Stel aan keukentafel met bouwtekening

Annuïteitenhypotheek

hypotheekvormen
 • Maandelijks vast bedrag aan aflossing
 • Rentelasten dalen naarmate de looptijd vordert
 • Volledig afgelost aan het eind van de looptijd

Handige informatie over hypotheken

wijzer
download de hypothekenwijzer
Wilt u een hypotheek met gelijke bruto maandlasten tijdens de rentevaste periode en die u hebt afgelost aan het einde van de looptijd? Dat kan met een annuïteitenhypotheek. Op deze pagina leest u meer informatie over de annuïtaire hypotheek en hoe u die kunt aanvragen.

Wat is een annuïtaire hypotheek?

Met een annuïtaire hypotheek betaalt u gedurende door u gekozen rentelooptijd een vast bedrag dat bestaat uit zowel aflossing als rente. De verhouding tussen het bedrag aan aflossing en het bedrag aan rente verandert steeds. Dit komt omdat de hoofdsom gedurende de looptijd daalt. In het begin betaalt u in verhouding meer rente. Naarmate de looptijd van uw hypotheeklening verstrijkt betaalt u meer aan aflossing.  Als u kiest voor een nieuwe rentelooptijd kan het bedrag dat u betaalt veranderen, omdat de rente kan zijn gedaald of gestegen.

U kunt ook kiezen voor een combinatie van hypotheekvormen. Bijvoorbeeld een deel annuïtair met een deel aflossingsvrij. Onze specialisten adviseren u graag wat voor uw situatie het best passend is.

Wilt u meer weten over wat Van Lanschot voor u kan betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend hypotheekadviesgesprek. Samen kunnen we uw annuïteitenhypotheek berekenen. U kunt hier een afspraak maken.

Voordelen van dit type hypotheek

Naast het feit dat uw maandbedrag gelijk blijft tijdens de rentelooptijd heeft de annuïteitenhypotheek een aantal voordelen:

Aan het einde van de looptijd is de hypotheekschuld volledig afgelost;
Naarmate de looptijd vordert, betaalt u in verhouding steeds minder rente en lost u meer af;
Daardoor hebt u aan het begin van de looptijd mogelijk extra fiscaal voordeel.

Wilt u tussendoor extra delen van uw annuïtaire hypotheek aflossen? Dat kan ieder jaar tot een vooraf afgesproken percentage zonder dat u daar een vergoeding voor betaalt.
Lees hier meer over in de hypotheekwijzer.

Kies een hypotheekvorm die past bij uw situatie

Onbezorgd woongenot staat of valt bij een hypotheek die aansluit op uw situatie en toekomstplannen. Van Lanschot is gespecialiseerd in het aanbieden van hypotheken aan ondernemers, particulieren, medici en business professionals. Naast de lineaire hypotheek kunt u ook kiezen voor een combinatie van hypotheekvormen. Bijvoorbeeld een deel lineair met een deel aflossingsvrij. Onze financieringsspecialisten bespreken graag wat voor u de mogelijkheden zijn.

Een hypotheek aanvragen?

Iedere situatie is uniek en daarom begint de financiering van uw nieuwe woning bij ons met een oriënterend gesprek. Daarin bespreken we uw wensen, inventariseren we uw persoonlijke en financiële situatie en berekenen we een indicatieve inschatting van de benodigde hypotheek.

Ook bespreken we met u de verschillende soorten hypotheekdienstverlening waaruit u een keuze kunt maken:

 • Hypotheek aanvraag met advies
 • Hypotheek aanvraag zonder advies
 • Annuïteitenhypotheekaanvraag met advies
  Hebt u behoefte aan professioneel advies over uw toekomstige hypotheek of hebt u onvoldoende kennis en ervaring om de annuïtaire hypotheek zelf te regelen? Wij geven u graag hypotheekadvies en begeleiden u tijdens het hele proces van hypotheekaanvraag. 

  Wij adviseren u bij een hypotheekaanvraag met advies altijd over:
  de hoogte van de hypotheeklening,
  de verschillende onderdelen, 
  de aflosvormen, 
  de hypotheekrente 
  en de betaalbaarheid van de maandlasten bij verstrekking en bij een fictieve renteverhoging. 

  Ook kunt u aanvullend advies krijgen over de betaalbaarheid van de hypotheek bij bijvoorbeeld pensionering, -of bij het overlijden van uw partner. 

  Lees meer over ons hypotheek-aanvraagproces met advies.
 • Annuïteitenhypotheekaanvraag zonder advies
  Als u kiest om de hypotheek zelf aan te vragen zonder advies dan kiest u voor ´Execution Only’:
  U maakt u zelf een afgewogen beslissing over welke hypotheekconstructie bij uw financiële en persoonlijke situatie past, nu en in de toekomst. 
  U maakt zelf een inschatting van de risico’s die zijn verbonden aan het product en het afsluiten van een hypotheek zonder advies. 

  Bij deze mogelijkheid is het van belang dat u zelf over ruim voldoende kennis en ervaring op hypotheekgebied beschikt. Om dit te toetsen vragen wij u in het aanvraagproces om een kennis- en ervaringstoets af te leggen. 

  Lees meer over ons hypotheek-aanvraagproces zonder advies
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel