Bankzaken regelen na een overlijden
informatie
Van melden overlijden tot afhandelen erfenis
1. Overlijden melden
Is een van onze rekeninghouders overleden?
Wij verzoeken u ons dat zo spoedig mogelijk te melden en ons de akte van overlijden te sturen. We informeren u vervolgens met een brief over een aantal praktische zaken. Alle rekeningen komen op naam van ‘Erven van’ en het gebruik van de rekening wordt mogelijk deels beperkt totdat de erfgenamen bekend zijn (zie de uitleg lager op deze pagina: Wie mag er handelen op de rekening(en) van de overledene?)
2. Erfgenamen vaststellen
Wie zijn de erfgenamen of executeur(s)?
Geeft u ons vervolgens zo snel mogelijk de namen door van de erfgenamen of van de executeur (zie de uitleg lager op deze pagina: Welke documenten ontvangen wij graag van u?). De erfgenamen hebben de keuze om de erfenis wel of niet te aanvaarden (zie de uitleg lager op deze pagina: Erfgenaam en aanvaarding).
3. Bankzaken bespreken
Welke rekeningen hield de overledene bij ons aan?
Daarna informeren we de erfgenamen over de rekeningen die de overledene bij ons aanhield. We nemen contact op met de beschikkingsbevoegden om de afwikkeling van de erfenis te bespreken. De doorlooptijd hiervan hangt onder meer af van de complexiteit van de rekeningen die de overledene bij ons aanhield.
4. Uitvoering
Wij doen de gewenste aanpassingen
Wij voeren voor alle rekeningen de gewenste wijzigingen door; de beschikkingsbevoegde ontvangt hiervan een bevestiging.
Bij één rekeninghouder
Wie mag handelen op de rekening van de overledene?
Erfgenaam en aanvaarding
Mogelijkheden
Welke mogelijkheden hebt u?
Als erfgenaam volgt u samen met eventuele andere erfgenamen de overleden persoon op onder algemene titel. U bent dan met uw eigen vermogen aansprakelijk als blijkt dat de schulden van de overledene hoger zijn dan de waarde van de bezittingen. Als erfgenaam hebt u de drie mogelijkheden: zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen.
Zuiver aanvaarden
U aanvaardt de erfenis onvoorwaardelijk
- Een zuivere aanvaarding betekent dat u onvoorwaardelijk de nalatenschap aanvaardt. U wordt daarmee met uw eigen vermogen aansprakelijk voor schulden van de nalatenschap.
- Zuivere aanvaarding kan door middel van een verklaring bij de griffie van de rechtbank, maar kan ook feitelijk al gebeuren door bepaalde handelingen die u doet. Sinds 1 september 2016 aanvaardt u zuiver als u goederen uit de nalatenschap verkoopt, bezwaart of anderszins aan schuldeisers onttrekt. Als u zuiver aanvaard hebt (door verklaring of gedragingen), dan kunt u niet meer voor de andere twee mogelijkheden kiezen.
- Sinds 1 september 2016 kunt u de rechter verzoeken om een machtiging te geven de nalatenschap beneficiair te aanvaarden als u geconfronteerd wordt met een onverwachte schuld.
Beneficiair aanvaarden
U aanvaardt de erfenis beneficiair
- Bij een beneficiaire aanvaarding aanvaardt u de nalatenschap, maar bent u niet met uw eigen vermogen aansprakelijk als de nalatenschap negatief blijkt te zijn. U moet hiervoor een verklaring bij de griffie van de rechtbank afleggen.
- Als wettelijk vertegenwoordiger voor een minderjarige erfgenaam, een onder curatele of onder bewind gestelde, bent u verplicht om de nalatenschap beneficiair te aanvaarden.
- Bij een beneficiaire aanvaarding moet de nalatenschap volgens een bepaalde procedure vereffend worden. De goederen van de nalatenschap worden verkocht en de schulden voldaan. Als er daarna een positief bedrag overblijft, komt dit toe aan de erfgenamen. In bepaalde gevallen kan de vereffeningsprocedure achterwege blijven. Raadpleeg uw notaris.
Nalatenschap verwerpen
U verwerpt de erfenis
- U kunt de nalatenschap ook verwerpen. Daarmee ontvangt u niets uit de nalatenschap en bent u ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden.
- Om te verwerpen moet u een verklaring bij de griffie van de rechtbank afleggen.
- Als u niet zeker weet of de nalatenschap positief is, is het raadzaam om de nalatenschap beneficiair te aanvaarden.
toesturen
Welke documenten ontvangen wij graag van u?
Hieronder leest u welke documenten wij in welke situatie nodig hebben.
Wie zijn erfgenamen?
Uitleg
Praktische informatie over schenken en testament
Kennis