Bankmedewerkers geven ruim 4.000 gastlessen tijdens Week van het geld

Medewerkers van 16 banken geven dit jaar ruim 4000 gastlessen op 2150 basisscholen tijdens de Week van het geld. Het doel van het gastlesprogramma ‘Bank voor de Klas' is om kinderen in het basisonderwijs vroeg 'geldwijs' te maken. Van Lanschot is één van de banken die hieraan meedoet.

Op maandag 27 maart was Constant Korthout, CFRO van Van Lanschot en lid van de Executive Board, aanwezig bij de opening van de Week van het geld in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Dit was de aftrap voor gastlessen aan meer dan 100.000 kinderen die bankmedewerkers tijdens de Week van het geld verzorgen op scholen in heel Nederland. Met de extra lespakketten die naar scholen worden gestuurd en de mini Cash Quiz die wordt uitgedeeld aan leerlingen worden nog eens 30.000 leerlingen bereikt.

Centraal in de gastles staat de Cash Quiz, een klassikaal teamspel dat past bij de leeftijd en belevingswereld van kinderen en is afgestemd op de leerdoelen van het Nibud. Ook dit jaar speelt presentatrice Dolores Leeuwin, bekend van TV-programma Klokhuis, de hoofdrol in de educatieve films die onderdeel uitmaken van de Cash Quiz. Zij verzorgt tijdens de week ook twee talkshows met kinderen en bankdirecteuren op basisscholen in Rhoon en Ede.

Financiële educatie

Leren omgaan met geld wordt steeds belangrijker en ouders kunnen daar best hulp bij gebruiken. De invloed van reclame op bestedingen, de ontwikkeling waarbij de overheid steeds meer financiële beslissingen overlaat aan burgers en het huidige digitale tijdperk waarin betalingen steeds meer via ‘plastic geld’ verlopen zorgen ervoor dat geldzaken ingewikkelder worden. Het is noodzakelijk om leerlingen daarop voor te bereiden. De bovenbouw van de basisschool is een goede periode om aan die kennis en vaardigheden te werken, want de kinderen krijgen op die leeftijd steeds meer financiële verantwoordelijkheid. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hecht daarom groot belang aan financiële educatie, zodat kinderen verstandig leren omgaan met geld.

European Money Week

Inmiddels heeft de Week van het geld op initiatief van de NVB navolging gekregen in Europa. Tijdens de European Money Week die ook maandag van start gaat worden in meer dan 30 landen tal van activiteiten rondom financiële educatie georganiseerd. Vorig jaar werden daarmee 350.000 kinderen bereikt. Daarbij zullen medewerkers van veel Europese banken, van IJsland tot Litouwen, een financiële gastles verzorgen.

Van Lanschot maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site, voor tracking en voor het bijhouden van statistieken. Gaat u verder op de site? Dan stemt u erin toe dat wij cookies plaatsen. Lees meer over cookies bij Van Lanschot