1. Aanbod
 2. Hypotheken
 3. Aflossingsvrije hypotheek
Overleg hypotheek woning verbouwen

Aflossingsvrije hypotheek, wat nu?

hypotheken
Hebt u een aflossingsvrije hypotheek op uw woning? Dan betaalt u iedere maand rente en geen aflossing. Aan het eind van de looptijd moet u aflossen: met een nieuwe hypotheek, eigen vermogen of de verkoop van de woning. Maar hoe doet u dat op een financieel slimme manier? Wij helpen u op weg zodat u zorgeloos kunt blijven wonen.

  Aflossingsblij

  In de media wordt nu veel aandacht besteed aan de aflossingsvrije hypotheek. Men verwacht dat het problemen gaat opleveren voor hen die straks onvoldoende inkomen of vermogen hebben aan het eind van de looptijd. Als hypotheekverstrekker vinden wij het onze taak u te informeren over de mogelijkheden. Met deze vijf oplossingen behoedt u uzelf voor eventuele problemen en wordt u aflossingsblij.

  5 oplossingen voor betaalbare woonlasten

  Steeds meer huiseigenaren zijn bezig met aflossen, en u? Behalve extra aflossen zijn er meer dingen die u kunt doen om zonder zorgen te blijven wonen waar u woont. Ook na uw pensioen als uw inkomen lager wordt.
  • Vermogen opbouwen
   Misschien hebt u al gespaard of u bent van plan om extra te gaan sparen. Beleggen met Evi is bijvoorbeeld een mooie manier om eigen vermogen op te bouwen voor de lange termijn. Zo bouwt u vermogen op waarmee u (deels) uw aflossingsvrije hypotheek kunt aflossen. 
  • Extra aflossen tijdens de looptijd
   Maandelijks of jaarlijks kunt u extra aflossen zolang uw hypotheek loopt. Meestal mag u tot 20% boetevrij aflossen. Wilt u meer aflossen? Dat kan, maar dan betaalt u een vergoeding voor de rente die de bank misloopt. 
  • Aflossingsvrije hypotheek omzetten
   Zet uw aflossingsvrije hypotheek om naar een lineaire of annuïtaire hypotheek. U lost dan automatisch maandelijks af. Dit betekent dat uw maandlasten omhooggaan, maar er blijft een lagere of geen hypotheekschuld over aan het einde van de looptijd. Zo zorgt u voor betaalbare maandlasten wanneer uw inkomen lager wordt en fiscale voordelen vervallen. Voor het omzetten van een hypotheek rekenen wij € 250 behandelingskosten. 
  • Hypotheek verlengen aan einde looptijd
   Op het moment dat uw aflossingsvrije hypotheek afloopt, kunt u opnieuw een hypotheek afsluiten of verlengen. Afhankelijk van de wettelijke regels die op dat moment gelden, kunt u opnieuw een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Ook wordt er gekeken naar de waarde van uw woning en of uw inkomen (en toekomstige pensioen) voldoende is om de maandlasten te dragen. 
  • Uw woning verkopen
   Misschien wilt u later uw huis wel verkopen om kleiner te gaan wonen of om te gaan huren. De opbrengst van uw woning bij de verkoop kan lager uitvallen dan het bedrag dat u nog moet aflossen. Het is verstandig om hier rekening mee te houden. 
  Man en vrouw zittend op het dak

  Landelijke campagne Nederlandse Vereniging van Banken

  Meer dan een miljoen huiseigenaren hebben een aflossingsvrije hypotheek. De piek, van hypotheken aan het eind van de looptijd, wordt in 2035 verwacht. Banken vinden dit zorgelijk en slaan de handen ineen om u als consument inzicht te geven in de verschillende aflosmogelijkheden. Zodat u straks ook aflossingsblij bent. Lees meer over de landelijke campagne op de website van Aflossingsblij.

   Veelgestelde vragen

   • Hoe los ik (extra) af op mijn hypotheek?

    U kunt op twee manieren aflossen op uw hypotheek.

    1. U maakt zelf het bedrag dat u wilt aflossen naar ons over.
    2. U laat het bedrag dat u wilt aflossen door ons van uw bankrekening afschrijven.

    U leest hierna wat de verschillen zijn, zodat u kunt bepalen wat voor u de beste manier is. Ook leest u wat wij van u verwachten en hoe wij uw aflossing verwerken.

    Manier 1: Aflosbedrag zelf naar ons overmaken

    U maakt het bedrag dat u wilt aflossen over naar bankrekening NL86ABNA0487037952 op naam van F. van Lanschot Bankiers N.V. te ’s-Hertogenbosch. Bij de omschrijving vermeldt u het 10-cijferige hypotheeknummer waarop u wilt aflossen.

    Belangrijk om te weten

    • Wij lossen het bedrag af op uw hypotheek  op de datum dat het bedrag op onze rekening staat. Staat het bedrag uiterlijk de 23e op onze rekening? Dan verwerken wij de aflossing administratief aan het einde van de maand.
    • Staat het bedrag na de 23e op onze rekening? Dan verwerken wij de aflossing administratief pas aan het einde van de maand daarna. U ziet in Mijn Van Lanschot de aflossing pas terug nadat wij deze administratief verwerkt hebben. Dat kan dus maximaal twee maanden later zijn. Per brief informeren wij u al eerder over de aflossing.
    • Omdat wij de aflossing pas administratief verwerken nadat u het bedrag op onze rekening boekt, betaalt u te veel rente over de tussenliggende periode. Deze te veel betaalde rente betalen wij u terug als extra aflossing op uw hypotheek. Wilt u deze extra aflossing voorkomen? Kiest u dan voor de tweede manier van aflossen.

     Voorbeeld:
     U hebt een hypotheek van € 750.000,- aflossingsvrij en u wilt € 50.000,- extra aflossen. U betaalt 3% rente. Dit komt neer op € 1.875,- aan rente per maand. Het bedrag dat u extra wilt aflossen komt op 10 januari op onze bankrekening binnen. Eind januari verwerken wij uw aflossing administratief. Op 31 januari betaalt u voor de laatste keer € 1.875,- aan rente. Het rentebedrag dat u te veel betaald hebt, over de periode tussen 10 en 31 januari, lossen wij extra af op uw hypotheek. Het nieuwe rentebedrag van € 1.750,- schrijven wij eind februari voor het eerst van uw rekening af.
    • Boekt u meer over dan het bedrag dat u jaarlijks vergoedingsvrij mag aflossen op uw hypotheek? Dan betaalt u mogelijk een vergoeding. Deze vergoeding trekken wij af van het bedrag dat u naar ons overgeboekt hebt. U lost dan dus een lager bedrag af op uw hypotheek. In de voorwaarden die op uw hypotheek van toepassing zijn, leest u hoeveel u jaarlijks vergoedingsvrij mag aflossen. Hebt u hier vragen over? Neemt u dan contact op met uw private banker of met onze collega’s van Client Services via 0800 1737.

    Manier 2: Aflosbedrag door ons laten afschrijven van uw bankrekening

    U verzoekt ons om het door u gewenste aflosbedrag af te schrijven van dezelfde bankrekening waarvan wij maandelijks uw hypotheeklasten afschrijven. U kunt het aflosverzoek op verschillende manieren indienen: telefonisch, via een brief of via een bericht in Mijn Van Lanschot.

    Belangrijk om te weten

    • Wij schrijven het bedrag dat u wilt aflossen van uw bankrekening af tegelijk met de maandelijkse hypotheeklasten op de laatste werkdag van de maand. Wilt u dat we het aflosbedrag op de laatste werkdag afschrijven van dezelfde maand waarin u het verzoek doet? Dan ontvangen wij uw verzoek graag uiterlijk op de 10e van de betreffende maand. Ontvangen wij uw verzoek na de 10e van de maand? Dan schrijven we het bedrag niet aan het einde van diezelfde maand af, maar van de daaropvolgende maand.
    • Wilt u meer aflossen dan het bedrag dat u jaarlijks vergoedingsvrij mag aflossen op uw hypotheek? Dan betaalt u mogelijk een vergoeding. U informeert ons bij uw extra aflosverzoek of u de vergoeding in mindering wilt laten brengen op het gewenste aflosbedrag of dat u de vergoeding als extra bedrag wilt laten afschrijven.
   • Wat is rentemiddeling?

    Met rentemiddeling kunt u mogelijk uw hypotheekrente en daardoor uw maandlasten verlagen.

    Stel: de rente die u nu betaalt is hoger dan de huidige rente en u wilt nu al voor een nieuwe lagere rente kiezen, terwijl uw huidige rentevastperiode nog loopt. Dat kan, maar daarmee breekt u het rentecontract open en betaalt u ons een vergoeding. Bij rentemiddeling betaalt u deze vergoeding niet in één keer, maar verspreid over de maanden tijdens de nieuwe rentevastperiode die u kiest. Dit doen we door het nieuwe rentepercentage dat u kiest te verhogen met een rentemiddelingsopslag.

    Belangrijk om te weten

    • Het verzoek tot rentemiddeling geeft u uiterlijk een maand van te voren schriftelijk aan ons door.
    • Voor rentemiddeling betaalt u ons per leningdeel behandelingskosten. U vindt de actuele behandelingskosten op de pagina Tarieven hypotheken.
    • U kunt maximaal één keer per jaar gebruikmaken van de mogelijkheid tot rentemiddeling.
    • Rentemiddeling is alleen mogelijk als u uw rente omzet naar een vaste rentevorm.
   • Hoe los ik mijn hypotheek volledig af?

    U wilt uw hypotheek volledig aflossen. Dit kan met of zonder tussenkomst van een notaris.

    Wilt u de hypothecaire inschrijving op uw woning na de aflossing van de hypotheek laten bestaan? Dan informeert u ons over uw wens om af te lossen. U hebt dan geen notaris nodig.

    Wilt u de hypothecaire inschrijving notarieel laten doorhalen na de aflossing van uw hypotheek? Dan informeert u een notaris over uw wens om af te lossen. De notaris informeert ons in deze situatie over uw afloswens.

    In beide situaties ontvangt u van ons ongeveer 10 werkdagen vóór de gewenste aflosdatum een terugbetaalnota. Hierin leest u hoeveel u aan ons moet overmaken en wanneer het bedrag bij ons binnen moet zijn.

    Belangrijk om te weten:

    • Of u uw hypotheek volledig kunt aflossen zonder dat u aan ons een vergoeding moet betalen, is afhankelijk van de aflosreden en de overige afspraken die wij met u in de kredietovereenkomst gemaakt hebben. Zo kunt u bijvoorbeeld altijd vergoedingsvrij aflossen bij verkoop van uw woning of binnen een jaar na overlijden van uw partner.
    • Geef uw aflosverzoek 4 weken voor de gewenste aflosdatum door aan uw notaris. Als u zonder tussenkomst van een notaris uw hypotheek volledig wilt aflossen, informeert u ons dan minimaal 2 weken voor de gewenste aflosdatum. Dan kunnen wij uw aflosverzoek tijdig behandelen.

   Zet ons aan het werk

   En blijf zorgeloos wonen. Nu en later. Wij adviseren u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw aflossingsvrije hypotheek.
   Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel