LEI-nummer vanaf 3 januari 2018 verplicht voor veel beleggers

In Europa is een LEI vanaf 3 januari 2018 verplicht voor juridische entiteiten (ondernemingen of rechtspersonen zoals eenmanszaken, vof ’s, cv’s, bv’s, zelfstandigen zonder personeel, stichtingen en kerkgenootschappen) die een effectenrekening hebben bij een financiële instelling. Zonder een LEI mogen financiële instellingen, dus ook Van Lanschot, geen beleggingsorders meer van u accepteren en voor u uitvoeren.

LEI aanvragen: hoe en wanneer

U kunt het LEI aanvragen bij de Kamer van Koophandel (KvK) door een digitaal formulier in te vullen. Na betaling van de registratiekosten duurt het ongeveer tien werkdagen voordat u via e-mail een LEI ontvangt.  Wij raden u aan om zo spoedig mogelijk een LEI aan te vragen. Wij raadplegen regelmatig het openbare LEI-register van de KvK. Zodra we daarin constateren dat u een LEI-nummer hebt, administreren we dat bij uw gegevens.

LET OP: Hebt u nog geen KvK-nummer maar hebt u wél een zakelijke effectenrekening? Schrijft u zich dan zo spoedig mogelijk in bij de KvK. U loopt anders het risico niet op tijd een LEI te kunnen aanvragen.

Kosten

Aan het aanvragen van een LEI zijn kosten verbonden. Het huidige tarief is eenmalig voor registratie € 65 exclusief btw en een jaarlijkse bijdrage van € 40 exclusief btw voor elk jaar volgend op het jaar van registratie.

Wat is een LEI?

Een LEI is een internationaal gestandaardiseerde code die in Nederland door de KvK wordt uitgegeven en geregistreerd. U kunt alleen een LEI aanvragen als u in het bezit bent van een KvK-nummer.

Waarom wordt LEI verplicht?

Met de introductie van het LEI wordt het mogelijk de contractpartijen van transacties op de financiële markten wereldwijd te identificeren. Daarnaast wordt het voor regelgevers eenvoudiger om mogelijke systeemrisico's vroegtijdig te herkennen. Het uiteindelijk doel is om financiële risico's beter te beheersen.

Meer informatie

We kunnen ons voorstellen dat u nog vragen hebt. Daarom hebben we de veelgestelde vragen en antwoorden voor u op een rij gezet. Staat uw vraag hier niet bij? Uw private banker of beleggingsadviseur helpt u graag.

Van Lanschot maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site, voor tracking en voor het bijhouden van statistieken. Gaat u verder op de site? Dan stemt u erin toe dat wij cookies plaatsen. Lees meer over cookies bij Van Lanschot