1. Aanbod
  2. Hypotheken
  3. Oversluiten

Uw hypotheek oversluiten

Als u nu een relatief hoge rente betaalt, is het mogelijk interessant om uw hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met een lagere rente. Vaak zult u dan een vergoeding aan de bank moeten betalen, deze vergoeding is vaak fiscaal aftrekbaar. Met een lagere hypotheekrente heeft u vervolgens minder hypoteek rente aftrek. Per saldo kunnen de nettolasten  na oversluiten lager zijn dan uw huidige nettolasten.

De voor- en nadelen van oversluiten

Voordelen

Wat zijn de voordelen van uw hypotheek oversluiten naar Van Lanschot?

  • Mogelijkheid om uw maandlasten te verlagen met een lagere hypotheekrente
  • Kies een nieuwe, rentelooptijd en daarmee zekerheid van een gelijkblijvend rentetarief over een langere periode
  • De mogelijkheid om een andere hypotheekvorm(en) te kiezen
  • U kunt het oversluiten ook gebruiken om uw hypotheek te verhogen en daarmee te verbouwen of bijvoorbeeld uw huis te verduurzamen, bijvoorbeeld met de Groenhypotheek van Van Lanschot
 
Nadelen

Aan het oversluiten van uw hypotheek kunnen ook nadelen kleven. We zetten er een aantal voor u op een rij:

Aan het oversluiten van uw hypotheek kunnen ook nadelen kleven. We zetten er een aantal voor u op een rij:

  • Als u uw hypotheek oversluit voordat uw rentevast periode is afgelopen betaalt u een vergoeding voor vervroegd aflossen
  • Voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek betaalt u kosten, bijvoorbeeld advies en bemiddelingskosten, taxatiekosten en notariskosten. Als u na een jaar of drie besluit te verhuizen dan is het onwaarschijnlijk dat u deze kosten terugverdient. 
  • Als u minder rente betaalt, is de hypotheekaftrek ook lager. Het is belangrijk om dit in de totale berekening mee te nemen. 

Of de voordelen opwegen tegen de nadelen is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Daarom is het verstandig om u goed te laten adviseren.

Hypotheek oversluiten: bereken het nu

Benieuwd of u kunt besparen op uw maandlasten door uw hypotheek over te sluiten naar Van Lanschot? Bereken gemakkelijk een indicatie van de nieuwe maandlasten en de terugverdientijd van de vergoeding via onze oversluittool.

Direct het gesprek aangaan over uw situatie?

Onze specialisten kijken graag mee naar de mogelijkheden voor het oversluiten van uw hypotheek.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel