogen de dienstverleners niet méér doen of méér informatie krijgen dan waarvoor u expliciet toestemming hebt gegeven. Door een dienstverlener op deze manier toegang te geven tot Mijn Van Lanschot wordt die beperking niet afgedwongen en krijgt dit bedrijf mogelijk (ongewild) toegang tot meer gegevens dan waarvoor u expliciet toestemming hebt gegeven.
  • Voor welke rekeningen kan ik gebruikmaken van de nieuwe betaaldiensten?

   U kunt met uw betaalrekeningen bij Van Lanschot gebruikmaken van de nieuwe betaaldiensten. Dit kunnen betaalrekeningen zijn die alleen op uw naam staan, maar ook ‘en/of’ rekening waarvan u mede-rekeninghouder bent. Aangezien de rekeninghouders van een ‘en/of’ rekening elkaar over en weer een volmacht hebben gegeven, is het mogelijk dat ieder van de rekeninghouders over deze rekening beschikt. Besluit u op enig moment om voor uw ‘en/of’ rekening gebruik te maken van deze diensten? Dan is het raadzaam om uw mede-rekeninghouder hierover te informeren.

   Het is (voorlopig) niet mogelijk gegevens van uw spaar- of effectenrekeningen te delen met andere bedrijven.

  • Hoe geef ik toestemming aan andere partijen voor toegang tot mijn betaalrekening?
   De manier waarop andere bedrijven u om toestemming vragen voor een rekeninginformatiedienst, betaalinitiatiedienst of saldocheck, moet voldoen aan een aantal eisen. Zo moet deze toestemming vrij, ondubbelzinnig en specifiek zijn. U vindt hier meer informatie over op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.
  • Hoe weet Van Lanschot dat ik een rekeninginformatiedienstverlener toestemming heb gegeven?

   Als u ervoor kiest om uw betaalgegevens te delen met een rekeninginformatiedienstverlener, dan wordt u via deze dienstverlener doorgeleid naar een scherm van Van Lanschot. Daar kunt u met de Login App of uw digipas het inzageverzoek bevestigen/goedkeuren. Zo weet Van Lanschot dat u toestemming hebt gegegeven.

   Belangrijk om te weten

   • Nadat u toestemming hebt gegeven, kan een rekeninginformatiedienstverlener 90 dagen lang, 4 keer per dag betaalgegevens van de betaalrekening(en) ophalen.
   • Na 90 dagen moet u de toegang voor deze rekeninginformatiedienstverlener herbevestigen met de Login App of uw digipas via een scherm van Van Lanschot.
  • Hoe weet Van Lanschot dat ik een betaalopdracht via een betaalinitiatiedienstverlener wil geven?

   Als u ervoor kiest om via een betaalinitiatiedienstverlener een betaalopdracht te geven, dan wordt u via deze dienstverlener doorgeleid naar een scherm van Van Lanschot. Daar kunt u met de Login App of uw digipas de betaalopdracht goedkeuren.

   De betaalopdracht wordt op dezelfde manier uitgevoerd als een betaalopdracht die u rechtstreeks aan ons geeft.

  • Hoe trek ik toestemming in voor toegang tot mijn betaalrekening?
   Het intrekken van de toestemming moet u bij het desbetreffende bedrijf doen. Het bedrijf informeert u over hoe u dat doet, voordat u met het bedrijf een overeenkomst sluit. De toestemming die u aan bedrijven hebt gegeven kunt u altijd weer intrekken.
  • Kan een bedrijf zonder mijn toestemming mijn rekeninggegevens inzien?

   Ja, dat kan. Als iemand aan wie u geld overmaakt of van wie u geld ontvangt een bedrijf inzage heeft gegeven in zijn of haar eigen rekeninggegevens, dan worden voor die transactie uw naam, IBAN, omschrijving en het overgemaakte bedrag zichtbaar voor dat bedrijf.

   Ook als u een en/of rekening hebt met bijvoorbeeld uw partner, is het mogelijk dat hij of zij toestemming geeft aan een derde partij voor het delen van de rekeninggegevens. Dat kan en mag hij of zij doen omdat u elkaar een volmacht hebt gegeven voor die rekening. Als uw partner u niet informeert over de toestemming die hij of zij heeft gegeven aan een derde partij, kunnen uw rekeninggegevens worden gedeeld zonder dat u dat weet en daarvoor zelf toestemming hebt gegeven.   

  • Als ik akkoord ga met nieuwe voorwaarden van Van Lanschot, geef ik daarmee ook toestemming voor inzage in mijn betaalrekening door andere bedrijven?
   Nee. Dit staat volledig los van elkaar. Als u een nieuwe betaaldienst bij een andere partij wilt afnemen, dan moet u rechtstreeks aan die partij uw toestemming geven. Dat gaat niet via Van Lanschot. Mocht Van Lanschot zelf op enig moment besluiten om de nieuwe betaaldiensten aan te bieden en u wilt daarvan gebruikmaken, dan vragen wij u separaat daarvoor toestemming.
  • Kan ik als service provider gebruikmaken van de API’s voor PSD2?
   In maart 2019 heeft Van Lanschot haar PSD2-sandbox geïntroduceerd. Serviceproviders met een licentie voor PSD2 zijn van harte welkom om de sandbox te bezoeken om te zien hoe ze onze API's kunnen gebruiken.
 • Rekeninginformatie
  • Waar vind ik mijn saldo?

   In Mijn Van Lanschot kunt u het actuele saldo en de geboekte transacties raadplegen. Dit doet u als volgt:  

   • log in op Mijn Van Lanschot 
   • uw rekeningoverzicht verschijnt meteen. Daarin ziet u de meest actuele saldi van uw rekeningen. 

   Belangrijk om te weten 

   Is een specifieke rekening niet zichtbaar, maar wilt u deze wel zien in Mijn Van Lanschot? Neem voor de mogelijkheden contact op met uw adviseur of met Client Services. 

   Wilt u uw saldo weten en maakt u geen gebruik van Mijn Van Lanschot? Neem dan contact op met Client Services.  

   Client Services is bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland) op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur.

   Contact

 • Contant
 • Credit card
  • Hoe vraag ik een creditcard aan?
   Van Lanschot Creditcard Gold (Mastercard) 
   Wilt u een Van Lanschot Creditcard Gold (Mastercard) aanvragen, neemt u dan contact op met uw private banker of met onze collega’s van Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   American Express 
   Wilt u een card van American Express (Green, Gold of Platinum Card) aanvragen? Vult u dan via de website van Van Lanschot het aanvraagformulier in. Uw aanvraag wordt rechtstreeks verzonden naar American Express.  

   Zakelijke creditcard 
   Van Lanschot biedt geen ‘eigen’ zakelijke creditcards aan (corporate of commercial card). Een creditcard op naam van uw bedrijf kunt u aanvragen via icsbusiness.nl of americanexpress.nl. 
  • Hoe zeg ik mijn Van Lanschot Creditcard Gold (Mastercard) op?

   Neemt u hiervoor contact op met uw private banker of met onze collega’s van Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Wat is de e-Code van mijn Van Lanschot Creditcard Gold?

   De e-code is een code die sommige webwinkels gebruiken als extra beveiligingsmaatregel als u een betaling met uw creditcard wilt goedkeuren. Met deze code voorkomt u dat anderen met uw creditcard een betaling kunnen doen.  

   Webwinkels die hiervan gebruikmaken, vragen u om bij het afrekenen de e-code in te vullen. U hebt hiervoor de ICS App nodig. Voor elke betaling maakt de app een nieuwe, unieke e-Code aan. 

   De ICS App hoort bij Mijn ICS, de persoonlijke internetomgeving voor uw Van Lanschot Creditcard Gold (Mastercard). De app geeft u ook inzicht in uw transacties en bestedingsruimte. U kunt de app downloaden in de App Store of Google Play. Hoe u dit doet, leest u op de website van ICS:

   Wat is de Mastercard SecureCode?
   Een andere optie om veiliger betalingen te doen met uw Van Lanschot Creditcard Gold (Mastercard), is het gebruik van de Mastercard SecureCode. Lees: Wat is de Mastercard Secure Code™?
  • Wat is de Mastercard SecureCode ™?

   De Mastercard® SecureCode™ is een persoonlijk wachtwoord dat hoort bij uw Van Lanschot Creditcard Gold (Mastercard). U kunt het gebruiken als u een betaling doet bij een webwinkel.  

   Webwinkels die aangesloten zijn bij Mastercard Securecode™ kunnen u vragen om het wachtwoord in te vullen bij het afrekenen. Webwinkels die niet zijn aangesloten, zullen niet om deze extra stap vragen. Het is dus een extra veiligheidsmaatregel. Zo voorkomt u dat anderen met uw creditcard betalingen kunnen doen.  

   Meer dan een miljoen webwinkels in 122 landen ondersteunen transacties met Mastercard SecureCode™. Als een webwinkel hiervan gebruikmaakt, vindt u het logo op de betaalpagina.  

   U kiest het wachtwoord zelf tijdens een online aankoop. Bent u uw Mastercard SecureCode™ vergeten of wilt u een nieuwe aanmaken? Ga dan naar veiligonlinebetalen.nl

   logo Mastercard SecureCode

   Wat is een e-Code?
   Een andere optie om veiliger betalingen te doen met uw Van Lanschot Creditcard Gold (Mastercard), is het gebruik van de zogeheten e-Code. Lees Wat is de e-Code van mijn Van Lanschot Creditcard Gold?
  • Wat is het verschil tussen een Hoofd- en Extra creditcard (MasterCard)?

   Bij de Van Lanschot Creditcard Gold (MasterCard) spreken we over een Hoofdcard en een Extra Card (nevencard). Dit zijn een aantal overeenkomsten en verschillen.

   • De Hoofdcard is de eerst verstrekte creditcard. Een Hoofdcard staat altijd op naam van één van de rekeninghouders. Een Hoofdcardhouder kan een of meer Extra Card(s) aanvragen. Een Extra Card kan ook op naam staan van een niet-rekeninghouder, bijvoorbeeld een familielid. 
   • De bestedingslimiet die is gekoppeld aan een creditcard geldt voor de Hoofdcard en de Extra Card(s) gezamenlijk. Het is niet mogelijk om voor een Extra Card een andere limiet te hanteren. Wilt u wel een verschillende limiet? Vraag dan een aparte Hoofdcard aan. U kunt meerdere Hoofdcards aanvragen bij hetzelfde rekeningnummer.  
   • De jaarlijkse kosten voor een Hoofd- en Extra Card zijn verschillend.  
   • Het uiterlijk van de kaarten is hetzelfde. 
  • Wat moet ik doen als er fraude is gepleegd met mijn creditcard?
   De telefoonnummers om uw Van Lanschot Creditcard Gold (MasterCard) of American Express Creditcard te laten blokkeren in geval van vermissing of diefstal, vindt u op de pagina Verlies & diefstal.
 • Formulieren
 • Incasso
  • Hoe blokkeer ik een incassant?

   Om uw rekening te blokkeren voor incasso’s van een specifieke incassant neemt u contact op met uw private banker of met onze collega’s van Client Services.  

   Wij kunnen u het snelst helpen als u de volgende informatie bij de hand hebt: 

   • uw rekeningnummer;  
   • het rekeningnummer van de incassant; 
   • de naam van de incassant;  
   • het incassanten-ID (begint met NLxxZZZxxxx …). 

   Nadat wij deze gegevens hebben vastgelegd, worden de daaropvolgende incasso’s ten gunste van dit rekeningnummer geweigerd. 

   Belangrijk om te weten 

   Het blokkeren van incasso’s van een bepaalde incassant ontslaat u niet van uw eventuele betalingsverplichting.  

   Meer informatie

   Neem dan contact op met Client Services. U bereikt ons op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Ik wil mijn rekening laten (de)blokkeren voor incasso’s. Hoe doe ik dat?

   Om uw rekening te laten (de)blokkeren voor alle incasso’s neemt u contact op met onze collega’s van Client Services. Wij kunnen u het snelst helpen als u uw rekeningnummer bij de hand hebt. 

   Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (vanuit het buitenland +31 73 687 18 97).  

   Contact

  • Kan ik een incasso vooraf weigeren?

   Ja, u kunt een incasso vooraf weigeren. U kunt dit verzoek tot één dag voor de incassodatum doorgeven aan onze collega’s van Client Services. De betreffende incasso wordt op de dag van uitvoer geboekt en nog dezelfde dag weer teruggeboekt op uw betaalrekening.  

   Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (vanuit het buitenland +31 73 687 18 97).  

   Contact

  • Hoe kan ik een incasso terugboeken?

   U kunt zelf een incasso terugboeken (storneren) via Mijn Van Lanschot of u kunt contact opnemen met Client Services om een incasso terug te laten boeken.

   U kunt opdracht geven voor het terugboeken van de incasso tot uiterlijk 56 dagen na incassodatum.

   Zelf een incasso terugboeken doet u als volgt:

   • log in bij Mijn Van Lanschot 
   • kies voor uw betaalrekening door op de betreffende rekening te klikken
   • kies vervolgens voor ‘Meer’ en ‘Beheren’
   • kies daarna voor ‘Mutaties’ 
   • wanneer u op een incasso klikt, kunt u deze afkeuren

   Belangrijk om te weten

   U kunt niet alle incasso’s terug laten boeken. Een incasso van International Card Services (Van Lanschot Creditcard Gold) kan niet worden teruggeboekt. Ook SEPA-incasso Zakelijk kunt u niet terugboeken.

   Meer informatie

   Neem dan contact op met Client Services. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (vanuit het buitenland +31 73 687 18 97).  

   Contact

  • Hoe kan ik mijn SEPA-incasso Zakelijke machtiging registreren, wijzigen of verwijderen?

   Machtiging registreren
   Vul het registratieformulier in om bij Van Lanschot een SEPA incasso Zakelijke machtiging te laten registreren.

   Machtiging wijzigen/verwijderen
   Vul het wijzigingsformulier in als u een SEPA incasso Zakelijke machtiging hebt opgegeven bij Van Lanschot en deze wilt wijzigen of verwijderen.

   Formulier opsturen
   Graag ontvangen wij het ingevulde formulier, voorzien van een originele handtekening, van u retour. U kunt het formulier sturen naar:

   Van Lanschot
   Afdeling Client Support (T.3)
   Postbus 1021
   5200 HC ’s-Hertogenbosch

   Na ontvangst van het formulier passen wij de machtiging zo snel mogelijk voor u aan.

 • Overboeken
  • Doet Van Lanschot een IBAN-Naam Check bij een overboeking?
   Wij doen geen IBAN-Naam Check: wanneer u in Mijn Van Lanschot het IBAN en de naam van de begunstigde hebt ingevoerd, controleren wij niet of de ingevoerde naam afwijkt van de naam die bij het rekeningnummer bekend is.
  • Hoe pas ik een geagendeerde of periodieke overboeking aan in Mijn Van Lanschot?

   Een geagendeerde of periodieke overboeking past u als volgt aan: 

   • log in bij Mijn Van Lanschot
   • kies voor ‘Overboeken’ en daarna voor ‘Geagendeerde overboekingen’
   • selecteer de gewenste periodieke of geagendeerde overboeking
   • klik op de boeking. U krijgt nu de mogelijkheid deze te ‘wijzigen’.

   Belangrijk om te weten 

   U kunt het rekeningnummer van de begunstigde of het rekeningnummer waar de boeking van af wordt geschreven niet wijzigen. Wanneer u dit wel wilt veranderen, kunt u de huidige boeking afkeuren en raden we aan de boeking opnieuw in te voeren. 

   Meer informatie

   Hebt u hulp nodig? Neem dan contact op met Client Services. Wij zijn op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Hoe vraag ik overschrijvingsformulieren aan?
   Hebt u nog een boekje met overschrijvingsformulieren? Dan vindt u daarin een bestelformulier om nieuwe overschijvingsformulieren aan te vragen. Stuur het bestelformulier naar: 

   Van Lanschot N.V. 
   Postbus 120 
   3830 AC Leusden 

   Beschikt u niet over een bestelformulier? Dan kan onze afdeling Client Services overschrijvingsformulieren voor u aanvragen. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (vanuit het buitenland +31 73 687 18 97).  

   Contact

  • Kan ik een betaalopdracht terugdraaien?
   Of u een betaalopdracht kunt terugdraaien, hangt onder andere af van het soort opdracht dat u hebt gegeven:  

   Geagendeerde en periodieke betaalopdrachten 
   Geagendeerde en periodieke betaalopdrachten kunt u vóór de gewenste verwerkingsdatum zelf annuleren via Mijn van Lanschot. Meer informatie hierover vindt u in de veelgestelde vragen bij Betalen > Overboeken: Hoe pas ik een geagendeerde of periodieke overboeking aan in Mijn Van Lanschot?

   Incasso-opdrachten 
   Een incasso-opdracht kunt u in de meeste gevallen terugboeken (storneren). Meer informatie hierover vindt u in deze veelgestelde vragen bij Betalen > Incasso: Hoe kan ik een incasso terugboeken?

   Overige betaalopdrachten 
   Overige betaalopdrachten kunnen niet worden teruggedraaid. 
  • Hoe boek ik geld over naar een ander land dan Nederland in Mijn Van Lanschot?

   In Mijn Van Lanschot staat standaard alleen Nederland open als land waarbinnen u kunt overboeken. U kunt u zelf een ander land toevoegen. Dat doet u als volgt: 

   • log in op Mijn Van Lanschot 
   • kies de rekening waarvan u de boeking wilt doen en selecteer daar ‘Meer’ en ‘Beheren’  
   • het instellingen-menu verschijnt: kies voor ‘Landen’  
   • in het venster dat nu zichtbaar wordt, selecteert u het land waarnaar u geld wilt overboeken 
   • bevestig dit met uw Login App of Digipas.  

   Belangrijk om te weten 

   Na het bevestigen van de wijziging met uw Login App of Digipas duurt het om veiligheidsredenen altijd één uur voordat de instellingen actief zijn. 

   Meer informatie

   Hebt u hulp nodig? Neem dan contact op met Client Services. Wij zijn op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Hoe pas ik de transactielimiet aan om een groot bedrag te betalen in Mijn Van Lanschot?

   Vanaf een particuliere of zakelijke betaalrekening kunt u standaard geld overboeken tot een maximumbedrag. U kunt een andere limiet instellen dan deze standaard transactielimiet. Dat doet u als volgt: 

   • log in op Mijn Van Lanschot  
   • kies de rekening waarvan u de boeking wilt doen en selecteer daar ‘Meer’ en ‘Beheren’   
   • het instellingen-menu verschijnt: kies voor ‘Limieten’   
   • in het venster dat nu zichtbaar wordt, kunt u de transactielimiet aanpassen  
   • bevestig het ingevoerde bedrag met uw Login App of Digipas. 

   Belangrijk om te weten  

   • Na het bevestigen van de wijziging met uw Login App of Digipas duurt het om veiligheidsredenen één uur voordat de instellingen actief zijn.  
   • De aanpassing is maximaal een jaar geldig.

   Meer informatie

   Hebt u hulp nodig bij het aanpassen van de limiet? Neem dan contact op met Client Services. Wij zijn op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Waar kan ik mijn IBAN vinden?

   Klanten van Van Lanschot vinden hun IBAN*:

   • in Van Lanschot Online Bankieren (in de module Betalen, menuoptie Mutaties)
   • op de papieren rekeningafschriften
   • op de Van Lanschot Wereldpas (onder het Van Lanschot-logo)

   Het IBAN van iemand anders vindt u bijvoorbeeld op een factuur of kunt u opvragen bij de persoon aan wie u wilt betalen.

   U kunt ook de IBAN-Omnummertool gebruiken. Daarvoor hebt u het oude, Nederlandse bankrekeningnummer en de naam van de bijbehorende bank nodig. De omnummertool geeft vervolgens het juiste, nieuwe, bankrekeningnummer. De omnummertool is een initiatief van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.

   * IBAN staat voor International Bank Account Number. Sinds 1 augustus 2014 maakt iedereen in Europa alleen nog gebruik van IBAN als rekeningnummer voor het overschrijven van euro’s.

  • Wat is de BIC van Van Lanschot?
   De BIC van Van Lanschot is FVLBNL22. BIC staat voor Bank Identifier Code.

Gegevens wijzigen
Categorie

Hypotheken
Categorie
 • Aanvragen of wijzigen
  • Wordt mijn hypotheeklening op de einddatum automatisch verlengd?

   Nee, wij verlengen uw hypotheeklening op de einddatum niet automatisch. Ongeveer zes maanden voor de einddatum ontvangt u een brief van ons. Wij nodigen u in deze brief uit om contact met ons op te nemen. Er zijn twee mogelijkheden op de einddatum:

   • U lost de hypotheeklening af. In dat geval vraagt u bij ons een terugbetaalnota op. Laat u ons minimaal één maand vóór de einddatum weten dat u de lening wilt aflossen.
   • U vraagt verlenging van de hypotheeklening bij ons aan. Neemt u dan na ontvangst van onze brief contact met ons op zodat we voldoende tijd hebben om dit voor u te regelen. We kijken graag samen met u naar de mogelijkheden, maar het is niet vanzelfsprekend dat we de looptijd van uw hypotheeklening verlengen. Dit is namelijk afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie op dat moment.

   Meer informatie 

   Neem contact op met uw private banker of met Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Hoe vraag ik een hypotheeklening aan?

   U vraagt uw hypotheeklening aan via uw private banker. Hij/zij informeert u over de financieringsmogelijkheden bij Van Lanschot. U kunt uw hypotheeklening bij ons afsluiten zonder hypotheekadvies of mét hypotheekadvies. 

   Hypotheek afsluiten zonder advies
   Weet u precies wat u wilt en welke financiële consequenties de hypotheeklening met zich meebrengt? Dan kunt u bij ons een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadvies. 

   Hypotheek afsluiten mét advies
   Wilt u dat een van onze hypotheekadviseurs met u meedenkt en u adviseert over de hypotheek die het best past bij uw persoonlijke situatie en wensen? Dan kunt u uw hypotheek bij ons afsluiten met hypotheekadvies. U bepaalt grotendeels zelf over welke hypotheekonderwerpen u advies wilt.

   Belangrijk om te weten

   • Een hypotheek afsluiten mét hypotheekadvies is al mogelijk vanaf € 1.500.
   • Naast eventuele advieskosten betaalt u € 850 behandelingskosten als u in loondienst bent bij een werkgever. Anders betaalt u 1.200 behandelingskosten. U leest hier meer over in ons Dienstverleningsdocument Hypotheken op de pagina Hypotheekadvies.
   • Als u vermogen aanhoudt bij Van Lanschot ontvangt u extra korting op onze rentetarieven.

   Meer informatie

   Kijk op de pagina Hypotheken bij Van Lanschot.

  • Wat zijn de kosten voor het afsluiten van een hypotheek?

   Als u een hypotheek zonder advies afsluit betaalt u eenmalig behandelingskosten. Deze bedragen: 

   • als u in loondienst bent € 850  
   • als u niet in loondienst bent € 1.200 

   Als er meerdere kredietnemers zijn en één van hen is niet in loondienst, dan betaalt u € 1.200, tenzij het inkomen van de persoon die niet in loondienst is niet nodig is voor het verkrijgen van uw hypotheek. 

   Wilt u een hypotheek met advies, dan betaalt u naast de behandelingskosten nog minimaal € 1.500 aan advieskosten. 

   Wat verstaan wij onder ‘niet in loondienst’? 
   Niet in loondienst zijn bijvoorbeeld: 

   • zzp’ers
   • DGA’s 
   • particulieren die (grotendeels) leven van huurinkomsten  
   • professionals die een praktijk voeren of starten. 

   Belangrijk om te weten 

   U betaalt de kosten eenmalig voor een nieuwe hypotheek of bij een verhoging van uw bestaande hypotheek.

   Meer informatie 

   • Lees de voorwaarden voor hypotheken bij Van Lanschot.
   • Neem contact op met uw private banker of met Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

    Contact
  • Wanneer kom ik in aanmerking voor een korting op mijn hypotheektarief op basis van het Vermogensarrangement?

    Als u vermogen bij Van Lanschot Nederland onderbrengt, dan kunt u in aanmerking komen voor korting op uw hypotheektarief. Dit noemen we het Vermogensarrangement. De hoogte van de korting is afhankelijk van de hoogte van het totale vermogen dat u bij ons aanhoudt ten opzichte van de totale hoogte van uw hypotheekleningen bij ons.  
    
   Hoe hoog is de korting maximaal? 
   De maximale korting op uw hypotheektarief is op dit moment 0,30%. Deze korting ontvangt u als het totaal van het vermogen dat u bij ons hebt ondergebracht, hoger is dan 75% van de hoogte van uw hypotheekleningen bij ons.  

   Wat moet ik doen om de korting te krijgen? 
   U hoeft niets te doen om de korting te krijgen. Dit gaat automatisch. 

   Meer informatie 

  • Wat is het Healthcare-arrangement?

   Bent u medisch professional en sluit u een hypotheek af bij Van Lanschot? Dan hebt u recht op korting op ons hypotheektarief. Dat is het Healthcare-arrangement. De korting bedraagt op dit moment 0,2%. 

   Belangrijk om te weten 

   • Als medisch professional merken wij aan: een (vrijgevestigde) medisch specialist (bijvoorbeeld chirurg, tandarts, orthodontist), vrijgevestigd professional in de eerstelijnszorg (bijvoorbeeld huisarts), specialist met een zelfstandig behandelcentrum, apotheker of dierenarts.  
   • Brengt u vermogen bij ons onder? Dan kan de korting op uw hypotheektarief hoger zijn. U maakt dan gebruik van het Vermogensarrangement. Uw korting in het Vermogensarrangement kan oplopen tot maximaal 0,3%.  
   • U krijgt de korting van het Healthcare- of het Vermogensarrangement automatisch als u tot de doelgroep behoort. U hoeft hier niets voor te doen. 
   • Het is niet mogelijk om gebruik te maken van zowel het Healthcare-arrangement als het Vermogensarrangement. 
   • Bij het einde van de rentelooptijd kijken wij opnieuw of u in aanmerking komt voor deze arrangementen volgens de dan geldende criteria. 

   Meer informatie 

  • Welke eisen stellen jullie aan een taxatierapport?

   Voor een bestaande woning moet het taxatierapport aan de volgende eisen voldoen: 

   • maximaal zes maanden oud gevalideerd door het NWWI of de TaxateursUnie. Dit betekent dat wordt gecontroleerd of de taxateur en het taxatierapport voldoen aan de kwaliteitseisen van de brancheorganisaties, de NHG en de hypotheekverstrekkers; 
   • de makelaar die de taxatie verricht is ingeschreven in het register van de Stichting Certificering VBO Makelaars en/of de Stichting VastgoedCert én is aangesloten bij een van de volgende brancheorganisaties: Landelijke MakelaarsVereniging, VBO Makelaar, Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoed-deskundigen of Register Vastgoed Taxateurs;  
   • de taxateur mag niet betrokken zijn bij de koop of de verkoop van de woning of bij de bemiddeling van de lening en moet gevestigd zijn in de regio van de te taxeren woning.  

   Bij een nieuwbouwwoning zijn er twee situaties mogelijk: 

   1. Bij projectbouw wordt de marktwaarde bepaald op basis van de stichtingskosten als de financiering niet meer dan € 1.000.000 bedraagt. Bij een hogere financiering bent u verplicht ons vooraf een gevalideerd taxatierapport toe te sturen.  
   2. Voor bouw in eigen beheer geldt altijd dat u vooraf verplicht bent om een gevalideerd taxatierapport op te sturen waarin de marktwaarde van de woning na afronding van de bouw is opgenomen.  

   Verbouwt u uw woning?  
   Neemt u dan contact op met uw private banker om te bepalen aan welke voorwaarden het taxatierapport moet voldoen. 

   Belangrijk om te weten 

   De taxatiekosten zijn voor uw rekening.  

   Meer informatie 

   • Download de voorwaarden voor hypotheken bij Van Lanschot.
   • Neem contact op met uw private banker of met Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

    Contact
  • Kan ik extra informatie krijgen over de hypotheekofferte?

   Uw private banker geeft u graag extra informatie over de hypotheekofferte.

   Meer informatie 

   • Download de voorwaarden voor hypotheken bij Van Lanschot.
   • Neem contact op met uw private banker of met Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

    Contact
  • Hoe kan ik mijn hypotheek wijzigen?

   Dit is afhankelijk van de gewenste wijziging. Neemt u contact met uw private banker of met onze collega’s van Client Services om te bespreken of en hoe u de door u gewenste wijziging kunt laten uitvoeren.  

   Belangrijk om te weten 

   • Veelvoorkomende gevraagde wijzigingen zijn het veranderen van de aflosvorm of het tussentijds aanpassen van de rente. Bij het wijzigen van de rentevorm kan het zijn dat u ons een vergoeding moet betalen. Zie hiervoor: Hoeveel vergoeding betaal ik als ik mijn hypotheek algeheel vervroegd aflos?
   • Wilt u uw lening wijzigen? Laat ons dat dan minimaal één maand voor de gewenste ingangsdatum weten. De meeste wijzigingen gaan in op de laatste werkdag van de maand. 
   • Wij brengen u behandelingskosten in rekening voor het wijzigen van uw lening. U vindt de hoogte van de behandelingskosten op de pagina Tarieven hypotheken

   Meer informatie

   Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

   Contact

  • Kan ik de hypotheeklening laten omzetten van twee namen naar alleen mijn eigen naam?

   Dit is afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie. Als u de hypotheeklening alleen op uw naam wilt laten zetten, betekent dit dat u de rente en aflossing van de hypotheeklening ook alleen moet kunnen betalen.  

   Daarnaast moet u op dat moment ook de enige eigenaar zijn van de woning of u moet de enige eigenaar worden (bijvoorbeeld in het kader van een echtscheiding). Uw private banker vertelt u graag welke informatie en documenten wij nodig hebben om uw aanvraag te kunnen beoordelen.  

   Meer informatie

   • Zie ook: Hoe kan ik mijn hypotheek wijzigen?
   • Neem contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

    Contact

    

  • Kan ik mijn hypotheeklening meenemen naar een andere woning?

   Ja, dat kan. Als u verhuist, kunt u uw hypotheeklening meenemen naar een andere woning. De periode tussen verkoop van uw huidige woning en de aankoop van uw nieuwe woning mag maximaal drie maanden zijn. 

   Mag ik de aflosvorm wijzigen als ik mijn hypotheeklening meeneem? 
   Ja, in die situatie mag u de aflosvorm wijzigen. Als u eerst een aflossingsvrije hypotheeklening had, kunt u deze bijvoorbeeld omzetten naar een annuïtaire of lineaire hypotheeklening.  

   Kan ik het hypotheekbedrag of de rente ook veranderen als ik mijn hypotheeklening wil meenemen? 
   Nee, dat kan niet. U kunt , als u uw hypotheeklening meeneemt naar uw nieuwe woning, het bedrag niet verhogen. U kunt ook geen andere rentevastperiode kiezen. De rente die u betaalt en het einde van de rentelooptijd blijven dus in stand. 

   Meer informatie 

   • Zie: Hoe kan ik mijn hypotheek wijzigen?
   • Neem contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

    Contact
  • Verstrekken jullie ook financieringen voor een tweede woning?
   Ja, wij verstrekken ook financieringen voor een tweede woning (zoals bijvoorbeeld een vakantiewoning). Aan deze zogeheten Geldlening Onroerend Goed zijn specifieke voorwaarden verbonden. Deze voorwaarden zijn op bepaalde punten anders dan onze voorwaarden voor hypotheekleningen voor de woning die uw hoofdverblijf is. Uw private banker kan u hier meer over vertellen. 

   Meer informatie 

   • Lees de 'Productkenmerken en Voorwaarden van de Van Lanschot Geldlening Onroerend goed' op de pagina Voorwaarden Financieren.
   • Neem contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

    Contact
  • Hoe kan ik mijn kind helpen met het kopen van een huis?

   U hebt een aantal mogelijkheden om uw kind te helpen bij de aankoop van een woning. Zo kunt u:

   • uw kind een bedrag schenken. U kunt onder voorwaarden een bedrag van maximaal € 102.010 (2019) belastingvrij schenken als uw kind dit gebruikt voor de aankoop van een woning;
   • uw kind een bedrag lenen (uit uw privévermogen of via uw BV);
   • samen met uw kind een hypotheeklening aangaan bij een bank als het inkomen van uw kind niet hoog genoeg is om de hypotheeklening alleen aan te vragen.

   Het is belangrijk om te kijken welke mogelijkheid het beste bij de situatie van u en uw kind past. In de blog Uw kind helpen bij de aankoop van een huis? Vier aandachstpunten leest u hier mee over.

   Meer informatie

   Wilt u weten welke mogelijkheden in uw specifieke situatie van toepassing zijn? Neemt u dan contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Wat moet ik doen als ik mijn hypotheeklasten niet meer kan betalen?

   Als u verwacht dat u uw hypotheeklasten niet meer kunt betalen, neemt u dan direct contact op met uw private banker of met onze collega’s van Client Services. Wij zoeken dan samen met u naar een oplossing. 

   Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

   Contact

 • Aflossen
  • Hoe los ik (extra) af op mijn hypotheek?

   U kunt op twee manieren aflossen op uw hypotheek.  

   1. U maakt zelf het bedrag dat u wilt aflossen naar ons over. 
   2. U laat het bedrag dat u wilt aflossen door ons van uw bankrekening afschrijven. 

   U leest hierna wat de verschillen zijn, zodat u kunt bepalen wat voor u de beste manier is. Ook leest u wat wij van u verwachten en hoe wij uw aflossing verwerken.  

   Manier 1: Aflosbedrag zelf naar ons overmaken  

   U maakt het bedrag dat u wilt aflossen over naar bankrekening NL86ABNA0487037952 op naam van F. van Lanschot Bankiers N.V. te ’s-Hertogenbosch. Bij de omschrijving vermeldt u het 10-cijferige hypotheeknummer waarop u wilt aflossen. 

   Belangrijk om te weten 

   • Wij brengen het bedrag in mindering op uw hypotheeklening op de datum dat het bedrag op onze rekening staat.  
   • Staat het bedrag uiterlijk de 23e op onze rekening? Dan verwerken wij de aflossing administratief aan het einde van de maand. Staat het bedrag na de 23e op onze rekening? Dan verwerken wij de aflossing administratief pas aan het einde van de maand daarna. U ziet in Mijn Van Lanschot de aflossing pas terug nadat wij deze administratief verwerkt hebben. Dat kan dus maximaal twee maanden later zijn. Per brief informeren wij u al eerder over de aflossing. 
   • Omdat wij de aflossing pas administratief verwerken nadat u het bedrag op onze rekening boekt, betaalt u te veel rente over de tussenliggende periode. Deze te veel betaalde rente betalen wij u terug als extra aflossing op uw hypotheek. Wilt u deze extra aflossing voorkomen? Kiest u dan voor de tweede manier van aflossen. 

    Voorbeeld: 
    U hebt een hypotheek van € 750.000 aflossingsvrij en u wilt € 50.000 extra aflossen. U betaalt 3% rente. Dit komt neer op € 1.875 aan rente per maand. Het bedrag dat u extra wilt aflossen komt op 10 januari op onze bankrekening binnen. Eind januari verwerken wij uw aflossing administratief. Op 31 januari betaalt u voor de laatste keer € 1.875 aan rente. Het rentebedrag dat u te veel betaald hebt, over de periode tussen 10 en 31 januari, lossen wij extra af op uw hypotheek. Het nieuwe rentebedrag van € 1.750 schrijven wij eind februari voor het eerst van uw rekening af.  

   • Boekt u meer over dan het bedrag dat u jaarlijks vergoedingsvrij mag aflossen op uw hypotheek? Dan betaalt u mogelijk een vergoeding. Deze vergoeding trekken wij af van het bedrag dat u naar ons overgeboekt hebt. U lost dan dus een lager bedrag af op uw hypotheek. In de voorwaarden die op uw hypotheek van toepassing zijn, leest u hoeveel u jaarlijks vergoedingsvrij mag aflossen. Hebt u hier vragen over? Neemt u dan contact op met uw private banker of met onze collega’s van Client Services via 0800 1737.  

   Manier 2: Aflosbedrag door ons laten afschrijven van uw bankrekening 

   U verzoekt ons om het door u gewenste aflosbedrag af te schrijven van dezelfde bankrekening waarvan wij maandelijks uw hypotheeklasten afschrijven. U kunt het aflosverzoek op verschillende manieren indienen: telefonisch, via een brief of via een bericht in Mijn Van Lanschot. 

   Belangrijk om te weten 

   • Wij schrijven het bedrag dat u wilt aflossen van uw bankrekening af tegelijk met de maandelijkse hypotheeklasten op de laatste werkdag van de maand. Wilt u dat we het aflosbedrag op de laatste werkdag afschrijven van dezelfde maand waarin u het verzoek doet? Dan ontvangen wij uw verzoek graag uiterlijk op de 10e van de betreffende maand. Ontvangen wij uw verzoek na de 10e van de maand? Dan schrijven we het bedrag niet aan het einde van diezelfde maand af, maar van de daaropvolgende maand.
   • Wilt u meer aflossen dan het bedrag dat u jaarlijks vergoedingsvrij mag aflossen op uw hypotheek? Dan betaalt u mogelijk een vergoeding. U informeert ons bij uw extra aflosverzoek of u de vergoeding in mindering wilt laten brengen op het gewenste aflosbedrag of dat u de vergoeding als extra bedrag wilt laten afschrijven. 

   Meer informatie 

   • Lees de voorwaarden voor hypotheken bij Van Lanschot. 
   • Neem contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (+ 31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Hoe los ik mijn hypotheek volledig af?

   U kunt uw hypotheek op twee manieren volledig aflossen: mét of zónder tussenkomst van een notaris. Hierna leest u wat u in beide situaties moet doen. 

   Manier 1: zonder notaris 
   Wilt u de hypothecaire inschrijving op uw woning na de aflossing van de hypotheek laten bestaan? Dan informeert u ons minimaal twee weken vóór de gewenste aflosdatum over uw wens om af te lossen. U hebt dan geen notaris nodig.  

   Als u de hypothecaire inschrijving laat bestaan, hoeft u bij een toekomstige hypotheeklening niet opnieuw naar de notaris. Let op: het laten bestaan van een hypothecaire inschrijving is geen garantie dat wij u op een later tijdstip opnieuw een hypotheeklening kunnen verstrekken. Dit beoordelen wij op het moment van de aanvraag. Als u verhuist naar een nieuwe woning, wordt de hypothecaire inschrijving op uw oude woning altijd door de notaris doorgehaald. 

   Manier 2: met notaris
   Wilt u de hypothecaire inschrijving notarieel laten doorhalen na de aflossing van uw hypotheek? Dan informeert u een notaris over uw wens om af te lossen. In deze situatie informeert de notaris ons dat u gaat aflossen.  

   Geef uw aflosverzoek vier weken vóór de gewenste aflosdatum door aan uw notaris. 

   In situatie 1 én 2 ontvangt u van ons ongeveer tien werkdagen vóór de gewenste aflosdatum een terugbetaalnota. Hierin leest u hoeveel u aan ons (situatie 1) of de notaris (situatie 2) moet overmaken en wanneer het bedrag bij ons (situatie 1) of de notaris (situatie 2) binnen moet zijn.  

   Belangrijk om te weten

   In sommige situaties betaalt u ons een vergoeding als u uw hypotheek volledig aflost. Dat is afhankelijk van de aflosreden en de overige afspraken die in de kredietovereenkomst staan. Zo kunt u bijvoorbeeld altijd vergoedingsvrij aflossen bij verkoop van uw woning of binnen een jaar na overlijden van uw partner. U kunt bij uw private banker nagaan of u in uw situatie een vergoeding verschuldigd bent. 

   Meer informatie 

   • Lees de voorwaarden voor hypotheken bij Van Lanschot. 
   • Neem contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (+ 31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Hoe vaak kan ik vervroegd aflossen op mijn hypotheeklening?

   U kunt op elk moment en net zo vaak als u dat wilt aflossen op uw hypotheeklening. Let op: in sommige situaties betaalt u een vergoeding voor vervroegd aflossen. Hierover leest u meer bij ‘Belangrijk om te weten’.  

   Belangrijk om te weten 

   • De vervroegde aflossing moet minimaal € 500 zijn, of een veelvoud daarvan.  
   • U moet de aflossing van uw eigen geld betalen en niet door middel van bijvoorbeeld een andere (hypotheek)lening. 
   • Per kalenderjaar mag u maximaal 20% van het oorspronkelijke geleende bedrag zonder vergoeding aflossen. Als wij daarover andere afspraken met u gemaakt hebben, staat dat vermeld in de kredietovereenkomst. 
   • Let op! Als u anders of meer terugbetaalt dan hiervoor is beschreven, dan brengen wij u misschien een vergoeding in rekening. Bij ‘Meer informatie’ leest u meer over hoe wij deze vergoeding berekenen. 
   • Wilt u een lening met een variabele rente vervroegd aflossen? Dit kan op elk moment. U betaalt hiervoor geen kosten.
   • Hebt u een lineaire lening en lost u daarop vervroegd af? Dan verlagen wij het bedrag dat u periodiek terugbetaalt. Het rentebedrag dat u betaalt wordt daardoor lager. De looptijd van uw lening blijft gelijk. 
   • Hebt u een annuïtaire lening en lost u vervroegd af? Dan berekenen wij uw annuïteit opnieuw. De looptijd van uw lening blijft gelijk. 
   • U kunt uw hypotheeklening op verschillende manieren aflossen. Hoe u dit doet leest u bij ‘Meer informatie’.  

   Meer informatie 

  • Hoeveel mag ik vergoedingsvrij (boetevrij) aflossen?

   U kunt elk kalenderjaar 20% van het oorspronkelijke bedrag van de hypotheek vergoedingsvrij aflossen, tenzij we een ander percentage met elkaar in de kredietovereenkomst afgesproken hebben. Als u meer dan het vergoedingsvrije percentage van de hypotheek aflost, dan is het mogelijk dat u een vergoeding moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van de rente die u betaalt en wat u nu voor een vergelijkbare renteperiode zou moeten betalen. Of u ons een vergoeding moet betalen, kunt u navragen bij uw private banker of Client Services. 

   Algeheel aflossen zonder betalen van een vergoeding 
   U kunt op elk moment algeheel aflossen zonder een vergoeding te betalen als een van de onderstaande situaties zich voordoet: 

   • U verkoopt uw woning, waarbij u de woning (juridisch) overdraagt aan een derde én u verhuist uit de woning. 
   • Overlijden van u of uw partner. 
   • Uitkering van een verzekeringspolis die gekoppeld is aan uw hypotheek. 
   • Verkoop van het beleggingsdepot dat gekoppeld is aan uw hypotheek. 
   • Op de einddatum van de rentevastperiode. 

   Meer informatie 

   • Lees de voorwaarden voor hypotheken bij Van Lanschot.
   • Neem contact op met uw private banker of met Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

    Contact
  • Hoeveel vergoeding betaal ik als ik mijn hypotheek algeheel vervroegd aflos?

   Het is mogelijk dat u een vergoeding betaalt bij het algeheel aflossen van uw hypotheek. Of u een vergoeding betaalt, is afhankelijk van een aantal zaken zoals: 

   • Het percentage van het hypotheekbedrag dat u per kalenderjaar vergoedingsvrij mag aflossen. Meestal is dit 20% van het oorspronkelijk bedrag van de hypotheek. U vindt het vergoedingsvrije percentage in uw hypotheekovereenkomst. 
   • De hoogte van de rente die u op het moment van aflossen betaalt ten opzichte van de huidige rente die op dit moment geldt voor de resterende rentelooptijd. 
   • Hoe lang uw huidige rente nog vaststaat. Voor hypotheekleningen waarvoor u een variabele rente gekozen hebt, betaalt u geen vergoeding bij vervroegde aflossing als u aflost met eigen middelen (spaargeld, effecten et cetera).  

   Aflossen zonder betalen van een vergoeding 

   U kunt op elk moment geheel aflossen zonder het betalen van een vergoeding als een van de onderstaande situaties zich voordoet: 

   • u verkoopt uw woning, waarbij u de woning (juridisch) overdraagt aan een derde én u verhuist uit de woning, 
   • binnen zes maanden na het overlijden van u of uw partner, 
   • uitkering van een verzekeringspolis die gekoppeld is aan uw hypotheek, 
   • verkoop van het beleggingsdepot dat gekoppeld is aan uw hypotheek, 
   • op de einddatum van de rentevastperiode. 

   Hoe berekenen we de vergoeding? 

   Hoe wij de vergoeding berekenen leest u in onze voorwaarden voor hypotheken

   Meer informatie 

   • Lees de voorwaarden voor hypotheken bij Van Lanschot. 
   • Neem contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (+ 31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Wordt mijn hypotheeklening op de einddatum automatisch verlengd?

   Nee, wij verlengen uw hypotheeklening op de einddatum niet automatisch. Ongeveer zes maanden voor de einddatum ontvangt u een brief van ons. Wij nodigen u in deze brief uit om contact met ons op te nemen. Er zijn twee mogelijkheden op de einddatum:

   • U lost de hypotheeklening af. In dat geval vraagt u bij ons een terugbetaalnota op. Laat u ons minimaal één maand vóór de einddatum weten dat u de lening wilt aflossen.
   • U vraagt verlenging van de hypotheeklening bij ons aan. Neemt u dan na ontvangst van onze brief contact met ons op zodat we voldoende tijd hebben om dit voor u te regelen. We kijken graag samen met u naar de mogelijkheden, maar het is niet vanzelfsprekend dat we de looptijd van uw hypotheeklening verlengen. Dit is namelijk afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie op dat moment.

   Meer informatie 

   Neem contact op met uw private banker of met Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

 • (Ver)bouwen
  • Hoe doe ik een betaling uit mijn bouwdepot?

   Voor een betaling uit uw bouwdepot kunt u gebruikmaken van het Declaratieformulier bouwdepot op de pagina Hypotheekinformatie. Met dit formulier verzoekt u ons om één of meerdere rekeningen uit uw bouwdepot voor uw (ver)bouw te betalen. 

   Waar maken wij het geld naar over? 
   Betreft het een verbouwing? Dan maken wij - na een controle - het geld over naar uw eigen rekening. 

   Bij nieuwbouw betalen wij de rekeningen direct aan de hoofdaannemer. Als het een andere rekening dan die van de hoofdaannemer betreft, maken wij het geld naar uw eigen rekening over. 

   Hoe lang duurt uitbetaling? 
   Uw verzoek wordt binnen vijf werkdagen verwerkt. De uitbetaling aan uzelf of aan de derde partij volgt meestal één dag na de verwerkingsdatum. 

   Meer informatie 

   • Download het Declaratieformulier bouwdepot op de pagina Hypotheekinformatie.
   • Neem contact op met uw private banker of met Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

    Contact
  • Wat is het saldo van mijn bouwdepot?

   U kunt het actuele saldo van uw bouwdepot en de betalingen die daarvan zijn gedaan raadplegen in Mijn Van Lanschot.

   Meer informatie 

   Neem contact op met uw private banker of met Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Hoe vraag ik een financiering voor een verbouwing aan?

   Als u gaat verbouwen, kunt ons vragen om uw lening te verhogen. Hiervoor moet de waarde van uw woning en uw inkomen hoog genoeg zijn. Dit beoordelen we aan de hand van onder andere een recent taxatierapport en uw salarisgegevens. Wilt u precies weten welke gegevens u in uw situatie aan moet leveren? Neemt u dan contact op met uw private banker. 

   Belangrijk om te weten 

   • U verhoogt de lening met minimaal € 10.000.  
   • De waarde van uw woning staat in een nieuw taxatierapport van de taxateur. Aan het opstellen van een taxatierapport zijn kosten verbonden. Houdt u er rekening mee dat die kosten voor uw rekening komen.  
   • Als wij het goed vinden dat u de lening gaat verhogen, dan sturen wij u daarvoor een hypotheekaanbod. De verhouding tussen uw totale lening en de marktwaarde van uw woning kan daardoor veranderen. Hierdoor is het mogelijk dat u (een hogere) individuele risico-opslag op uw rente moet betalen. 
   • Wordt uw lening door de verhoging hoger dan het bedrag dat in de hypotheekakte staat? Dan moet u een nieuwe hypotheekakte ondertekenen bij de notaris.  

   Meer informatie 

   • Zie: Hoe vraag ik een hypotheeklening aan?
   • Neem contact op met uw private banker of met Client Services. Client Services is op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

    Contact
 • Rente
  • Wat zijn jullie hypotheektarieven?

   Op de pagina Tarieven Hypotheken vindt u onze actuele rentetarieven. 

   Korting op uw hypotheektarief 
   Als u vermogen bij Van Lanschot in Nederland aanhoudt, kunt u in aanmerking komen voor een korting op uw hypotheektarief. Wij noemen dit het Vermogensarrangement. Klanten van Van Lanschot Healthcare kunnen korting op het hypotheektarief krijgen via het Healthcare-arrangement. Ook als u duurzaam investeert in uw woning kunt u bij ons korting krijgen als u kiest voor de Van Lanschot Groenhypotheek.

   Meer informatie 

   Contact

  • Hoe kan ik de lasten van mijn hypotheek verlagen?

   U kunt de lasten van uw hypotheek bijvoorbeeld verlagen door: 

   • uw rente tussentijds te verlagen (door middel van rentemiddeling)  
   • een extra aflossing te doen. 

   Belangrijk om te weten 

   Bij ‘Meer informatie’ leest u hoe u extra kunt aflossen en hoe rentemiddeling werkt. 

   Het kan zijn dat u bij een tussentijdse verlaging van de rente of een extra aflossing een vergoeding aan ons verschuldigd bent. Uw private banker kan u daarover informeren. 

   Meer informatie 

   Contact

  • Wat is rentemiddeling?

   Met rentemiddeling kunt u mogelijk uw hypotheekrente en daardoor uw maandlasten verlagen.

   Stel: de rente die u nu betaalt is hoger dan de huidige rente en u wilt nu al voor een nieuwe lagere rente kiezen, terwijl uw huidige rentevastperiode nog loopt. Dat kan, maar daarmee breekt u het rentecontract open en betaalt u ons een vergoeding. Bij rentemiddeling betaalt u deze vergoeding niet in één keer, maar verspreid over de maanden tijdens de nieuwe rentevastperiode die u kiest. Dit doen we door het nieuwe rentepercentage dat u kiest te verhogen met een rentemiddelingsopslag.

   Belangrijk om te weten

   • Het verzoek tot rentemiddeling geeft u uiterlijk een maand van te voren schriftelijk aan ons door.
   • Voor rentemiddeling betaalt u ons eenmalig behandelingskosten. U vindt de actuele behandelingskosten op de pagina Tarieven hypotheken.
   • U kunt maximaal één keer per jaar gebruikmaken van de mogelijkheid tot rentemiddeling.
   • Rentemiddeling is alleen mogelijk als u uw rente omzet naar een vaste rentevorm.

   Meer informatie 

   • Lees de voorwaarden voor hypotheken bij Van Lanschot. 
   • Neem contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (+ 31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Welke renteopslag betaal ik als ik gebruikmaak van rentemiddeling?

   Hoe berekenen wij de rentemiddelingsopslag?

   1. De vergoeding die wij hebben berekend volgens de contante waarde methode, spreiden wij per maand uit over de nieuwe rentevastperiode.
   2. Vervolgens berekenen wij hierover het rentebedrag. Dit doen wij met het rentepercentage van de nieuwe rentevastperiode.
   3. De opnieuw berekende vergoedingsbedragen per maand tellen wij bij elkaar op. Op deze manier bepalen wij de totale vergoeding voor de nieuwe rentevastperiode.
   4. De totale vergoeding delen wij door het aantal jaren van de nieuwe rentevastperiode.
   5. Met de totale vergoeding per jaar berekenen wij de rentemiddelingsopslag.

   Voorbeeld
   Per 1 mei wilt u de rente van uw lening wijzigen naar een lagere rente van 5 jaar. Het actuele standaard rentepercentage van deze rentevastperiode is 2,35%. Het restant kredietbedrag is € 450.000 en de vergoeding die u meeneemt in de nieuwe rente is € 6.311,75.

   De berekening is als volgt.

   1. De vergoeding delen wij door het aantal maanden van de nieuwe rentevastperiode.
    € 6.311,75/60 = € 105,20 per maand aan vergoeding.
   2. Het actuele standaard rentepercentage delen wij door 12. 2,35%/12 = 0,1958% per maand.
   3. Daarna berekenen wij de rente over de vergoeding per maand met de volgende formule: vergoeding per maand x (1 + (actuele standaard rentepercentage per maand/100))x.
    Maand 1: Vergoeding per maand = € 105,20.
    Maand 2: € 105,20 x (1 + (0,1958/100))2 = € 105,61
    Maand 3: € 105,20 x (1 + (0,1958/100))3 = € 105,82
    Maand 4: € 105,20 x (1 + (0,1958/100))4 = € 106,03
    Etc.
    Maand 58: € 105,20 x (1 + (0,1958/100))58 = € 117,84
    Maand 59: € 105,20 x (1 + (0,1958/100))59 = € 118,07
    Maand 60: € 105,20 x (1 + (0,1958/100))60 = € 118,30
    Totale vergoeding = € 6.703,68

   Wij tellen alle vergoedingsbedragen inclusief rente bij elkaar op en delen dit bedrag door het aantal jaren van de nieuwe rentevastperiode. De totale vergoeding per jaar is € 6.703,48/5 jaar = € 1.340,70.

   1. De rentemiddelingsopslag berekenen wij door de totale vergoeding per jaar te delen door het restant kredietbedrag. € 1.340,70/€ 450.000 x 100 = 0,298% afgerond op 0,05% naar boven = 0,30%.
   2. De nieuwe hypotheekrente is dan 2,35% + 0,30% = 2,65% voor een rentevastperiode van 5 jaar.

   Belangrijk om te weten

   • Rentemiddeling is één keer per kalenderjaar toegestaan.
   • Rentemiddeling is alleen mogelijk als u de rente omzet naar een vaste rente.

   Meer informatie 

   • Lees de voorwaarden voor hypotheken bij Van Lanschot. 
   • Neem contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (+ 31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Waarom betaal ik een risico-opslag?

   U betaalt een risico-opslag bovenop het standaard rentepercentage als uw lening relatief hoog is ten opzichte van de waarde van uw woning. Wij noemen deze opslag ‘individuele risico-opslag’. De hoogte van de individuele risico-opslag is afhankelijk van de hoogte van uw lening ten opzichte van de marktwaarde van uw woning. Bij Van Lanschot betaalt u deze individuele risico-opslag als uw lening hoger is dan 65% van de marktwaarde van uw woning. 

   De marktwaarde van een woning is:  

   • de waarde die vermeld staat in het gevalideerde taxatierapport van de woning die u wilt kopen of verbouwen. 
   • de koop-/aanneemsom van uw nieuwbouwwoning, eventueel vermeerderd met de grondprijs, de bouwkosten, het meerwerk, de bouwrente of de aansluiting van nutsvoorzieningen.  

   Voorbeeldberekening risico-opslag 
   Stel, u koopt een woning van € 500.000. De koopprijs is de marktwaarde van de woning. U wilt een lening van € 400.000. U financiert daarmee 80% van de marktwaarde van uw woning. U kiest een rentelooptijd van vijf jaar. Het standaard rentepercentage is 3,85%. Uw individuele risico-opslag is in deze situatie 0,20%. Uw totale rentepercentage is dan 4,05% (het standaard rentepercentage van 3,85% verhoogd met de individuele risico-opslag van 0,20%).  

   Belangrijk om te weten 

   Op de pagina met hypotheektarieven vindt u de individuele risico-opslag die u betaalt op basis van de marktwaarde van uw woning. 

   Meer informatie 

   In onze hypotheekvoorwaarden leest u ook wat u moet doen als u de individuele risico-opslag wilt laten vervallen en over de rente-opslag die wij in rekening brengen bij een Aflossingsvrije hypotheek. 

   • Lees de voorwaarden voor hypotheken bij Van Lanschot. 
   • Neem contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (+ 31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Hoe hoog is de risico-opslag op de hypotheek voor mijn eigen woning?

   De hoogte van uw risico-opslag is afhankelijk van de hoogte van uw lening ten opzichte van de marktwaarde van uw woning.

   De hoogte van uw lening is het totaal van alle hypotheekleningen die u bij ons hebt. Hiervan mag u de dekkingswaarde van verpande levensverzekeringen, spaargeld of effecten aftrekken. 

   De marktwaarde van uw woning is de waarde die vermeld staat in het gevalideerde taxatierapport van de woning. 

   Voorbeeldberekening risico-opslag
   Stel: u koopt een woning met een marktwaarde van € 500.000. 

   Hoogte van uw hypotheeklening  ...% van de marktwaarde  Individuele risico-opslag 
    € 100.000  20%  geen
    € 330.000  66%  0,2%
    € 400.000  80%  0,2%
    € 430.000  86%  0,4%
    € 500.000  100%  0,4%

   Actuele risico-opslag
   Voor de actuele risico-opslag kijkt u op de pagina Hypotheken Tarieven.

   Meer informatie 

   • Lees de voorwaarden voor hypotheken bij Van Lanschot. 
   • Neem contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (+ 31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Kan ik mijn risico-opslag verlagen of laten vervallen?

   Ja, dat is mogelijk. Dat is afhankelijk van de hoogte van uw lening ten opzichte van de marktwaarde van uw woning (de waarde die vermeld staat in een gevalideerd taxatierapport). 
    
   Door aflossingen op uw lening of door een hogere waarde van uw verpande levensverzekering kan de lening – uitgedrukt als percentage van de marktwaarde van uw woning – verhoudingsgewijs lager geworden zijn. U kunt ons dan vragen om uw risico-opslag te verlagen of laten vervallen. 

   Wat moet u doen?

   1. U stuurt een verzoek naar het kantoor waar u bankiert. Dit kan per e-mail of brief. 
   2. Bij het verzoek voegt u een gevalideerd taxatierapport van uw woning. Dit rapport mag niet ouder zijn dan zes maanden.
   3. Als het mogelijk is om uw risico-opslag te laten vervallen of te verlagen, dan krijgt u van ons een nieuw betaaloverzicht op basis van de nieuwe rente zonder risico-opslag of met verlaagde risico-opslag.

   Belangrijk om te weten

   Voor het wijzigen van uw risico-opslag brengen we behandelingskosten in rekening. U betaalt per wijziging € 250.

   Meer informatie 

   • Lees de voorwaarden voor hypotheken bij Van Lanschot. 
   • Lees de tarieven voor hypotheken bij Van Lanschot.
   • Neem contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (+ 31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Waarom betaal ik nu een productopslag op de hypotheekrente en voorheen niet?

   Bij het afsluiten of continueren van een hypotheeklening maken wij een inschatting van de kans dat u de hypotheekschuld niet (helemaal) kunt terugbetalen. Hoe meer u leent ten opzichte van de marktwaarde van uw woning, hoe hoger dat risico.

   Risico-opslag
   Leent u meer dan 65% van de marktwaarde van uw woning? Dan valt uw hypotheek in een hogere risicoklasse. U betaalt dan een extra opslag op de standaardrente. We noemen deze opslag ‘individuele risico-opslag’. De hoogte van de individuele risico-opslag is afhankelijk van de hoogte van uw hypotheeklening ten opzichte van de marktwaarde van uw woning. 

   Productopslag 
   Hebt u een aflossingsvrije hypotheeklening? Dan betaalt u naast een eventuele individuele risico-opslag ook een productopslag van 0,2% bovenop de standaardrente. 

   Meer informatie 

   • Lees de voorwaarden voor hypotheken bij Van Lanschot. 
   • Neem contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (+ 31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Kunt u mij uitleggen hoe de vergoedingsrente wordt berekend?

   De berekening van de vergoedingsrente bestaat uit twee stappen:

   1. Eerst berekenen we rente-inkomsten die wij mislopen in de resterende rentevastperiode.
   2. Vervolgens maken we de misgelopen rente-inkomsten contant met behulp van de contante waarde-methode. Dat betekent dat we de actuele waarde (de waarde op dit moment) berekenen van alle toekomstige rentebedragen in de resterende rentevastperiode.

   Deze contante waarde betaalt u ons in één keer als vergoeding voor het openbreken van de rentevastperiode. De contante waarde is lager dan de optelsom van de afzonderlijke rentebedragen van de resterende rentevastperiode.

   Voorbeeld contante waardeberekening van een aflossingsvrije lening
   In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat de hele lening wordt afgelost. Hierbij gaan we uit van de volgende gegevens:

   • Bedrag van de lening € 500.000
   • Bedrag aflossing € 500.000
   • Standaard rentepercentage 5%
   • Resterende looptijd 3 jaar (36 maanden)
   • Vergelijkingsrente 4,5%
   • Vergoedingsvrij percentage op jaarbasis 20%. Het vergoedingsvrije bedrag bepalen we per leningdeel. Dit is in dit voorbeeld een bedrag van € 100.000.

   Het standaard rentepercentage is het rentepercentage dat wij met u hebben afgesproken, zonder persoonlijke opslagen en kortingen. Hebt u gebruikgemaakt van rentemiddeling en wilt u extra terugbetalen? Dan verhogen wij het standaard rentepercentage met de rentemiddelingsopslag.

   De vergelijkingsrente gebruiken we voor het bepalen van het verschil tussen de overeengekomen standaardrente en de actuele standaardrente. Voor het bepalen van de vergelijkingsrente kijken we naar de actuele standaard rentepercentages met een langere en kortere rentelooptijd die het dichtst bij de resterende rentelooptijd van uw lening liggen. De vergelijkingsrente is gelijk aan het hoogste actuele standaard rentepercentage van de dichtstbijzijnde rentelooptijden. Dit rentepercentage is zonder persoonlijke opslagen en/of kortingen. Het actuele standaard rentepercentage is het rentepercentage dat op het moment van aflossing bij ons geldt.

   De vergoeding berekenen wij met behulp van de contante waardemethode over het aflossingsbedrag van € 500.000 – vergoedingsvrije bedrag van € 100.000 = € 400.000.

   Stap 1: Berekenen misgelopen rente-inkomsten
   De misgelopen rente is het verschil tussen het overeengekomen standaard rentepercentage en de vergelijkingsrente. Dit is voor de lening uit het voorbeeld:

   Overeengekomen standaard rentepercentage (5%) – vergelijkingsrente (4,50%) = 0,50%.

   De misgelopen rente-inkomsten per maand berekenen we met de volgende formule:
   (Aflosbedrag– vergoedingsvrij bedrag) x (misgelopen rente / 12). Dit is voor de lening uit het voorbeeld:

   Aflosbedrag (€ 500.000) – vergoedingsvrij bedrag (€ 100.000) = € 400.000.

   De misgelopen rente-inkomsten per maand zijn € 400.000 x (0,50%/12) = € 166,6667. Voor de resterende looptijd van 36 maanden zijn de totaal misgelopen rente-inkomsten voor de bank:
   36 x € 166,6667 = € 6.000.

   Hebt u een lening met annuïteiten of een lineaire aflossing?
   De berekening is gelijk aan de berekening bij een aflossingsvrije lening. Maar in de berekening van de misgelopen rente-inkomsten trekken we iedere maand het bedrag van de aflossing uit de overeengekomen annuïteit of de overeengekomen lineaire aflossing af van het bedrag waarover we de vergoeding berekenen. Op basis van dit bedrag berekenen we het rentebedrag per maand met het overeengekomen standaard rentepercentage én met de vergelijkingsrente. Het verschil tussen die rentebedragen zijn de misgelopen rente-inkomsten per maand voor de bank. Deze berekening voeren we uit voor iedere maand van de resterende looptijd.

   Voorbeeldberekening misgelopen rente-inkomsten bij een lineaire lening

    

   Bedrag per maand waarover vergoeding wordt berekend

   Overeengekomen aflosbedrag per maand

   Rentebedrag o.b.v. overeengekomen standaardrente 5,00%

   Rentebedrag o.b.v. vergelijkingsrente 4,50%

   Misgelopen renteinkomsten per maand

   Maand 1

   € 400.000,00

   € 1.449,28

   € 1.666,67

   € 1.500,00

   € 166,67

   Maand 2

   € 398.550,72

   € 1.449,28

   € 1.660,63

   € 1.494,57

   € 166,06

   Etc.

    

    

    

    

    

   Maand 36

   € 349.275,36

   € 1.449,28

   € 1.455,31

   € 1.309,78

   € 145,53

   Stap 2: Contant maken van de misgelopen rente-inkomsten
   De misgelopen rente-inkomsten maken we contant omdat u de misgelopen rente-inkomsten in één keer betaalt in plaats van gespreid over de resterende looptijd. Hierdoor is de vergoeding die u betaalt lager.

   De uiteindelijke vergoeding stellen we vast door de misgelopen rente-inkomsten per maand contant te maken tegen de vergelijkingsrente met de volgende formule:

   Misgelopen rente-inkomsten per maand / (1 + vergelijkingsrente per maand)x.

   x = de maand is waarover de vergoeding wordt berekend.

   De misgelopen rente-inkomsten per maand zijn in dit voorbeeld € 166,6667 en de vergelijkingsrente per maand berekenen wij als volgt: 4,50% / 12 = 0,375%.

   De berekening voeren we net zo vaak uit als het aantal maanden van de resterende rentevastperiode.
   Maand 1: € 166,6667 / (1+ (0,375/100)1 = € 166,04
   Maand 2: € 166,6667 / (1+ (0,375/100)2 = € 165,42
   Etc.
   Maand 36: € 166,6667 / (1+ (0,375/100)36 = € 145,66

   Deze contant gemaakte vergoedingen per maand tellen we bij elkaar op. Hiermee komen we in dit voorbeeld op een te betalen vergoeding van € 5.602,82 (de misgelopen rente-inkomsten bedragen  € 6.000, zie stap 1).

   Belangrijk om te weten

   Het is mogelijk dat de daadwerkelijke vergoeding die u moet betalen hoger of lager is dan de berekende vergoeding in onze aflosbevestiging. Is de vergelijkingsrente op de dag van aflossing hoger dan die we hebben gebruikt in de berekening? Dan wordt de door u te betalen vergoeding lager. Is de actuele vergelijkingsrente lager? Dan wordt de vergoeding hoger.

   Meer informatie 

   • Lees de voorwaarden voor hypotheken bij Van Lanschot. 
   • Neem contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (+ 31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Wanneer moet ik voor mijn hypotheek kiezen voor een nieuwe rente of rentevastperiode?

   Wanneer krijg ik een nieuw voorstel?
   U krijgt drie maanden voordat uw rentevastperiode eindigt van ons een brief met daarin een voorstel met nieuwe hypotheektarieven voor uw hypotheeklening. U kunt tot uiterlijk twee weken voor de einddatum van uw rentevastperiode aan ons laten weten voor welke nieuwe hypotheektarieven u kiest.

   Wat gebeurt er als ik niet reageer op het voorstel?
   Als u niet reageert, verlengen wij uw hypotheek tegen dezelfde rentevastperiode. Voorbeeld: uw rentevastperiode was 10 jaar, dan zetten wij de rente van uw hypotheeklening weer voor een periode van 10 jaar vast. Wilt u dit niet? Reageert u dan uiterlijk twee weken voor het einde van de rentevastperiode op ons voorstel. 

   Wat is een rentevastperiode?
   De rentevastperiode is de periode dat uw rentepercentage vaststaat en dus niet verandert (bijvoorbeeld ‘10 jaar vast’). 

   Meer informatie 

   Neem contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (+ 31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Waarom krijg ik op het ene leningdeel korting uit het Vermogensarrangement en op het andere leningdeel niet?
   De korting van het Vermogensarrangement geldt alleen voor leningdelen waarvoor de rentelooptijd ná 2013 is ingegaan. In dat jaar hebben we namelijk het Vermogensarrangement geïntroduceerd. 

   Hebt u een leningdeel waarvan de rente vóór 2013 is ingegaan? Dan is op dat leningdeel het Vermogensarrangement nog niet van toepassing. Zodra u voor dit leningdeel moet kiezen voor een nieuwe rentelooptijd, krijgt dit leningdeel automatisch ook de korting uit het Vermogensarrangement. De korting is afhankelijk van het totale vermogen dat u bij Van Lanschot hebt ondergebracht.

   Belangrijk om te weten

   Elk kwartaal (op 15 december, 15 maart, 15 juni en 15 september) stellen wij de korting opnieuw vast. We berekenen dan het totale vermogen dat meetelt voor het bepalen van de korting. Vervolgens vergelijken wij het bedrag van uw vermogen met het totaalbedrag van uw leningen. 

   Meer informatie 

   Contact

  • Hoe is het rentetarief in het verlengingsvoorstel opgebouwd?

   Het rentetarief in het verlengingsvoorstel is opgebouwd uit het actuele standaard rentepercentage, eventueel verhoogd met een individuele risico-opslag en een productopslag.

   Meer over de risico-opslag leest u in Hoe hoog is mijn risico-opslag? Over de productopslag leest u in Waarom betaal ik een productopslag?

   Meer informatie 

   • Bekijk de actuele opslagen.
   • Lees de voorwaarden voor hypotheken bij Van Lanschot. 
   • Neem contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (+ 31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Wat is het Jaarlijks Kosten Percentage (JKP) van mijn hypotheeklening?

   Het Jaarlijks Kosten Percentage (JKP) is het bedrag dat u per jaar aan kosten betaalt, uitgedrukt als een percentage van uw lening. U vindt dit percentage terug in uw hypotheekofferte op het bijgevoegde informatieblad.

   Het bedrag bestaat uit de volgende kosten: 

   • Jaarlijkse kosten: de rentekosten die u betaalt over uw hypotheek.
   • Eenmalige kosten: kosten bij het afsluiten van uw hypotheek. Bijvoorbeeld voor taxatie, het afsluiten van de hypotheek, hypotheekadvies, de bankgarantie en de notaris.  
   • Terugkerende kosten: kosten die u betaalt voor producten naast uw hypotheek, zoals premies voor uw overlijdensrisico-, opstal-, werkeloosheid- en arbeidsongeschiktheidsverzekering.  

   Met het Jaarlijks Kosten Percentage kunt u de kosten van verschillende aanbieders vergelijken.  

   Voorbeeldberekening  

   Uitgangspunt jaarlijkse kosten: 

   • hoofdsom Aflossingsvrije hypotheek € 150.000 
   • looptijd 30 jaar 
   • nominale rente 3,015% 

   Uitgangspunt eenmalige kosten: 

   • taxatiekosten € 350 
   • hypotheekadvieskosten € 2.150
   • behandelingskosten € 850 

   Er zijn geen terugkerende kosten.

   Stap Berekening
    1. Bereken de jaarlijkse rentekosten.  3,015% van € 150.000 is € 4.521
    2. Tel de eenmalige kosten bij elkaar op.  € 350 plus € 2.150 plus € 850 is € 3.350
    3. Deel de kosten door de looptijd van de lening.  €3.350 /30 jaar is € 111,67 per jaar
    4. Er zijn geen terugkerende kosten bekend. Als die er wel zijn, rekent u de kosten per jaar uit.  
    5. Tel de jaarlijkse kosten bij elkaar op.  € 4.521 plus € 111,67 is € 4.632,67
    6. Het Jaarlijks Kosten Percentage is het bedrag dat u per jaar aan kosten betaalt als percentage van uw lening  € 4.632,67/ € 150.000 is afgerond 3,1%
    7. Jaarlijks Kosten Percentage  3,1%

   Meer informatie 

   • Lees de voorwaarden voor hypotheken bij Van Lanschot. 
   • Neem contact op met uw private banker of Client Services. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (+ 31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Wat is Euribor?

   Euribor is een afkorting van Euro Interbank Offered Rate. Het is het gemiddelde rentetarief waartegen een selectie van Europese banken elkaar kortlopende leningen verstrekt in euro's. Er bestaan Euribortarieven voor verschillende looptijden. Van Lanschot gebruikt voor kredieten het 3-maands Euribortarief met een minimum van 0%. De officiële Euribor-rentes worden één keer per werkdag vastgesteld en gepubliceerd in een aantal landelijke dagbladen.

   De beheerder van Euribor is EMMI. EMMI is een afkorting van European Money Markets Institute. Een Beheerder is verantwoordelijk voor het vaststellen en publiceren. 

   Belangrijk om te weten

   • Het Euribortarief kan ieder kwartaal stijgen of dalen. Hierdoor stijgen of dalen de rentelasten van een krediet met een Euribortarief. U loopt bij een gestegen Euribortarief het risico dat u de rentelasten minder gemakkelijk of niet meer kunt betalen.
   • Vanwege wettelijke verplichtingen worden rentes op vrij toegankelijke websites met een vertraging van 24 uur geüpdatet.

   Meer informatie 

   Contact

 • BKR
  • Waarom is mijn hypotheeklening nog geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie terwijl ik hem heb afgelost?
   Als u een lening heeft afgelost wordt er een einddatum genoteerd bij die lening in het register van het Bureau Krediet Registratie (BKR).  De gegevens van de afgeloste lening blijven vanaf dat moment nog vijf jaar zichtbaar. De partij die het register van het BKR raadpleegt, ziet dat u in het verleden een lening hebt gehad, en op welke datum u hebt afgelost.   

   Belangrijk om te weten 

   • Een hypotheeklening voor uw woning die fiscaal gekwalificeerd wordt als ‘eigen woning’, wordt niet geregistreerd bij het BKR. Alle hypotheekleningen die u aangaat voor overig onroerend goed (bijvoorbeeld een vakantiewoning of verhuurd onroerend goed) worden wel geregistreerd bij het BKR. 
   • Het BKR informeert aangesloten organisaties over kredieten met als doel het beperken van krediet- en betalingsrisico’s en het voorkomen van overkreditering en problematische schuldsituaties.  
   • Vóór het verstrekken of verhogen van een (hypotheek)lening vraagt Van Lanschot bij het BKR informatie op over eventuele uitstaande kredieten.  
   • Registratie bij het BKR kan gevolgen hebben voor een eventuele toekomstige financieringsaanvraag.
   • Als u van mening bent dat een lening bij Van Lanschot ten onrechte nog geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie omdat u deze al hebt afgelost, neemt u dan contact met ons op.  

   Meer informatie

   • Kijk op de website van het BKR.
   • Neem contact op met Client Services, op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

   Contact

  • Wordt mijn hypotheeklening bij het Bureau Krediet Registratie geregistreerd?

   Een hypotheeklening die u afgesloten hebt voor uw woning die fiscaal gekwalificeerd wordt als ‘eigen woning’, wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).  

   Alle hypotheekleningen die u aangaat voor overig onroerend goed (bijvoorbeeld een vakantiewoning of verhuurd onroerend goed) worden wél geregistreerd bij het BKR.  

   Wij zijn daarnaast verplicht om eventuele achterstanden in betalingsverplichtingen te melden bij het BKR. Dit geldt ook voor hypotheekleningen die u afgesloten hebt voor uw eigen woning.  

   Belangrijk om te weten 

   • Het BKR informeert aangesloten organisaties over kredieten met als doel het beperken van krediet- en betalingsrisico’s en het voorkomen van overcreditering en problematische schuldsituaties.  
   • Vóór het verstrekken of verhogen van een (hypotheek)lening vraagt Van Lanschot bij het BKR informatie op over eventuele uitstaande kredieten.  
   • Registratie bij het BKR kan gevolgen hebben voor een eventuele toekomstige financieringsaanvraag. 

   Meer informatie

   • Kijk op de website van het BKR.
   • Neem contact op met Client Services, op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

   Contact

Mijn Van Lanschot
Categorie
 • Persoonlijk
 • Gebruiken
  • Hoe pas ik een geagendeerde of periodieke overboeking aan in Mijn Van Lanschot?

   Een geagendeerde of periodieke overboeking past u als volgt aan: 

   • log in bij Mijn Van Lanschot
   • kies voor ‘Overboeken’ en daarna voor ‘Geagendeerde overboekingen’
   • selecteer de gewenste periodieke of geagendeerde overboeking
   • klik op de boeking. U krijgt nu de mogelijkheid deze te ‘wijzigen’.

   Belangrijk om te weten 

   U kunt het rekeningnummer van de begunstigde of het rekeningnummer waar de boeking van af wordt geschreven niet wijzigen. Wanneer u dit wel wilt veranderen, kunt u de huidige boeking afkeuren en raden we aan de boeking opnieuw in te voeren. 

   Meer informatie

   Hebt u hulp nodig? Neem dan contact op met Client Services. Wij zijn op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Kan ik rekeningen van mijn kind of een andere rekeninghouder toevoegen in Mijn Van Lanschot?

   Dat is mogelijk. Rekeningen die op naam staan van uw kind of van een andere rekeninghouder dan uzelf, kunt u laten toevoegen aan uw Online Bankieren-overeenkomst. U hebt hiervoor dan wel toestemming nodig van de betreffende rekeninghouder(s). Deze toestemming wordt verkregen door medeondertekening van uw wijzigingsaanvraag voor Online Bankieren.

   Neem voor meer informatie contact op met Client Services. Wij zijn op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Waar vind ik mijn saldo?

   In Mijn Van Lanschot kunt u het actuele saldo en de geboekte transacties raadplegen. Dit doet u als volgt:  

   • log in op Mijn Van Lanschot 
   • uw rekeningoverzicht verschijnt meteen. Daarin ziet u de meest actuele saldi van uw rekeningen. 

   Belangrijk om te weten 

   Is een specifieke rekening niet zichtbaar, maar wilt u deze wel zien in Mijn Van Lanschot? Neem voor de mogelijkheden contact op met uw adviseur of met Client Services. 

   Wilt u uw saldo weten en maakt u geen gebruik van Mijn Van Lanschot? Neem dan contact op met Client Services.  

   Client Services is bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland) op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur.

   Contact

  • Welke bestandsformaten (import en export) zijn er in Mijn Van Lanschot?

   Formaten voor import betaalbestanden

   1. SEPA
   Voor SEPA Credit Transfers gebruikt u het XML-formaat PAIN.001 en voor SEPA Direct Debits gebruikt u PAIN.008. De specificaties van PAIN vindt u hieronder (download 1.1 t/m 1.4).

   Overige
   Voor buitenlandse betalingen wordt gebruikgemaakt van het BTL91-formaat. Dit bestand wordt alleen gebruikt voor betalingen buiten Europa of betalingen in vreemde valuta.

   2. Formaten voor export rekeninginformatie

   De SEPA-betalingen en -ontvangsten vindt u op uw rekeningafschrift. Als u echter uw rekeningafschrift elektronisch inleest in uw financiële software, bijvoorbeeld in de vorm van een .CSV-bestand of een MT940-bestand, moet uw software hiervoor geschikt zijn. Van Lanschot biedt u de mogelijkheid om uw mutaties te exporteren naar CAMT.053 en MT940 SEPA. De specificaties hiervoor vindt u hieronder (download 2.1 t/m 2.3).

   Naast de MT940-SEPA zijn tijdelijk ook nog de varianten MT940 FvL en MT940 CE beschikbaar.

   3. Diverse tekstformaten

   Onder deze tekst-exportformaten worden naast CSV SEPA ook nog “oude” exportformaten ondersteund, die op termijn komen te vervallen. Dit zijn formaten die geen ondersteuning bieden aan IBANs. Over de termijn waarop deze komen te vervallen informeren wij u tijdig via Mijn Van Lanschot. U kunt de specificaties van de tekstformaten hieronder downloaden (download 3.1.).

   Meer informatie

   Neem contact op met Client Services. Client Services is bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland) op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur. 

   Contact

  • Welke browser moet ik gebruiken voor Mijn Van Lanschot?

   De vereiste versies voor besturingssysteem en browser vindt u op de pagina Systeemvereisten.

  • Hoe boek ik geld over naar een ander land dan Nederland in Mijn Van Lanschot?

   In Mijn Van Lanschot staat standaard alleen Nederland open als land waarbinnen u kunt overboeken. U kunt u zelf een ander land toevoegen. Dat doet u als volgt: 

   • log in op Mijn Van Lanschot 
   • kies de rekening waarvan u de boeking wilt doen en selecteer daar ‘Meer’ en ‘Beheren’  
   • het instellingen-menu verschijnt: kies voor ‘Landen’  
   • in het venster dat nu zichtbaar wordt, selecteert u het land waarnaar u geld wilt overboeken 
   • bevestig dit met uw Login App of Digipas.  

   Belangrijk om te weten 

   Na het bevestigen van de wijziging met uw Login App of Digipas duurt het om veiligheidsredenen altijd één uur voordat de instellingen actief zijn. 

   Meer informatie

   Hebt u hulp nodig? Neem dan contact op met Client Services. Wij zijn op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

  • Hoe kan ik een incasso terugboeken?

   U kunt zelf een incasso terugboeken (storneren) via Mijn Van Lanschot of u kunt contact opnemen met Client Services om een incasso terug te laten boeken.

   U kunt opdracht geven voor het terugboeken van de incasso tot uiterlijk 56 dagen na incassodatum.

   Zelf een incasso terugboeken doet u als volgt:

   • log in bij Mijn Van Lanschot 
   • kies voor uw betaalrekening door op de betreffende rekening te klikken
   • kies vervolgens voor ‘Meer’ en ‘Beheren’
   • kies daarna voor ‘Mutaties’ 
   • wanneer u op een incasso klikt, kunt u deze afkeuren

   Belangrijk om te weten

   U kunt niet alle incasso’s terug laten boeken. Een incasso van International Card Services (Van Lanschot Creditcard Gold) kan niet worden teruggeboekt. Ook SEPA-incasso Zakelijk kunt u niet terugboeken.

   Meer informatie

   Neem dan contact op met Client Services. Client Services is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via 0800 1737 (vanuit het buitenland +31 73 687 18 97).  

   Contact

  • Hoe pas ik de transactielimiet aan om een groot bedrag te betalen in Mijn Van Lanschot?

   Vanaf een particuliere of zakelijke betaalrekening kunt u standaard geld overboeken tot een maximumbedrag. U kunt een andere limiet instellen dan deze standaard transactielimiet. Dat doet u als volgt: 

   • log in op Mijn Van Lanschot  
   • kies de rekening waarvan u de boeking wilt doen en selecteer daar ‘Meer’ en ‘Beheren’   
   • het instellingen-menu verschijnt: kies voor ‘Limieten’   
   • in het venster dat nu zichtbaar wordt, kunt u de transactielimiet aanpassen  
   • bevestig het ingevoerde bedrag met uw Login App of Digipas. 

   Belangrijk om te weten  

   • Na het bevestigen van de wijziging met uw Login App of Digipas duurt het om veiligheidsredenen één uur voordat de instellingen actief zijn.  
   • De aanpassing is maximaal een jaar geldig.

   Meer informatie

   Hebt u hulp nodig bij het aanpassen van de limiet? Neem dan contact op met Client Services. Wij zijn op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). 

   Contact

 • Veiligheid
  • Ik heb een verdacht bericht ontvangen uit naam van Van Lanschot. Weten jullie daar al van?

   Hebt u een e-mail, sms of ander bericht ontvangen met een verdachte inhoud? Mail dit naar valse-email@vanlanschot.com. U helpt ons hiermee de schade van phishing* te beperken. 

   Wat doet Van Lanschot met uw melding?
   Om phishing tegen te gaan proberen wij phishingmails, -sms-berichten en -websites te traceren en de sites zo snel mogelijk uit de lucht te (laten) halen. We doen er alles aan om klanten zo goed mogelijk te informeren en waarschuwen.

   Belangrijk om te weten

   Hebt u persoonlijke gegevens achtergelaten op een verdachte website of denkt u slachtoffer te zijn geworden van phishing? Neemt u dan contact op met uw adviseur of Van Lanschot Client Services. Deze afdeling is op werkdagen van 08.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

   Contact

   * Phishing is de verzamelnaam voor alle digitale activiteiten waarmee criminelen u proberen persoonlijke informatie te ontfutselen. Met deze informatie kunnen zij fraude met internetbankieren, pinpassen, creditcards of uw identiteit plegen. Lees hoe u phishing kunt herkennen en wat u ertegen kunt doen.

  • Ik ben slachtoffer van phishing of cybercrime, wat moet ik doen?

   Hebt u persoonlijke gegevens gegeven aan een phisher*? Neem dan contact op met uw adviseur of Van Lanschot Client Services, telefoon 0800-1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland). Doe dit ook als u vragen of twijfels hebt bij een ontvangen e-mail of telefoontje.

   Contact

   * Phishing is de verzamelnaam voor alle digitale activiteiten waarmee criminelen u proberen persoonlijke informatie te ontfutselen. Met deze informatie kunnen zij fraude met internetbankieren, pinpassen, creditcards of uw identiteit plegen. Lees hoe u phishing kunt herkennen en wat u ertegen kunt doen.

Digipas
Categorie
 • Vragen over Digipas
  • Hoe kan ik mijn Digipas vervangen?

   Werkt uw Digipas niet goed? Neem dan contact op met Van Lanschot Client Services, telefoon 0800-1737 (vanuit het buitenland +31 73 687 18 97), elke werkdag bereikbaar van 08:30 tot 21:00 uur.

   Contact

   Gemakkelijk inloggen op Mijn Van Lanschot
   Tegenwoordig kunt u ook gebruikmaken van de Van Lanschot Login App. Het voordeel van de app is dat u overal veilig en makkelijk inlogt via uw smartphone of tablet bij Mijn Van Lanschot. U hebt dan geen Digipas meer nodig om uw rekeningen in te zien of een betaalopdracht te doen. Hieronder leest u waar u de Login App downloadt. Om de app te installeren hebt u nog één keer uw Digipas nodig.

  • Wat is mijn digipasnummer?

   Het nummer van uw Digipas vindt u achter op uw Digipas.

   Contact

  • Mijn Digipas toont ‘Fail 1’ / ‘Fail 2’ / ‘Fail 3’
   FAIL 1 OF FAIL 2

   U hebt eenmaal of tweemaal achter elkaar een pincode ingetoetst die niet bij deze Digipas hoort. Druk op de ► knop van uw Digipas om opnieuw de pincode in te toetsen.

   LOCK FAIL 3

   U hebt driemaal achter elkaar een verkeerde pincode ingetoetst. Als gevolg daarvan is uw Digipas geblokkeerd. Om weer gebruik te kunnen maken van Mijn Van Lanschot dient u contact op te nemen met Van Lanschot Client Services, telefoon 0800-1737 (vanuit het buitenland +31 73 687 18 97).

   Contact

  • Mijn Digipas is gestolen of vermist. Wat moet ik doen?

   Bij diefstal, verlies of misbruik van de Digipas en/of pincode dient u zo snel mogelijk contact op te nemen met Van Lanschot Client Services, telefoon 0800-1737 (vanuit het buitenland +31 73 687 18 97).

   Contact

   Tegenwoordig kunt u ook gebruikmaken van de Van Lanschot Login App. Het voordeel van de app is dat u overal veilig en makkelijk inlogt via uw smartphone of tablet bij Mijn Van Lanschot. U hebt dan geen Digipas meer nodig om uw rekeningen in te zien of een betaalopdracht te doen. Hieronder leest u waar u de Login App downloadt. Om de app te installeren hebt u nog één keer uw Digipas nodig. Hebt u hierbij hulp nodig? Dan helpt Van Lanschot Client Services u graag.

  • Mijn Digipas is geblokkeerd. Wat moet ik doen?

   Wij kunnen uw Digipas deblokkeren. Neem daarvoor contact op met onze afdeling Client Services op 0800-1737 (vanuit het buitenland +31 73 687 1897). Wij verzoeken u uw Digipas bij de hand te houden.

   Contact

Login App
Categorie
 • Registratie
  • Ik heb een digipas. Hoe kan ik de Login App registreren?

   Met uw Digipas registreert u de Login App op uw smartphone of tablet als volgt:

   1. Download de Login App in de App Store of Google Play.
   2. Open de Login App en ga naar Instellingen.
   3. Tik op ‘Digipas’. 
   4. Vul uw gebruikersnaam in. Deze hebt u per e-mail van ons gekregen.
   5. Vul uw digipasnummer in. Dit staat achterop uw digipas.
   6. Volg de stappen met uw digipas en vul de responsecode in op de app.
   7. Volg nogmaals de stappen en vul de responsecode in op de app.
   8. Op uw smartphone of tablet krijgt u nu de mogelijkheid om een 5-cijferige pincode in te voeren. Klik hierna op ‘OK’. 
   9. De registratie is klaar. U kunt nu inloggen bij Mijn Van Lanschot met de Login App.

   Meer informatie 

   Hebt u hulp nodig? Neem dan contact op met Client Services. U bereikt Client Services op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

   Contact
 • Gebruik
  • Ik weet mijn gebruikersnaam van de Login App niet meer. Wat moet ik doen?

   Uw gebruikersnaam kunt u opvragen bij Client Services via telefoonnummer 0800 1737 (vanuit het buitenland +3173 687 18 97) op werkdagen van 08.30 tot 21.00 uur. 

   Wij sturen uw gebruikersnaam - die bestaat uit een letter en zeven cijfers - per e-mail naar u toe.

   Contact

  • Hoe wijzig ik mijn pincode van de Login App?

   U kunt uw pincode van de Login App als volgt wijzigen:

   1. Open de Login App
   2. Klik op Instellingen
   3. Klik op ‘Wijzigen pincode’
   4. Vul uw huidige pincode in
   5. Vul uw nieuwe pincode in en bevestig deze
   6. Klik op ‘Ok’

   Meer informatie 

   Hebt u hulp nodig? Neem dan contact op met Client Services. U bereikt Client Services op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

   Contact
  • Ik ben mijn pincode van de Login App vergeten. Wat moet ik doen?

   Als u uw pincode bent vergeten, kunt u de Login App niet meer gebruiken. U moet de app dan opnieuw registreren op hetzelfde toestel. Dit doet u als volgt:

   1. Open de Login App
   2. Klik op Instellingen 
   3. Klik op 'Account verwijderen'
   4. Hebt u nog een actieve Login App op een ander toestel of hebt u nog een Digipas? Dan dient u de app opnieuw te registreren.
   5. Hebt u geen actieve Login App op een ander toestel en hebt u geen Digipas? Dan sturen wij u een nieuwe kleurcode om de Login App te registreren. Neem hiervoor contact op met Client Services op nummer 0800-1737 (vanuit het buitenland +31 73 687 1897).

   Als u een verkeerde pincode hebt gebruikt, geeft de app dat aan met het aantal pogingen dat nog resteert. Als u het maximale aantal pogingen hebt gebruikt, wordt de registratie automatisch opgeheven. U moet de Login App dan opnieuw registeren. Zie hiervoor punt 4 en 5.

   Meer informatie 

   Hebt u hulp nodig? Neem dan contact op met Client Services. U bereikt Client Services op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

   Contact
  • Hoe stel ik vingerafdrukherkenning of Face ID in voor de Login App?

   Hebt u 'vingerafdruk' of Face ID ingesteld op uw smartphone of tablet? Dan kunt u dit ook voor de Login App instellen. Dit doet u als volgt:

   1. Open de Login App
   2. Klik op Instellingen
   3. Klik op ‘Gebruik Vingerafdruk’ of 'Gebruik Face ID'
   4. Volg de stappen in de app

   Meer informatie 

   Hebt u hulp nodig? Neem dan contact op met Client Services. U bereikt Client Services op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

   Contact
  • Wat moet ik doen met de Login App als ik een ander toestel ga gebruiken?

   Afhankelijk van uw situatie, zijn er drie manieren waarop u de Login App kunt installeren op uw nieuwe smartphone of tablet.  

   U hebt uw oude toestel niet meer, maar kunt wel inloggen met uw Digipas

   1. Download de Login App in de App Store of Google Play op uw nieuwe toestel.
   2. Open de Login App.
   3. Tik bij Instellingen op ‘Digipas’. 
   4. Vul uw gebruikersnaam in. Deze hebt u per e-mail van ons gekregen.
   5. Vul uw digipasnummer in. Dit staat achter op uw digipas.
   6. Volg de stappen met uw digipas en vul de responsecode in op de app.
   7. Volg nogmaals de stappen en vul de responsecode in op de app.
   8. Op uw smartphone of tablet krijgt u nu de mogelijkheid om een 5-cijferige pincode in te voeren.
   9. Klik hierna op ‘OK’. 
   U hebt uw oude toestel niet meer, en u hebt geen Digipas

   Neem contact op met Client Services. Wij sturen u dan binnen drie werkdagen per post een nieuwe kleurcode waarmee u de Login App kunt installeren. 

   Zodra u de kleurcode hebt ontvangen, volgt u deze stappen:

   1. Download de Login App in de App Store of Google Play op uw nieuwe toestel. 
   2. Open de Login App en tik op “Brief met kleurcode”.
   3. Vul uw gebruikersnaam in. Deze hebt u per e-mail van ons gekregen.
   4. Scan de kleurcode uit de brief.
   5. Kies een 5-cijferige pincode.
   6. Bevestig de 5-cijferige pincode.
   U hebt uw oude toestel nog
   1. Download de Login App in de App Store of Google Play op uw nieuwe toestel. 
   2. Open de Login App op uw nieuwe toestel.
   3. Tik bij Instellingen op ‘Actieve Login app’.
   4. Vul uw gebruiksnaam in.
   5. U krijgt een kleurcode te zien. Scan deze code met de Login App op uw oude toestel.
   6. U krijgt een 8-cijferige signeercode te zien op uw oude toestel. 
   7. Vul deze 8-cijferige code in op uw nieuwe toestel.
   8. Scan nogmaals de kleurcode met uw oude toestel. Er verschijnt nu de opmerking ‘controleer samenvatting’. Tik op ‘ondertekenen’.
   9. Vul de nieuwe signeercode in op uw nieuwe toestel.
   10. Op uw nieuwe toestel krijgt u nu de mogelijkheid om een 5-cijferige pincode in te voeren. Klik hierna op ‘OK’. 

   Meer informatie 

   Hebt u hulp nodig? Neem dan contact op met Client Services. U bereikt Client Services op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

   Contact
  • Waar kan ik zien welke Van Lanschot apps ik geregistreerd heb?

   In Mijn Van Lanschot kunt u een overzicht opvragen van alle geregistreerde apps onder uw gebruikersnaam.

   Hiervoor gaat u, nadat u bent ingelogd in Mijn Van Lanschot, in het menu naar 'Zelf Regelen'. Daarna klikt u rechtsboven op 'Registraties beheren'. Op deze pagina ziet u een overzicht van alle geregistreerde apps.

   Meer informatie 

   Hebt u hulp nodig? Neem dan contact op met Client Services. U bereikt Client Services op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

   Contact
  • Hoe kan ik een registratie van de Login App opheffen?

   U kunt de registratie van de Login App opheffen in Mijn Van Lanschot. 

   1. Log in bij Mijn Van Lanschot.
   2. Klik helemaal onder aan de pagina op ‘Appregistratie.  
   3. In het overzicht ‘Geregistreerde apps’ -> ‘Registraties beheren’ kunt u de registratie opheffen. 
   Hebt u geen toegang tot Mijn Van Lanschot? Wij helpen u graag verder. Neem op werkdagen van 08.30 tot 21.00 uur contact met ons op via 0800-1737 (vanuit het buitenland +31 73 687 18 97).

   Contact

 • Veiligheid
  • Mijn smartphone/tablet met Login App is gestolen of verloren. Wat moet ik doen?

   U kunt de registratie van de Login App opheffen in Mijn Van Lanschot. Dit gaat als volgt:

   1. Log in bij Mijn Van Lanschot 
   2. Kies helemaal onderaan het onderdeel ‘App registratie’. 
   3. Klik op ‘Registraties Beheren’ 
   4. Hier kunt u de geregistreerde Login App verwijderen. De werking van de Login App wordt nu geblokkeerd op het gekozen toestel.

   Hebt u geen toegang tot Mijn Van Lanschot? Dan kunt u op werkdagen van 08.30 tot 21.00 uur contact met ons opnemen via 0800-1737 (vanuit het buitenland +3173 687 18 97).

   Contact

Webber
Categorie
 • Vragen over Webber
  • Inloggen met de Webber is gestopt per 1 maart 2019. Wat moet ik doen?
   Sinds 1 maart 2019 kunt u niet meer inloggen met een Webber. In plaats daarvan kunt u inloggen met de Login App of uw Digipas. Geen Login App? Lees hoe u de app kunt downloaden en registreren.
  • Ik heb een Digipas gekregen ter vervanging van de Webber. Hoe activeer ik hem?
   1. In Mijn Van Lanschot staat een bericht over uw Digipas voor u klaar. Open het bericht en haal uw gebruikersgegevens op. Uw Digipas is dan vóór het einde van de volgende werkdag actief.
   2. Daarna kunt u de Digipas personaliseren. Houd het bericht in Mijn Van Lanschot bij de hand:
   • Zet de Digipas aan met het pijltje.
   • Toets de initiële pincode in (zie Stap 1 in het bericht in Mijn Van Lanschot: Ophalen gebruikersgegevens). Op het scherm van de Digipas verschijnt de tekst ‘New Pin’.
   • Voer nu uw eigen pincode in. Deze moet bestaan uit vijf cijfers.
   • Op het scherm van de Digipas staat nu ‘Pin Conf’. Voer uw eigen pincode nogmaals in ter bevestiging. Dit is voortaan de pincode waarmee u de Digipas activeert.

   U kunt nu inloggen met uw Digipas.

Sparen
Categorie
 • Overmaken
  • Hoe koppel ik een andere betaalrekening aan mijn spaarrekening?

   U kunt de te koppelen rekening telefonisch of per e-mail doorgeven aan uw private banker of aan Client Services

   Belangrijk om te weten

   • Aan een Spaar & DepositoRekening zijn altijd één of meer betaalrekeningen gekoppeld. Dat kunnen rekeningen zijn bij Van Lanschot of bij een andere bank. 
   • De tenaamstelling van de gekoppelde betaalrekening moet hetzelfde zijn als de tenaamstelling van uw spaarrekening bij Van Lanschot. Een uitzondering hierop vormt een spaarrekening voor minderjarigen. Staat de spaarrekening op naam van een minderjarige, dan mag de gekoppelde betaalrekening op naam staan van de wettelijke vertegenwoordiger(s).
   • Wilt u een betaalrekening bij een andere bank dan Van Lanschot aan uw spaarrekening koppelen? Dan vragen we u ons ter controle een afschrift van die betaalrekening te sturen. E-mail een schermafdruk naar Client Services (vanlanschot@vanlanschot.com) of stuur een kopie of een origineel afschrift per post naar: 

    Van Lanschot NV
    Antwoordnummer 289
    5200 VB ’s-Hertogenbosch

   Meer informatie

  • Hoe koppel ik een betaalrekening van een andere bank aan mijn spaarrekening?

   U kunt een betaalrekening bij een andere bank koppelen aan uw spaarrekening (de Spaar & DepositoRekening). U kunt het verzoek om de rekening te koppelen telefonisch of per e-mail doorgeven aan uw private banker of aan Client Services.

   Belangrijk om te weten

   • De tenaamstelling van uw betaalrekening bij de andere bank moet hetzelfde zijn als de tenaamstelling van uw spaarrekening bij Van Lanschot. Een uitzondering hierop vormt een spaarrekening voor minderjarigen. Is de spaarrekening voor een minderjarige, dan mag de betaalrekening op naam staan van de wettelijke vertegenwoordiger(s).
   • Ter controle vragen we u om ons een afschrift van de betaalrekening te sturen. E-mail een schermafdruk naar Client Services (vanlanschot@vanlanschot.com) of stuur een origineel afschrift per post naar: 

    Van Lanschot NV
    Antwoordnummer 289
    5200 VB ’s-Hertogenbosch

   • U kunt meerdere betaalrekeningen koppelen aan een spaarrekening bij Van Lanschot.

   Meer informatie

  • Hoe maak ik geld over van en naar mijn spaarrekening?
   Geld overmaken vanaf uw spaarrekening 

   U logt in bij Mijn Van Lanschot. Het bedrag maakt u over vanaf uw Spaar & DepositoRekening naar een betaalrekening die aan deze spaarrekening is gekoppeld.  

   Hebt u geen Mijn Van Lanschot? Dan kunt u ons telefonisch of schriftelijk een opdracht geven om geld over te maken.  

   Geld overmaken naar uw spaarrekening  

   U kunt zelf geld overmaken naar uw Spaar & DepositoRekening vanaf elke betaalrekening bij Van Lanschot of bij een andere bank. U kunt geld overmaken via internetbankieren of met een overschrijfformulier van uw betaalrekening.  

   Ook iemand anders kan rechtstreeks geld overmaken van zijn eigen betaalrekening naar uw Spaar & DepositoRekening. 

   Meer informatie
  • Kan ik automatisch periodiek sparen?

   Ja, u kunt periodiek een vast bedrag sparen op uw Spaar & DepositoRekening.  

   Via Mijn Van Lanschot
   Hebt u een betaalrekening bij Van Lanschot aan uw Spaar & Depositorekening gekoppeld en gebruikt u Mijn Van Lanschot? Dan voert u zelf in Mijn Van Lanschot in hoeveel u wilt sparen en wanneer het bedrag wordt overgemaakt.  

   Telefonisch of schriftelijk
   Hebt u geen Mijn Van Lanschot? Dan kunt u ons telefonisch of schriftelijk een opdracht voor periodiek sparen geven.  

   Via een andere bank
   Hebt u een betaalrekening bij een andere bank gekoppeld aan uw Spaar & DepositoRekening? Dan kunt u via deze bank een periodieke spaaropdracht geven.

   Meer informatie 

   Hebt u hulp nodig? Neem dan contact op met Client Services. U bereikt Client Services op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

   Contact

  • Kan ik rechtstreeks geld opnemen van mijn spaarrekening?
   Nee, het is niet mogelijk om rechtstreeks geld op te nemen van uw Spaar & DepositoRekening. Als u geld van uw spaarrekening wilt opnemen, maakt u het eerst over naar de betaalrekening die aan uw Spaar & DepositoRekening is gekoppeld. U kunt het geld dan opnemen van deze betaalrekening. 

   Overboeken doet u via Mijn Van Lanschot. Hebt u geen toegang tot Mijn Van Lanschot? Dan kunt u ons telefonisch of schriftelijk een opdracht geven om geld over te maken.
     

   Belangrijk om te weten 

   • Van het spaargedeelte van de Spaar & DepositoRekening kunt u – via de betaalrekening - altijd uw spaargeld opnemen. Het geld van een deposito kunt u pas opnemen na afloop van de looptijd. 
   • Er kunnen meerdere betaalrekeningen, zowel bij Van Lanschot als bij andere banken, gekoppeld zijn aan uw Spaar & DepositoRekening. 

   Meer informatie

 • Rente

Verzekeren
Categorie
Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hebt u een vraag over Van Lanschot? Misschien is deze al eerder gesteld. Kijk daarvoor in de lijst hieronder. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.
Veelgestelde vragen
 • Waarom krijg ik een melding over een 10%-waardedaling van mijn portefeuille?

  In deze roerige tijden kunt u als klant mogelijk een bericht van ons ontvangen over de waardedaling van 10% (of een veelvoud daarvan) van uw vermogensbeheer- of beleggingsadviesportefeuille. Bij de dienstverlening Beleggingsadvies Specifiek en  Zelf beleggen krijgt u een bericht van ons bij een 10%-waardedaling (of een veelvoud daarvan) bij een optie en turbobelegging.

  De berichtgeving gaat via een automatisch gegenereerde e-mail die wij verplicht zijn te sturen in het kader van wet- en regelgeving. Dit is vastgelegd in de richtlijn ‘MiFID II’, die mede ten doel heeft beleggers te beschermen en tijdig te informeren over het waardeverloop.  Wij vinden het belangrijk u in dergelijke turbulente marksituaties op de hoogte te houden, zodat u eventueel contact kunt opnemen met uw adviseur of private banker om stappen te ondernemen. 

  Dienstverlening bij Vermogensbeheer en Beleggingsadvies
  Via een e-mail brengen wij u op de hoogte als uw portefeuille met 10% of meer is gedaald ten opzichte van de waarde aan het einde van het voorgaande kwartaal (startwaarde). In het bericht noemen we ook de peildatum. Dit is de datum waarop uw portefeuille met 10% of meer is gedaald. Als uw portefeuille in hetzelfde kwartaal nog verder daalt ten opzichte van de startwaarde, dan ontvangt u bij elke volgende 10%-daling opnieuw een bericht. U ontvangt dit bericht op de dag na de peildatum. 

  Dienstverlening bij Beleggingsadvies specifiek en Zelf beleggen
  Via een e-mail berichten wij u als een beleggingsproduct (optie of turbo) met 10% of meer is gedaald. De 10%-daling meten we ten opzichte van de initiële waarde van de belegging op het moment van aankoop of - als de aankoop in een vorige rapportageperiode plaatsvond - de slotkoers aan het einde van het vorige kwartaal (startwaarde).

  Meer informatie

  Uw private banker of beleggingsspecialist helpt u graag verder. 

 • Ik heb een verdacht bericht ontvangen uit naam van Van Lanschot. Weten jullie daar al van?

  Hebt u een e-mail, sms of ander bericht ontvangen met een verdachte inhoud? Mail dit naar valse-email@vanlanschot.com. U helpt ons hiermee de schade van phishing* te beperken. 

  Wat doet Van Lanschot met uw melding?
  Om phishing tegen te gaan proberen wij phishingmails, -sms-berichten en -websites te traceren en de sites zo snel mogelijk uit de lucht te (laten) halen. We doen er alles aan om klanten zo goed mogelijk te informeren en waarschuwen.

  Belangrijk om te weten

  Hebt u persoonlijke gegevens achtergelaten op een verdachte website of denkt u slachtoffer te zijn geworden van phishing? Neemt u dan contact op met uw adviseur of Van Lanschot Client Services. Deze afdeling is op werkdagen van 08.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 1737 (+31 73 687 18 97 vanuit het buitenland).

  Contact

  * Phishing is de verzamelnaam voor alle digitale activiteiten waarmee criminelen u proberen persoonlijke informatie te ontfutselen. Met deze informatie kunnen zij fraude met internetbankieren, pinpassen, creditcards of uw identiteit plegen. Lees hoe u phishing kunt herkennen en wat u ertegen kunt doen.

 • Welke apps heeft Van Lanschot?
  Momenteel zijn de volgende apps beschikbaar:

  Van Lanschot Betalen App 

    Icoon Van Lanschot Betalen App
  • Met de Betalen App hebt u altijd direct toegang tot uw betaal-, spaar- en effectenrekeningen. U kunt met de app het saldo en de transacties op uw rekeningen bekijken en (geagendeerde) overboekingen doen.
  • De Betalen App is beschikbaar in de Apple App Store en de Google Play Store.
  • Meer informatie over de app vindt u in deze Veelgestelde vragen onder Betalen (in het menu) en vervolgens onder het kopje Betalen App.

  Van Lanschot Login App 

   Icoon Van Lanschot Login App
  • De Login App is een eenvoudige en veilige manier om via uw smartphone of tablet in te loggen op Mijn Van Lanschot. Daarnaast kunt u met de Login App een betaling ondertekenen in Mijn Van Lanschot, een iDeal-betaling goedkeuren en een Tikkie sturen.
  • De Login App is beschikbaar in de Apple App Store en de Google Play Store.
  • Meer informatie over de app vindt u in deze Veelgestelde vragen onder Login App (in het menu). 

  Van Lanschot Beleggen App 

   Icoon Van Lanschot Beleggen App
  • Met de Beleggen App kunt u op uw smartphone uw portefeuille inzien, uw rendement bekijken, de regio- en/of risicospreiding in uw portefeuille volgen, het laatste beursnieuws lezen en contact hebben met uw beleggingsspecialist.
  • De Beleggen App is beschikbaar in de Apple App Store en de Google Play Store
  • Meer informatie vindt u in deze Veelgestelde vragen onder Beleggen (in het menu) en vervolgens onder het kopje Beleggen App.

  Evi App

  Icoon Evi van Lanschot app 
 • Hoe geef ik telefonisch een effectenorder door aan de Centrale Orderdesk?

  Om telefonisch een effectenorder door te geven belt u onze Centrale Orderdesk op telefoonnummer +31 73 548 37 38. De orderdesk is bereikbaar op beursdagen van 8.30 tot 17.30 uur. Uitzonderingen hierop vindt u op de pagina Openings- en sluitingstijden

 • Hoe vraag ik een standaardbankverklaring aan?
  Laat u uw jaarrekening opmaken door een accountant? Dan heeft hij of zij een overzicht nodig van een aantal bankzaken van uw bedrijf. Voor dat overzicht gebruikt u een standaardbankverklaring. Met bijgaand aanvraagformulier kunt u een standaardbankverklaring aanvragen.
 • Wat houdt de regelgeving rond PSD2 in en van welke nieuwe betaaldiensten kan ik gebruikmaken?

  De Europese richtlijn Payment Services Directive 2 (PSD2) is regelgeving rondom betaaldiensten. De PSD2 introduceert nieuwe betaaldiensten waarvan u gebruik kunt maken. Met deze nieuwe diensten kunt u uw rekeninggegevens beschikbaar stellen aan andere bedrijven (zowel banken als niet-banken) en u kunt via de nieuwe diensten betalingen doen ten laste van uw betaalrekening. U bepaalt zelf of u hiervan gebruik wilt maken. Deze bedrijven moeten hiervoor een vergunning hebben.

  Meer informatie

  Lees de veelgestelde vragen onder Betalen: 'Toegang geven tot mijn rekening (PSD2)'.

Contact met Van Lanschot

Bent u al klant?

Hoofdkantoor
Hooge Steenweg 29
5211 JN 's-Hertogenbosch
Postadres
Antwoordnummer 289
5200 VB 's-Hertogenbosch
Vanuit het buitenland bereikt u ons via +31 73 687 18 97. 
U bereikt ons op werkdagen van 8.30 tot 21.00 uur.