Uw fiscale woon- of vestigingsplaats: waarom vraagt Van Lanschot er naar?

De Nederlandse overheid gaat vanaf 2017 met meer dan negentig landen automatisch financiële gegevens van bedrijven en personen uitwisselen* om belastingontduiking tegen te gaan. Hierdoor zijn alle financiële instellingen in Nederland vanaf 1 januari 2016 wettelijk verplicht om na te gaan of hun klanten mogelijk belastingplichtig in het buitenland zijn.

Wat betekent dit voor u?

Van Lanschot zal, net als alle andere financiële instellingen in Nederland, aan nieuwe klanten altijd een verklaring vragen over hun fiscale woon- of vestigingsplaats.

Bent u al klant, dan is de regel anders: dan zijn wij verplicht u te vragen naar uw fiscale woon- of vestigingsplaats als daar een concrete aanleiding toe is, bijvoorbeeld als er sprake is van een verhuizing naar een ander land of als u een rekening opent waarvoor aanvullende gegevens nodig zijn. Ook als wij in onze administratie een aanwijzing hebben dat u mogelijk belastingplichtig bent in het buitenland, zijn wij verplicht u in 2016 of 2017 te vragen naar uw  fiscale woon- of vestigingsplaats.

Is er sprake van een buitenlandse fiscale woon- of vestigingsplaats? Dan geven wij die gegevens door aan de Belastingdienst. Die geeft uw gegevens door aan het betreffende land.

Wanneer u niet wilt meewerken aan het informatieverzoek, is het helaas niet toegestaan dat wij een rekening voor u openen.

Meer informatie

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft een brochure over dit onderwerp gemaakt. Daarin leest u onder andere hoe u weet wat uw fiscale woon- of vestigingsplaats is. Ook uw belastingadviseur of de website van de Rijksoverheid kan u meer vertellen over uw fiscale woon- of vestigingsplaats.

Elke overheid bepaalt zelf welke regels zij hanteert; daarover vindt u informatie op de website van de OESO (Rules governing tax residence).

Hebt u vragen? Neem dan contact op met uw banker bij Van Lanschot of met Van Lanschot Client Services. Deze afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 21.00 uur, telefoon 0800-1737.


* Het systeem waarmee banken en belastingdiensten automatisch financiële gegevens van bedrijven en personen uitwisselen heet CRS: Common Reporting Standard.

Van Lanschot maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site, voor tracking en voor het bijhouden van statistieken. Gaat u verder op de site? Dan stemt u erin toe dat wij cookies plaatsen. Lees meer over cookies bij Van Lanschot